Excursies vanuit Madrid

Ben je op zoek naar leuke ideeën voor excursies vanuit Madrid? Wil je alles ontdekken wat de omgeving te bieden heeft? Dan ben je hier op de juiste plek! Buiten de stadsgrenzen van Madrid ligt een schat aan mogelijkheden voor dagtochten en excursies.

Historische steden, natuurlandschappen en zelfs een themapark behoren tot de opties waaruit je kunt kiezen voor een dagtrip vanuit Madrid. Lees verder en kies jouw favoriet!

Excursies vanuit Madrid op kaart

1 – Aranjuez

Aranjuez - Day Trips from Madrid

Ontsnap aan het lawaai van Madrid en trek naar deze rustige en vredige stad.

Aranjuez, gelegen ten zuiden van Madrid, staat bekend om zijn Koninklijk Paleis, omringd door prachtige tuinen en fonteinen.

Een andere leuke activiteit die je kunt doen in Aranjuez is een boottocht maken over de rivier, waardoor je de stad vanuit een ander perspectief kunt verkennen.

2 – Toledo

Toledo - Day Trips from Madrid

Toledo staat bekend als de “Keizerlijke Stad” en “de stad van de drie culturen” vanwege zijn eeuwenlange bewoning door christenen, joden en moslims, en is een geweldige bestemming in de buurt van Madrid.

Dompel jezelf onder in meer dan 2000 jaar geschiedenis terwijl je plaatsen ontdekt zoals het Alcázar, een vestingwerk op het hoogste punt van Toledo, de kathedraal en enkele synagogen en moskeeën.

3 – Segovia

Segovia - Day Trips from Madrid

De stad is beroemd om zijn historische gebouwen, waaronder de drie belangrijkste bezienswaardigheden: het Romeinse aquaduct, de kathedraal (een van de laatste gotische gebouwen in Europa) en het kasteel, dat een inspiratiebron was voor het Disneykasteel van Assepoester.

Vergeet niet om restaurant Meson de Cándido te bezoeken en het lokale gerecht Cochinillo te proberen – een van de meest karakteristieke gerechten uit de Castiliaanse keuken, bestaande uit een heerlijk geroosterd speenvarken met een malse en knapperige huid, en een dun laagje vet.

4 – Alcalá de Henares

Alcalá de Henares - Day Trips from Madrid

Bezoek het gebouw van de universiteit en het Plaza de Cervantes (vernoemd naar de schrijver Miguel de Cervantes, die in de stad werd geboren). Je kunt ook het Museo Casa Natal de Cervantes bezoeken, met gratis toegang, om meer te weten te komen over het leven in zijn tijd.

Verken de Calle Mayor, een van de belangrijkste straten in het centrum met zijn karakteristieke portieken. Deze straat heeft de titel van de beste straat in Spanje met overal portieken, en staat op de tweede plaats in Europa.

5 – Ribera del Duero

Vineyards in Ribera del Duero - Day trips from Madrid

Als er één wijngebied in Spanje is dat de afgelopen decennia een groot prestige heeft verworven, dan is dat ongetwijfeld Ribera del Duero.

Beleef een onvergetelijke ervaring door enkele wijnmakerijen te bezoeken en verschillende wijnen te proeven. Neem een kijkje in het wijnproductieproces en tijdens de oogst, en neem ook de tijd om de rijkdom aan middeleeuwse dorpjes en kastelen van deze oude regio te verkennen.

6 – Aranda de Duero

Aranda de Duero - Day Trips from Madrid

Deze stad in de Ribera del Duero staat niet alleen bekend om zijn wijnen, maar ook om zijn geweldige gastronomie. Proef het beroemdste lokale gerecht, Lechazo Asado (geroosterd lamsvlees).

Verdwaal in de prachtige straten van het centrum terwijl je plaatsen ontdekt zoals de kerken Santa María la Real en San Juan Bautista, en probeer later wat tapas in een van de tapasbars.

De ondergrondse wijnkelders zijn het onbetwiste hoogtepunt van de stad, met wel 7 kilometer aan galerijen die door het hart van de oude stad lopen. Ze dienden niet alleen als opslagplaats voor wijnen, maar ook als ontmoetingsplekken.

7 – Koninklijk Paleis van La Granja de San Ildefonso

La Granja de San Ildefonso - Day Trips from Madrid

Dit paleis van de Spaanse koninklijke familie, bekend als La Granja , was oorspronkelijk een zomerresidentie en is nu opengesteld voor het publiek.

Je kunt het prachtige interieur bezoeken met zijn barokke decoratie, schilderijen en beeldhouwwerken. Ga na het bewonderen van het paleis naar buiten en verken de prachtige tuinen. Het is een uitgestrekte tuin met tientallen indrukwekkende fonteinen.

Let op: de fonteinen zijn alleen in werking tussen april en eind augustus, meestal op woensdag, zaterdag, zondag en feestdagen. Zorg er dus voor dat je het paleis tijdens deze periode bezoekt, want dit fonteinspektakel wil je niet missen!

8 – Ávila

Ávila - Day Trips from Madrid

Deze stad staat bekend om zijn middeleeuwse stadsmuren die nog steeds intact zijn en het oude centrum van Ávila omsluiten, met meer dan 80 torens en 9 poorten (de spectaculairste poorten zijn de Puerta de San Vicente en de Puerta del Alcázar). Het is mogelijk om over een groot stuk van de muren te lopen. ’s Nachts bieden de verlichte muren een iconisch uitzicht over de stad.

Maar de middeleeuwse muur is niet de enige attractie die je kunt bezoeken. Andere interessante plaatsen zijn de kathedraal (beschouwd als de eerste gotische kathedraal van Spanje), het klooster van Santo Tomás, het plein Mercado Chico of het klooster van Santa Teresa.

9 – Klooster van Escorial

Monasterio del Escorial - Day Trips from Madrid

El Escorial is een complex dat een koninklijk paleis, een basiliek, een pantheon, een bibliotheek, een school en een klooster omvat. Echt waar!

Het staat symbool voor de heerschappij van Felipe II en van een rijk dat zich uitstrekte over alle continenten.

Bovendien zijn er verschillende kamers die dienen als musea, waarin je elementen vindt die te maken hebben met de constructie, en vooral kamers gewijd aan tapijten en schilderijen. In feite fungeert het gebouw zelf als een doorlopend museum van schilderijen, waar je werken kunt bewonderen van onder andere El Bosco, El Greco, Titiaan, Tintoretto en Velázquez.

10 – Pedraza

Pedraza - Day Trips from Madrid

Pedraza is een klein dorp dat wordt beschouwd als een van de mooiste en best bewaarde middeleeuwse dorpen van Spanje.

Pedraza biedt een reis terug in de tijd waar veel te zien en te ervaren valt. Wandel door de schilderachtige geplaveide straatjes van Pedraza en bewonder de oude middeleeuwse architectuur van het ommuurde dorp.

Het dorp was volledig ommuurd en had slechts één ingang, bekend als de Puerta de la Villa. Vervolg je weg langs de meest karakteristieke straat van de stad, de charmante Calle Mayor, om te eindigen op het centrale plein.

Veel van de tours naar Pedraza omvatten ook een bezoek aan de stad Segovia.

11 – Salamanca

Salamanca - Day Trips from Madrid

De rijke geschiedenis, de beroemde persoonlijkheden, de gastronomie en de pracht van de oude stad maken een bezoek aan Salamanca zeker de moeite waard.

Bezoek de Nieuwe en Oude Kathedraal, het Grote Plein (Plaza Mayor), Casa de las Conchas (de opmerkelijke gevel van het gebouw, versierd met meer dan 300 schelpen, trekt veel bezoekers), en de Universiteit van Salamanca, de oudste van Spanje en de vierde van Europa. Het universiteitsgebouw wordt beschouwd als een van de mooiste universiteiten ter wereld, vooral vanwege de verfijnde gevel.

12 – Cuenca

Cuenca - Day Trips from Madrid

In deze stad vind je een aantal indrukwekkende monumenten zoals de kathedraal en de gebouwen op het Plaza Mayor.

Een van de symbolen van de stad zijn de hangende huizen, een verzameling gebouwen die op verticale kliffen staan en een van de meest bijzondere uitzichten van Spanje bieden.

13 – Chinchón

Chinchón - Day Trips from Madrid

Bezoek dit charmante dorp en ontdek het beroemde Plaza Mayor, de belangrijkste bezienswaardigheid. Geniet van een lunch op een van de balkons van het plein.

Verken de prachtige straatjes van het dorp en geniet van de mooiste uitzichten vanaf het uitkijkpunt bij de kerk.

14 – Consuegra

Consuegra - Day Trips from Madrid

Welkom in het land van edelen, kastelen en windmolens. Maak je klaar om alles te ontdekken wat deze betoverende plek te bieden heeft.

Consuegra staat bekend om zijn charmante witte windmolens, dezelfde die Don Quichot verwarde met reuzen en aanviel in het boek “Don Quichot de La Mancha”.

Breng een bezoek aan het kasteel en geniet van het schilderachtige uitzicht, of verken de windmolens en geniet zelfs van een typische maaltijd, aangezien een ervan is omgebouwd tot een gastronomische ruimte.

15 – Hoces del Río Duratón

Hoces del Río Duratón - Day Trips from Madrid

Ontsnap naar dit natuurparadijs vol kloven die tot 100 meter hoog kunnen reiken en eindigen in een stuwmeer vol water.

Het is een perfecte plek om te wandelen, met verschillende goed gemarkeerde routes die je kunt volgen terwijl je de indrukwekkende landschappen bewondert.

16 – Valencia

Valencia - Day Trips from Madrid

Valencia is een bruisende stad aan de oostkust van Spanje, grenzend aan de Middellandse Zee, en biedt een ongelooflijke keuken, fascinerende geschiedenis en adembenemende architectuur en cultuur.

Verken de straten van het historische centrum, bezoek de prachtige Centrale Markt, ontspan aan het strand en vergeet niet de grootste attracties van de stad te bezoeken: L’Oceanogràfic en de Stad van Kunsten en Wetenschap.

Met een hogesnelheidstrein kun je Valencia in minder dan 2 uur bereiken vanuit Madrid, waardoor het een perfecte bestemming is voor een dagtocht.

17 – Sigüenza

Sigüenza - Day Trips from Madrid

Sigüenza is een klein stadje met een grote historische rijkdom: een bezoek aan het verbazingwekkende kasteel, de prachtige kathedraal en het centrale plein moeten absoluut op je bucketlist staan.

Je kunt het stadje op een heel bijzondere manier bereiken: via de Middeleeuwse Trein, een betoverend avontuur. Een groep personages uit die tijd ontvangt je in Madrid en begeleidt je de hele weg.

Het treinkaartje is ook inclusief een rondleiding, animatie aan boord en de mogelijkheid om typische zoetigheden te proeven.

18 – Warner Bros Park

Warner Bros Park - Day Trips from Madrid

Ben je klaar voor wat plezier? Op slechts 23 km van Madrid vind je dit geweldige themapark dat plezier voor het hele gezin belooft.

Gigantische achtbanen en andere attracties zullen je een spannende dag bezorgen. Vergeet niet om de spektakels met de populairste stripfiguren, zoals Donald Duck, Bugs Bunny, Tweety, en anderen, bij te wonen. Dit is een geweldige bestemming voor kinderen!

19 – Embalse de San Juan

Embalse de San Juan - Day Trips from Madrid

Wie zegt dat Madrid geen strand heeft?

Geniet van een heerlijke stranddag aan dit stuwmeer, waar je je aan de zee waant. Neem een verfrissende duik terwijl je geniet van het prachtige landschap en probeer verschillende wateractiviteiten uit, zoals waterskiën, peddelsurfen of kajakken.

Dit stuwmeer hoeft niet onder te doen voor welk zeestrand dan ook. Een van de stranden heeft zelfs een Blauwe Vlag gekregen, wat garant staat voor kwaliteit en veiligheid.

Hopelijk heb je genoten van onze selectie excursies vanuit Madrid. Aarzel niet om jouw favorieten te delen in de reacties hieronder. Veel plezier in Spanje! ?

Day Trips from Madrid

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!