Excursies naar Villa Adriana vanuit Rome

Op zoek naar excursies naar Villa Adriana vanuit Rome? Deze prachtige renaissancevilla in de stad Tivoli ligt op minder dan 30 km van Rome en staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ervaar een boeiende reis terug in de tijd door deze schitterende villa te bezoeken tijdens een begeleide excursie vanuit Rome.

Dit artikel biedt een overzicht van Villa Adriana, inclusief wat er te zien is, de kosten van de tickets, aanbevolen dagtochten vanuit Rome, handige reistips en meer.

Ben je er klaar voor om nu je dagtrip naar Villa Adriana vanuit Rome te boeken?

Geen zin om verder te lezen? Klik hier om meteen je excursie naar Villa Adriana vanuit Rome te boeken.

Wat krijg je te zien?

Archeological ruins - Hadrian's Villa tours

Villa Adriana is een oude villa gebouwd voor de Romeinse keizer Hadrianus in de 2e eeuw na Christus, aanvankelijk als een toevluchtsoord van het dagelijks leven. Rond 128 na Christus begon Hadrianus de villa echter te gebruiken als zijn officiële residentie van waaruit hij het Romeinse rijk bestuurde.

In de 4e eeuw na Christus begon het Romeinse rijk te verzwakken en raakte de villa geleidelijk in verval. De waardevolste beelden werden weggehaald uit de villa, die later door de Ostrogoten en Byzantijnen werd gebruikt als opslagplaats tijdens de Gotische Oorlog (535-554 na Christus), voordat het uiteindelijk werd verlaten.

In de 16e eeuw besloot kardinaal Ippolito II d’Este om de meeste van de resterende beelden uit de Villa Adriana te verwijderen om zijn eigen villa, Villa d’Este, die slechts 300 meter verderop ligt, te verfraaien.

In deze archeologische ruïnes kun je verschillende karakteristieke plekken ontdekken, zoals:

  • Het Teatro Marittimo, gemaakt van een ingang die leidt naar een atrium en naar een cirkelvormig portaal met Ionische zuilen;
  • De Canopus, een waterlichaam in Egyptische stijl van 119 meter lang en 18 meter breed;
  • De thermen, gescheiden door een gebouw dat dienst deed als entreehal;
  • De Pecile, het grootste gebouw van de Villa van Hadrianus, 235 meter lang en 110 meter breed, met een zwembad van 110 meter lang en 25 meter breed;
  • Het Academieterras, dat een prachtig uitzicht biedt op de omgeving;
  • De Filosofenzaal, waar alle filosofen en schrijvers die door Hadrianus werden beschermd, bijeenkwamen om hun filosofische ideeën uit te drukken;
  • Het keizerlijk paleis, dat gerestaureerd werd in opdracht van Hadrianus en ook een tuin bevatte.

Hoe lang duurt het om Villa Adriana te bereiken vanuit Rome?

Met de auto:

Het kost 45 minuten om Tivoli te bereiken vanuit Rome via de A24.

Met de bus:

De reis tussen Rome en Tivoli duurt ongeveer een uur, vertrekkend vanaf het metrostation “Mammolo” in Rome, waar regionale bussen van de busmaatschappij Cotral je naar Tivoli kunnen brengen.

Met de trein:

Het duurt 40 minuten om vanaf het treinstation Rome Tiburtina naar Tivoli te reizen. Een treinkaartje kost € 2,60. Eenmaal in Tivoli aangekomen, kun je een regionale bus van de busmaatschappij “CAT Tivoli” nemen om naar de Villa Adriana te gaan (lijn nummer 4).

Hoeveel kost een ticket voor Villa Adriana?

Statues - Hadrian's Villa tours

Een standaardticket kost € 10, maar je kunt de rij niet overslaan als je het ter plekke koopt. Als je tussen de 18 en 25 jaar oud bent, kun je kiezen voor een gereduceerd kaartje (slechts € 2,00). Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen (maar een volwassene moet kinderen onder de 12 jaar begeleiden).

Klik hier om online tickes te kopen voor Villa Adriana en de wachtrij over te slaan:

Hoeveel kosten excursies naar Villa Adriana en zijn ze de moeite waard?

Ruins - Hadrian's Villa tours

Een begeleide excursie naar Villa Adriana is interessant omdat het de stress van het navigeren en organiseren wegneemt. Er gaat niets boven een rondleiding door een deskundige gids, want hij of zij deelt heel wat leuke weetjes en feiten met je over enkele van de meest fascinerende plekken van de stad.

Excursies naar Villa Adriana vanuit Rome kosten tussen de € 40 en € 250 per persoon, afhankelijk van de diensten die door de tourbedrijven worden aangeboden. Deze diensten omvatten onder andere vervoer in bussen met airconditioning, de aanwezigheid van een lokale gids, lunch, levering van koptelefoons en hotel pick-up.

De meeste tours zijn de moeite waard omdat je meestal vanuit je hotel wordt opgehaald zonder dat je naar een ontmoetingspunt hoeft te lopen. Bovendien heb je de vrijheid om de plaatselijke gids alle vragen te stellen die je wilt en om de wachtrij over te slaan, zodat je nog meer van je reis kunt genieten!

Bovendien omvat een begeleide excursie vaak ook een bezoek aan Villa d’Este, die zich op slechts 300 meter van Villa Adriana bevindt. Villa d’Este is een architectonisch meesterwerk en een van de mooiste Italiaanse renaissancetuinen.

Hoe boek je een excursie naar Villa Adriana?

Je kunt een van de excursies naar Villa Adriana vanuit Rome rechtstreeks boeken bij een online reisbureau zoals Viator, Getyourguide, Civitatis of Musement, om er maar een paar te noemen.

De prijzen zijn zeer concurrerend en er worden regelmatig kortingen aangeboden. Zorg ervoor dat je een prijsvergelijking maakt voordat je boekt, want je vindt vaak royale kortingen.

Is Villa d’Este ook een bezoek waard?

Villa d'Este - Hadrian's Villa (Tivoli) Tours from Rome

Absoluut! Villa D’Este, op slechts 300 meter afstand van Villa Adriana, is een plek die je niet mag missen. Villa d’Este staat bekend om zijn prachtige Italiaanse renaissancetuinen en staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 2001. Het is bezaaid met fonteinen en vijvers die prachtige foto’s opleveren!

Wat zijn de openingstijden van Villa Adriana?

Dit zijn de openingstijden van Villa Adriana:

  • Van 2 januari tot 31 januari: van 9.00 tot 17.00 uur (laatste toegang om 15.30 uur);
  • Van 1 februari tot 29 februari: van 9.00 tot 18.00 uur (laatste toegang om 16.30 uur);
  • Van 1 maart tot de laatste zaterdag van maart: van 9.00 tot 18.30 uur (laatste toegang om 17.00 uur);
  • Van de laatste zondag van maart tot 30 april: van 9.00 tot 19.00 uur (laatste toegang om 17.30 uur);
  • Van 1 mei tot 31 augustus: van 9.00 tot 19.30 uur (laatste toegang om 18.00 uur);
  • Van 1 september tot 30 september van 9.00 tot 19.00 uur (laatste toegang om 17.30 uur);
  • Van 1 oktober tot de laatste zaterdag van oktober: van 9.00 tot 18.30 uur (laatste toegang om 17.00 uur);
  • Van de laatste zondag van oktober tot 31 december: van 9.00 tot 17.00 uur (laatste toegang om 15.30 uur).

Wat is er nog meer te zien in de omgeving?

Villa Gregoriana - Hadrian's Villa tours

Naast de villa’s is het ook mogelijk om Villa Gregoriana en het bijbehorende park te bezoeken, ook gelegen in Tivoli. Het park bestaat voornamelijk uit bossen die leiden naar de Grote Waterval en de grotten van Neptunus en Sirenen.

Reistips

  • Als je kiest voor een bustour, zorg er dan voor dat je ten minste 15 minuten voor vertrek op het ontmoetingspunt bent.
  • Vergeet je paspoort en/of identiteitskaart niet mee te nemen als je een tour hebt geboekt, aangezien sommige bedrijven hierom vragen voordat je vertrekt.
  • Als je gevoelig bent voor reisziekte, vergeet dan niet om medicijnen in te nemen voor je reis.
  • Als je deelneemt aan een van de begeleide excursies naar Villa Adriana vanuit Rome, let dan goed op en volg alle veiligheidsinstructies op, en aarzel niet om vragen te stellen aan het personeel.

We wensen je een geweldig bezoek aan Tivoli. Voel je vrij om hieronder een reactie achter te laten! ?

Hadrian's Villa tours

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!