Beste boottochten op Sicilië

Sicilië, het zonovergoten puntje van de Italiaanse laars, wordt vaak ten onrechte over het hoofd gezien ten gunste van het vasteland. Dit autonome eiland, boordevol flair, met dramatische vulkaanlandschappen en zonsondergangen die nooit teleurstellen, heeft genoeg te bieden om je keer op keer terug te laten komen.

Het is er doorgaans warmer, minder druk en goedkoper dan op het Italiaanse vasteland, dus er is echt geen excuus om Sicilië niet te bezoeken. Van de bezienswaardigheden van Palermo en de witte zandstranden van Mondello tot de explosieve vulkanen aan de oostkant van de regio (met name de Stromboli en de Etna), dit verrassend grote eiland, het grootste in de Middellandse Zee, trekt allerlei soorten nieuwsgierige reizigers aan.

Het culturele Sicilië, geliefd bij de rijken der aarde, toeristen, de lokale bevolking en natuurliefhebbers, is zonder twijfel een van de beste plekken om te bezoeken in Italië, en biedt een onvergetelijke vakantie.

Je zult op het eiland nooit een tekort hebben aan fascinerende activiteiten, van wandelingen en culinaire tours tot oude ruïnes en overheerlijke wijn. Toch is geen enkele reis naar de keuken van God (eenmaal je de lokale delicatessen hebt geproefd, zul je begrijpen waar deze bijnaam vandaan komt) compleet zonder minstens één van de vele boottochten op het eiland te maken.

Van luxe jachtcharters in Taormina tot openbare veerboten, duikavonturen in Catania, dinercruises bij zonsondergang in Syracuse en nog veel meer, er is een Siciliaanse boottocht voor elke smaak en elk budget. Laten we dus zonder verder oponthoud een duik nemen in de beste boottochten op Sicilië.

Let op: de meeste tochten duren minimaal twee uur en de prijzen beginnen rond de € 30 per persoon, maar kunnen oplopen afhankelijk van de duur en eventuele extra’s die je wilt toevoegen (zoals stadswandelingen met een Engelssprekende gids of een lunchbuffet). In ieder geval is elke Siciliaanse boottocht niet alleen schilderachtig, ontspannend en onvergetelijk, maar ook informatief.

Voordat we ons gaan verdiepen in de beste boottochten op Sicilië, willen we even de tijd nemen om de geografie van het eiland te begrijpen. Scroll en klik op een van de genummerde stippen om meer te weten te komen over elke locatie. Je kunt ook naar wens in- en uitzoomen.

De beste boottochten op Sicilië op kaart

Nu we dat achter de rug hebben, gaan we de beste boottochten op Sicilië en de omliggende eilanden verkennen!

Geen zin om verder te lezen? Bekijk dan onmiddellijk onze volledige catalogus met boottochten op Sicilië.

Vanuit Catania

boat tours from Catania, Sicily

Het bruisende en prachtige Catania, gelegen aan de oostkust van Sicilië, is na Palermo de op één na grootste stad van het eiland en is het belangrijkste vertrekpunt voor een aantal van de beste boottochten op Sicilië – althans, aan deze kant van het eiland.

Catania wordt geflankeerd door imposante bergen en zeereservaten, ligt op een steenworp afstand van de dreigende Etna, en is een mengelmoes van Siciliaanse cultuur, keuken en architectuur. De Duomo di Sant’Agata, een 18e-eeuwse barokke kathedraal met rijkelijk versierde gevels, herbergt het graf van Vincenzo Bellini, een beroemde Italiaanse componist die in Catania is geboren.

Geen reis naar Catania is compleet zonder de verse zeevruchten van de stad te proeven. Trek daarom, voordat je aan boord gaat van een boottocht om de regio te verkennen, naar een van de vele restaurants langs de kust voor een smakelijke maaltijd (of bezoek direct de levendige vismarkt achter de Duomo).

1 – Aci Trezza

Aci Trezza boat tours from Catania, Sicily

Aci Trezza, waar de verhalen over Odysseus en de Sirenen plaatsvinden, is een van de mooiste kustplaatsen van Sicilië. De ruige kustlijn en unieke rotsformaties liggen aan de oostkant van het eiland en zijn in de loop der tijd ontstaan door de lavastromen van de Etna. De vulkaan (die tot op de dag van vandaag een van de actiefste ter wereld is) torent hoog boven de stad en de kust uit en vormt nog steeds een imposante achtergrond voor het landschap.

Hoewel Aci Trezza gemakkelijk bereikbaar is met de auto vanuit Catania (ongeveer 30 minuten rijden), is de beste manier om het te verkennen per boot. Verschillende bedrijven bieden dagtochten aan vanuit Catania met een stop bij dit historische plaatsje en andere nabijgelegen attracties, zoals het prachtige zeereservaat van de Cyclopische Eilanden en de grotten van Odysseus, waar een palet van donkerblauw, groen en helder turquoise water uitnodigt tot snorkelen.

Terwijl je langs de kust vaart, zullen je vriendelijke en deskundige bemanning en kapitein wijzen op andere opmerkelijke rotsen en bezienswaardigheden, zoals het middeleeuwse kasteel van Acicastello, een Normandisch fort uit de 11e eeuw dat hoog boven de zee uittorent.

Op de voorgrond van het kasteel liggen karakteristieke kussenlava’s, gevormd door de snelle afkoeling van onderwateruitbarstingen, een van de vele unieke geologische kenmerken van dit vulkanisch gebied. Afhankelijk van je tour, kun je verder langs de kust varen om de natuurlijke boog van Grotta Isola Bella van dichtbij te bewonderen.

scuba diving in Aci Trezza

Omwille van het unieke landschap en het heldere water is Aci Trezza een populaire plek om te duiken en te snorkelen. Verschillende bedrijven bieden dagtochten aan vanuit Catania, waarbij je ook tijd hebt om onderwater te duiken. Als je liever droog blijft, kun je ook een waterfiets huren en langs de kustlijn peddelen.

Als je niet aan het genieten bent van het uitzicht vanaf het dek van de boot, aan het zwemmen bent met de kleurrijke zeedieren of aan je kleurtje aan het werken bent, kun je genieten van een stevige lunch en proeven van lokale witte wijnen. Met hapjes, pasta met zeevruchten, vers fruit en heerlijke wijnen om de dorst te lessen en de honger te stillen, is een dagtocht naar Aci Trezza vanuit Catania de ideale manier om dit pittoreske deel van Sicilië te ontdekken.

De meeste boottochten naar Aci Trezza vanuit Catania duren ongeveer 8 uur (een hele dag) en kosten ongeveer € 80 per persoon. De prijzen kunnen echter variëren afhankelijk van het seizoen, de gekozen tour en eventuele extra’s (zoals duiken, wandelingen rond de Etna of een rondleiding door het dorp).

2 – Cyclopische Eilanden

Cyclops Islands boat tours from Catania, Sicily

De Cyclopische Eilanden zijn een groep van drie kleine eilanden, gelegen voor de kust van Aci Trezza, die zo’n 500.000 jaar oud zijn. Deze eilanden, die sommigen eerder als gigantische rotsen beschouwen dan als traditionele eilanden, zijn diep geworteld in de mythologie en spookachtig mooi.

De eilanden, eigenlijk de overblijfselen van oude vulkaanuitbarstingen, staan vooral bekend om hun dramatische kliffen, rijen basaltzuilen, kristalhelder water vol zeeleven en rijke geschiedenis, en zijn een must-visit tijdens je verblijf op Sicilië.

Het grootste eiland in het gebied is ‘Isola Lachea’, waarop een kleine kerk staat die het bekijken waard is. Met een handvol hutten en huizen gebouwd op de rotsachtige gevel is het een enorm fotogenieke plek. De andere eilanden zijn onbewoond en ruig, maar net zo adembenemend, met hoge kliffen die in de diepblauwe zee eronder storten.

Voor alle geschiedenisfanaten: deze eilanden maakten naar verluidt ooit deel uit van het vasteland van Sicilië en spelen een rol in het eeuwenoude verhaal van de Odyssee van Homerus, een verhaal dat je bemanning je maar wat graag zal vertellen.

boat tours in Cyclops Islands

Je kunt de eilanden zeker van veraf bewonderen, maar de beste manier om hun natuurlijke schoonheid te ervaren is onder water! Daar ligt een prachtige lavabodem vol zeeleven, onderzeese ravijnen en vulkanische breuklijnen die wachten om ontdekt te worden. Dus als je een fan bent van snorkelen of duiken, voeg dan zeker de Cyclopische Eilanden toe aan je lijstje.

Verschillende bedrijven bieden boottochten aan vanuit Catania (en andere nabijgelegen steden) die je naar de eilanden brengen voor een dagje zwemmen, zonnebaden en verkennen. De prijzen beginnen rond de € 40 per persoon, maar kunnen variëren afhankelijk van de touroperator en de inhoud van het pakket (sommige tochten kunnen bijvoorbeeld een authentiek lunchbuffet of een handvol drankjes op de boot bevatten).

Het natuurreservaat Timpa, vaak gecombineerd met spannende uitstapjes naar de Cyclopische Eilanden, biedt een aantal prachtige wandelpaden waar grijze vulkanische rotsen prachtig contrasteren met de weelderige groene flora. Neem dus een paar wandelschoenen mee voor het geval je ook wat tijd aan land doorbrengt tijdens je tour.

Vanuit Taormina

boat tours from Taormina, Sicily

Taormina, halverwege Catania en Messina in het noordoosten van Sicilië, is al sinds de 19e eeuw een van de populairste toeristische bestemmingen van dit paradijselijke eiland.

Hoewel het stadje zelf prachtig is, maken vooral het adembenemende uitzicht op de Etna (de hoogste actieve vulkaan van Europa) en het azuurblauwe water van de Ionische Zee Taormina zo’n bijzondere plek om te bezoeken.

En hoewel het de moeite waard is om enkele dagen te besteden aan het bewonderen van de bezienswaardigheden aan wal (zoals het historische antieke theater van Taormina, de weelderige Villa Comunale, of de pittoreske en kleurrijke gebouwen langs de Corso Umberto, de hoofdstraat van Taormina), krijg je vanop het open water een heel ander stukje Sicilië te zien.

Vanuit Taormina vertrekken verschillende geweldige boottochten die profiteren van de uitstekende ligging van de stad aan de Ionische kust. Je kunt van alles boeken, van een halve dagtocht naar Isola Bella (een onbewoond eilandje voor de kust van Taormina met een prachtig natuurreservaat) tot een meerdaagse excursie naar de Eolische eilanden, een vulkanische archipel net ten noorden van Sicilië.

Prijzen en routes variëren afhankelijk van de touroperator, dus laten we er een paar bekijken:

3 – Isola Bella

Isola Bella boat tours from Taormina, Sicily

Het kleine eiland voor de kust van Taormina, een zeldzame combinatie van rotsen, zand en vegetatie die via een smal pad verbonden is met de stranden van het vasteland, is een van de mooiste plekken op Sicilië.

Isola Bella herbergt een klein maar prachtig natuurreservaat dat perfect is voor een dagje zwemmen, zonnebaden en verkennen, zowel te voet op het eiland zelf als in het helderblauwe water eromheen.

Als je maar weinig tijd hebt, zijn er verschillende tours naar Isola Bella die slechts twee uur in beslag nemen. Deze tours vertrekken meestal vanuit de haven van Giardini Naxos en de prijzen beginnen rond de € 25 per persoon, afhankelijk van de touroperator en inbegrepen extra’s zoals lunch.

boat tours in Isola Bella

Voor wie een uitgebreider dagje uit zoekt, zijn er ook veel multi-activiteitentochten die vanuit Giardini vertrekken en die verschillende natuurmonumenten in de omgeving aandoen.

Houd je camera klaar want je vaart langs schilderachtige plekjes zoals de Kaap van Schisò, de Kaap van Taormina, de Kruisrots, de Rots van de Cactusvijg, de Grot van de Zeemeerminnen, Grotta Azzurra (de Blauwe Grot), de Koraalgrot, de rots Ziu Innaru en alle prachtige zwemplekken in de baai van Mazzaro.

De langere boottochten, met een spectaculair uitzicht op de Etna gedurende de hele reis, zijn ideaal voor wie een volledige dag op het water wil doorbrengen. Ze bieden ook de mogelijkheid om vanuit Messina te vertrekken, wat betekent dat je meer tijd hebt om te ontspannen en te genieten van de zon.

Als je Isola Bella wilt verkennen zonder een boottocht te maken, kun je het prachtige eiland bereiken door de kabelbaan van Taormina (in de via Guardiola Vecchia) naar Mazzarò te nemen en vervolgens rechtsaf te slaan voor een korte wandeling van ongeveer 200 meter.

4 – Baai van Taormina

Taormina Bay boat tours from Taormina, Sicily

De prachtige baai van Taormina, geliefd bij de lokale bevolking vanwege de dramatische kliffen, verborgen baaien en het relatief rustige turquoise water, is een van beste vaar- en snorkelplekken van Sicilië.

Er zijn talloze boottochten beschikbaar vanuit de haven van Giardini Naxos, zodat passagiers een dag kunnen zwemmen en zonnebaden op deze spectaculaire locatie.

Je kunt kiezen uit verschillende opties, variërend van een twee uur durende tour (met genoeg tijd om een duik te nemen) tot een avontuur van een volledige dag met stops bij Isola Bella, het strand van Mazzaro (een andere lokale favoriet) en andere nabijgelegen natuurlijke bezienswaardigheden.

Er zijn verschillende soorten boten beschikbaar, zoals luxe catamarans, privéjachten en budgetvriendelijke motorboten, maar de traditionele zeilboot is waarschijnlijk de populairste keuze. Omdat de groepsgrootte beperkt is tot minder dan een dozijn, bieden deze boottochten een leuke onderbreking van de drukte op enkele van de populairste bestemmingen van Sicilië.

boat tours in Taormina Bay

Je zult echter nog steeds voldoende tijd hebben om te genieten van het gezelschap van je medepassagiers, aangezien de meeste zeilboten over een grote schaduwrijke plek beschikken waar je achterover kunt leunen, ontspannen en genieten van het ongelooflijke uitzicht.

Naast de kans om de natuurlijke bezienswaardigheden langs de kust te bewonderen, zoals de warme baaien van Spisone en Mazzarò, de betoverende Blauwe Grot en het rotsachtige Isola Bella, leer je ook de basis van het zeilen van de schipper en kom je onderweg van alles te weten over de Siciliaanse cultuur, geschiedenis en mythologie.

Met snorkeluitrusting, diverse snacks en verfrissende drankjes of lokaal geproduceerde wijn, bieden boottochten langs de baai van Taormina een heerlijke dag op het water.

Net als bij Isola Bella variëren de prijzen voor de boottochten in de baai van Taormina afhankelijk van de touroperator en de diensten die inbegrepen zijn in het pakket (eten, drinken, enzovoort), maar in vergelijking met sommige andere boottochten is zeilen een van de goedkopere opties.

5 – Lipari en Vulcano

Lipari and Vulcano boat tours from Taormina, Sicily

Iedereen die de oostkant van Sicilië heeft bezocht zal het beamen: de twee populairste, en misschien wel mooiste, van de Eolische Eilanden zijn Lipari en Vulcano.

Het onregelmatig gevormde eiland Lipari, het grootste van de archipel, beschikt over talloze beschutte baaien en stranden die perfect zijn om te zwemmen, maar ook over een dramatisch vulkaanlandschap dat smeekt om ontdekt te worden. Met een overvloed aan stratovulkanen, kraters en lavakoepels om elke hoek, is dit landschap werkelijk uniek.

Vulcano, gelegen direct onder Lipari, is daarentegen een van de actiefste vulkanen van Sicilië (en dat is niet verwonderlijk gezien de naam, afgeleid van de Romeinse god van het vuur). Op het eiland bevinden zich vier unieke vulkaanformaties: Vulcano della Fossa is de grootste, Vulcanello is de jongste, Monte Aria is de hoogste, terwijl de vorm van Monte Saraceno opmerkelijk uniek is.

Deze twee unieke eilanden bevinden zich naast elkaar en zijn gemakkelijk te bereiken vanuit de havensteden Milazzo, Messina of Taormina, waar een aantal reisorganisaties regelmatige boottochten naar beide eilanden aanbieden (en ook naar een paar van de kleinere, minder bekende eilanden in de omgeving).

boat tours in Lipari and Vulcano

De tochten houden meestal halt bij Panarea en Stromboli (een van de actiefste vulkanen in heel Europa) en bieden voldoende tijd om deze twee natuurwonderen te verkennen. Ook wordt er tijd gemaakt om te zwemmen in het water en een wandeling te maken door de oude stad van Lipari.

Lipari en Vulcano behoren misschien tot de best bewaarde geheimen van Sicilië, maar met hun unieke landschappen, overvloedige mogelijkheden om te zwemmen en te zonnebaden, actieve vulkanen, plus stevige lunches, drankjes, en een vriendelijke bemanning die er alles aan doet om je een onvergetelijke dag te bezorgen, is het geen wonder dat ze steeds populairder worden als toeristische bestemmingen.

De prijzen variëren afhankelijk van de touroperator maar met verschillende betaalbare opties die deze UNESCO-eilanden aandoen, moet deze boottocht (of bus plus boot, afhankelijk van de tour die je kiest) zeker bovenaan de bucketlist staan van elke reiziger die Sicilië bezoekt.

6 – Stromboli en Panarea

Stromboli and Panarea boat tours from Taormina, Sicily

Na Lipari en Vulcano zijn Stromboli en Panarea de twee indrukwekkendste en bekendste eilanden van de Eolische eilanden.

Gewoonlijk begint deze tour met een stop bij de laatstgenoemde. Panarea, een toeristische trekpleister in de zomer (maar vreemd genoeg vrij rustig in de winter), staat bekend als het kleinste, chicste en exclusiefste eiland van de Eolische archipel. Juist om deze redenen is het de laatste jaren een hotspot geworden voor beroemdheden.

Toch blijft het een ontspannen plek met tal van idyllische baaien en stranden om van te genieten (bezoek zeker Cala Junco als je kunt!), evenals een aantal uitstekende eetgelegenheden voor wanneer de honger toeslaat.

Nadat je voor anker bent gegaan en van de zon hebt genoten op het dek van het schip, heb je wat vrije tijd om het eiland zelf te verkennen. De autovrije, witgekalkte straatjes van San Pietro zijn een genot om door te wandelen en leiden uiteindelijk naar het kleine dorpskerkje uit de 19e eeuw. En als je er toch bent, breng dan een bezoek aan het Panarea Museum voor een kort overzicht van de geschiedenis van het eiland, die teruggaat tot de bronstijd.

boat tours in Stromboli and Panarea

Nadat je Panarea hebt verkend, wellicht met een beetje zonnebaden of snorkelen in de baaien onderweg (afhankelijk van de tour die je hebt geboekt), is het tijd om verder te varen naar Stromboli, een eiland met een van de actiefste vulkanen in heel Europa (en dat al sinds 1932).

Dit imposante Eolische eiland wordt vaak de ‘vuurtoren van de Middellandse Zee’ genoemd vanwege de frequente lichtshows, of beter gezegd lavashows. Deze uitbarstingen vinden regelmatig plaats (meestal ongeveer elk half uur), wat zorgt voor een dramatisch en indrukwekkend spektakel, vooral na zonsondergang.

Je kapitein zal je naar de beste uitkijkpunten rond het eiland brengen (meestal Sciara del Fuoco). Houd je dus klaar om heldere explosies van hete rode lava en rotsen vast te leggen tegen de contrasterende achtergrond van de sterrenhemel.

Let op: hoewel deze boottochten meestal vertrekken vanuit de haven van Milazzo, halen ze je op en brengen ze je terug naar het centrum van Taormina met de bus – je hoeft je avontuur dus niet zelf te organiseren!

Vanuit Syracuse

boat tours from Syracuse, Sicily

De stad Syracuse, op korte afstand van de vulkanische eilanden in het noorden van Sicilië, ligt verscholen in de zuidoostelijke hoek van het eiland. Deze historische stad, een van de meest ondergewaardeerde toeristische bestemmingen van Sicilië en zelfs van heel Italië, herbergt een schat aan ongelooflijke archeologische vindplaatsen die teruggaan tot het oude Griekenland, met als hoogtepunt het enorm archeologisch park Neapolis.

Naast de uitgestrekte ruïnes van Griekse tempels, een amfitheater en een necropolis in het park zelf, biedt de oude stad van Syracuse, ook wel Ortigia genoemd, nog meer prachtige bezienswaardigheden, zoals de kathedraal van Syracuse (gevestigd in een voormalige Griekse tempel), het Castello Maniace en de fontein van Diana.

Aan land is de stad een genot voor geschiedenisliefhebbers, terwijl het vanop het water een traktatie voor elke reiziger is. Syracuse is niet alleen de thuisbasis van enkele van de beste archeologische ruïnes van Sicilië, maar ook een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van nabijgelegen natuurlijke wonderen, zoals de mooie Grot van Pillirina, de indrukwekkende olifantachtige rotsformatie Scoglio dell’Elefante, verschillende natuurreservaten en natuurlijk de prachtige baaien en inhammen die de UNESCO-werelderfgoedlocatie Città Vecchia (Oude Stad) omringen.

Met verschillende bootmaatschappijen die dagtochten vanuit Syracuse naar de eilanden aanbieden, heb je een overvloed aan keuze bij het plannen van je reisroute. Of je nu oude ruïnes wilt verkennen, een duik wilt nemen in het kristalheldere water of gewoon wilt ontspannen op het dek van een boot, er is een eilandtour die bij jou past.

7 – Ortigia

Ortigia boat tour from Syracuse, Sicily

Er zijn vele boottochten die vertrekken vanuit Syracuse, maar er is er één die je niet over het hoofd mag zien: de boottocht met stop in Ortigia.

Met zijn rijke mix van geschiedenis, cultuur en prachtige natuurlijke kliffen, grotten en stranden, biedt deze unieke stad voor elk wat wils. En wat is een betere manier om Ortigia te verkennen dan vanaf het dek van een luxe boot?

Naast de mogelijkheid om aan te meren bij enkele van de populairste bezienswaardigheden van Ortigia, stoppen de boottochten langs de Golf van Syracuse ook vaak bij een aantal betoverende zeegrotten. Met een overvloed aan grotten in de omgeving, beloven deze stops je een stukje paradijs gevuld met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten, ver weg van de drukte van het vasteland.

Na wat onderwateravontuur en het vastleggen van enkele prachtige kustlandschappen op camera, heb je (afhankelijk van de tour) waarschijnlijk wat vrije tijd om te voet door de oude stad te dwalen – alleen of met een gids.

boat tour in Ortigia

Een niet te missen ervaring in Syracuse is een bezoek aan de bruisende markten in Ortigia, waar je alles kunt vinden, van verse producten tot handgemaakt keramiek. Vergeet niet om wat souvenirs mee te nemen voor het thuisfront!

Wat het eten betreft, zijn de keuzes eindeloos. Van snelle hapjes bij lokale pizzeria’s en gelateria’s tot uitgebreide lunches in traditionele Siciliaanse restaurants, er is voor elk wat wils.

Als je liever hebt dat alles voor je wordt geregeld, overweeg dan een dagtour te boeken die niet alleen de hoogtepunten van het gebied verkent, maar ook een heerlijke lunch en verfrissende drankjes biedt.

Of je nu kiest voor een romantische zonsondergangscruise, een diner onder de sterren of een dag vol avontuur langs de kust, elke boottocht belooft een onvergetelijke ervaring te worden.

Vanuit Cefalù

boat tours from Cefalù, Sicily

Aan de noordkust van Sicilië, verscholen in de schaduw van een imposante rots, ligt Cefalù. Deze middeleeuwse stad is een eclectische mix van kleurrijke huizen, prachtige stranden, rijke geschiedenis, levendige cultuur en heerlijk eten dat synoniem is geworden voor Sicilië en heel Italië.

Met enkele van de best bewaarde Byzantijnse mozaïeken op Sicilië en een van ’s werelds mooiste voorbeelden van Normandische architectuur, trekt de kathedraal van Cefalù, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, veel geschiedenisliefhebbers aan. Dit prachtige gebouw dateert uit de 12e eeuw en is het icoon van de stad, maar is slechts een van de vele bezienswaardigheden die dit kleine stadje tot een pareltje maken.

Ondanks dat Cefalù vaak wordt overschaduwd door zijn bekendere buren, is het een bestemming op zich, met kronkelende middeleeuwse straatjes die het verkennen waard zijn.

Vanaf het hoofdstrand van de stad brengt een korte wandeling je naar de oude stad, slingerend door rustige straatjes en steegjes met traditionele winkels en restaurants voordat je aankomt op het plein van de kathedraal.

Nadat je de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland hebt gezien, trek je verder naar het water je geniet van schoonheid van de bovenste plank…

8 – De kust van Cefalù

Cefalù coastline boat tours from Cefalù, Sicily

De boottochten langs de kust van Cefalù zijn kort maar krachtig, meestal niet langer dan drie of vier uur, en bieden nieuwsgierige reizigers de kans om in relatief korte tijd de hoogtepunten van de dramatische kustlijn van de stad te ontdekken.

Deze tochten zijn ideaal voor mensen die het meeste uit hun tijd op het eiland willen halen en zoveel mogelijk willen zien. Ze bieden veel waar voor hun geld, en bij de meeste bedrijven is een Engelssprekende gids inbegrepen die onderweg commentaar geeft, leuke weetjes vertelt en fascinerende verhalen deelt.

Voordat je terugkeert naar de haven, heb je de mogelijkheid om te zwemmen en te snorkelen in de sprankelende Tyrreense Zee.

boat tours in Cefalù

Zoals bij de meeste boottochten op Sicilië zijn versnaperingen, zoals water, frisdrank, vers fruit en een klassiek Italiaans aperitief, meestal inbegrepen bij de prijs.

En als je zin hebt om wat stoom af te blazen, bieden sommige tours een open bar zodat je echt in de vakantiesfeer kunt komen voordat je na de tour enkele van de beroemde bars van de stad bezoekt (Jureka Wine Bar en Quid Cocktail Bar zijn twee uitstekende keuzes).

Als je na het aanmeren op zoek bent naar iets rustigers, overweeg dan een ontspannen wandeling langs de promenade van Cefalù – een heerlijke plek om de wereld voorbij te zien gaan en die beruchte Siciliaanse charme op te snuiven.

Vanuit Trapani

boat tours from Trapani, Sicily

Trapani, gelegen aan de kust in het noordwesten van Sicilië, vormt het kloppende hart van de gelijknamige provincie. Hier worden eeuwenoude tradities en erfgoed gevierd, terwijl tegelijkertijd een modernere levensstijl wordt omarmd – gebouwd op een fundament van heerlijk eten, uitstekende wijn, een rijke zoutproductie (die teruggaat tot de 15e eeuw), en bovenal, geweldig gezelschap.

Zoals je kunt verwachten van een stad met zo’n rijke geschiedenis, valt er in Trapani van alles te beleven. Van het verkennen van de oude straatjes van de historische binnenstad tot het ronddwalen door de zoutvlakten (vandaar de zoutproductie) en het bewonderen van het uitzicht vanaf de top van de berg Erice (bereikbaar met een kabelbaan), er is voor elk wat wils in deze ondergewaardeerde stad.

En uiteraard is een bezoek aan Trapani niet compleet zonder een boottocht langs de prachtige kustlijn waar dit deel van Sicilië zo bekend om staat. Of je nu wilt ontspannen op een zandstrand, zwemmen in warm water, of de verborgen baaien en grotten wilt verkennen, er zijn tal van boottochten om uit te kiezen.

9 – Egadische Eilanden

Egadi Archipelago boat tours from Trapani, Sicily

De Egadische Archipel ligt niet ver van de westkust, ongeveer halverwege tussen Trapani en de grotere stad Marsala. Het bestaat uit vijf kleine en diverse eilanden die, vooral dankzij hun ongerepte stranden, geliefd zijn bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Trapani is een van de belangrijkste toegangspoorten tot deze groene eilanden.

Hoewel elk eiland zijn eigen unieke charme heeft, trekken vooral twee eilanden – Favignana en Levanzo – de meeste aandacht.

Op Favignana maken de diverse stranden indruk op bezoekers: hotspots als Cala Azzurra, Cala Rossa Beach, Lido Burrone, Calamoni Beach en Praia Beach bieden van alles, duinen, kliffen, gouden zand en rotsachtige kusten.

Als het dichtstbevolkte eiland biedt Favignana ook enkele interessante door de mens gemaakte attracties, zoals de Tonnara van Favignana, een voormalige tonijnfabriek die is omgebouwd tot een fascinerend museum.

boat tours in Egadi Archipelago

Levanzo, dat bijna volledig bestaat uit witte kalkstenen rotsen, heeft verschillende natuurlijke grotten en voelt aan als een stap terug in de tijd, een puur stukje Moeder Natuur.

Of je nu Favignana of Levanzo bezoekt tijdens je verblijf in de Egadische Archipel, of misschien zelfs beide, je zult zeker onder de indruk zijn van de dramatische kalkstenen kliffen die uit het azuurblauwe water oprijzen, de serene stranden waar zonaanbidders ontspannen en het gevoel dat je je ver van de bewoonde wereld bevindt. Voeg daar het Castello Aragonese in Marettimo aan toe, en je hebt een gevarieerde dag eilandhoppen op het water!

10 – Zoutvlakten van Mothia en Marsala

Mothia salt flats boat tours from Trapani, Sicily

Hoewel er niets mis is met zonovergoten stranden, turquoise wateren en kastelen op heuvels, is het soms fijn om wat afwisseling te hebben. Dat is precies wat de felgekleurde zoutvlakten van Mothia en Marsala bieden.

Een bezoek aan deze natuurlijke wonderen is een uitstekende manier om meer te leren over de lange en gevarieerde geschiedenis van Sicilië terwijl je geniet van wat frisse lucht. Vooral de zoutvlakte van Mothia is van groot archeologisch belang omdat hier ooit een oude stad lag die in de 16e eeuw door een vulkaanuitbarsting werd verwoest.

Als je boottocht vrije tijd biedt om rond te lopen, neem dan de gelegenheid om het openluchtmuseum te verkennen waar je oude ruïnes vindt die zijn achtergelaten door de Carthagers, de Feniciërs en de oude Grieken.

Tegenwoordig kun je de ruïnes van deze lang vergeten stad verkennen en meer te weten komen over haar rol in het verleden van Sicilië terwijl je geniet van het prachtige uitzicht over het omringende landschap. Je kunt zelfs een duik nemen in een van de natuurlijke zwembaden die zich tussen de ruïnes hebben gevormd!

boat tours in Marsala

Bij de zoutpannen van Marsala kun je met eigen ogen zien hoe zout nog steeds wordt geproduceerd volgens traditionele methoden die al generaties lang worden doorgegeven.

Je kunt ook wat van dit heerlijke product proeven tijdens een maaltijd in een van de restaurants ter plaatse waar alles, van pastagerechten tot desserts, wordt gemaakt met vers en lokaal Marsala-zout. Met andere eilanden in de omgeving (Stagnone, Santa Maria en Schola) krijg je een uitgebreid overzicht van West-Sicilië.

Dus, als je op zoek bent naar een boottocht die net iets anders is, met een kleurenpalet van roze zoutbassins, blauwe lagunewateren en witte zoutvlakten, voeg dan zeker een bezoek aan de zoutvlakten van Mothia en Marsala toe aan je route! Terwijl de bemanning alle logistiek en transport voor hun rekening neemt (en onderweg voor een paar hapjes en drankjes zorgt), kun je achterover leunen, ontspannen en genieten van de tocht.

Bootverhuur op Sicilië

boat rental in Sicily

We hebben ons verdiept in de beste boottochten op Sicilië, en het is duidelijk dat, ongeacht waar je op het eiland verblijft, er een tocht is die bij je past. Maar wat als je op zoek bent naar iets praktischers? Dan is bootverhuur op Sicilië iets voor jou!

Met zoveel eilanden om te verkennen en talloze baaien en stranden die perfect zijn om te zwemmen of te zonnebaden, is het huren van een boot een alternatieve en fantastische manier om Sicilië in je eigen tempo te ontdekken. En omdat er overal op het eiland mogelijkheden zijn om een boot te huren, is het gemakkelijk om er een te vinden die in de buurt ligt van je accommodatie.

Of je nu op zoek bent naar een kleine rubberboot, een leuke zeilboot of een luxe jacht met alles erop en eraan (waar je zelfs ’s nachts op kunt slapen), er zijn bootverhuurmogelijkheden voor elke behoefte en elk budget.

Maar privébootverhuur is duurder, toch? Nou, niet per se. Als je in een groep reist (of een paar vrienden hebt gemaakt tijdens je reis), kun je gemakkelijk de kosten van een boot delen, waardoor het veel betaalbaarder wordt. En met al het geld dat je bespaart op accommodatie als je ervoor kiest om op je gehuurde schip te slapen, is het misschien zelfs goedkoper!

Ben jij avontuurlijk ingesteld en wil je Sicilië vanuit een ander perspectief ervaren, ver weg van de gebaande paden en de routes van de toeristische veerboten? Overweeg dan een boot te huren tijdens je verblijf waarmee je zelf op pad kunt en helemaal alleen in afgelegen baaien kunt varen. Het is een ervaring die je niet snel zult vergeten!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor bootverhuur op Sicilië? Hieronder vind je alles van budgetvriendelijke motorboten te huur voor een dag tot luxe jachtcharters.

Waar ga je heen?

Palermo, de hoofdstad van het eiland, is een levendige stad met een historisch centrum, musea van wereldklasse en een ongelooflijke eetscene.

Als je een langere reis wilt plannen en meerdere steden wilt bezoeken, dan moet je zeker de hoogtepunten van Sicilië bekijken, van het verkennen van oude ruïnes tot het proeven van de heerlijke lokale keuken.

Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het plannen van je reis naar Sicilië!

Laatste gedachten

Nou, dat waren ze dan, een aantal van de populairste, meest onderschatte en gewoonweg beste boottochten op Sicilië!

Of je nu een dagtocht plant vanuit Palermo of Taormina, op zoek bent naar een nieuwe manier om de Egadische eilanden vanuit Trapani te verkennen of de prachtige kustlijn van Agrigento wilt ontdekken, er is zeker een tour (of bootverhuur) op deze lijst die perfect bij je past. En met zoveel geweldige plekken op Sicilië die je niet met de auto kunt bereiken, is het niet moeilijk te begrijpen waarom boottochten zo’n populaire manier zijn om het eiland te verkennen.

Maar wat denk jij? Heb jij al geweldige boottochten op Sicilië gemaakt die je aan de lijst zou willen toevoegen? Laat het ons weten in de reacties hieronder! En zoals altijd, wensen we je een goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!