Bezienswaardigheden in Boedapest

Boedapest is ongetwijfeld een van de meest fotogenieke steden van Europa en is op korte tijd een van de populairste Oost-Europese steden geworden.

Van het parlementsgebouw dat recht uit Disney lijkt te komen tot de prachtige basilieken, en van ontspannen thermale baden tot heerlijke resaurants, er is geen te kort aan leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Boedapest.

Het is een relatief goedkope bestemming in Europa, zeker in vergelijking met West-Europese steden als Londen en Parijs, waardoor zelfs budgetreizigers iets luxueuzer kunnen verblijven in Boedapest.

Er valt heel wat te beleven in de Hongaarse hoofdstad. Mogelijk zie je door de bomen het bos niet meer, maar maak je geen zorgen, wij helpen je daar bij.

Ontdek kastelen die honderden jaren oud zijn, bezoek koninklijke paleizen en bekijk architectonische hoogstandjes die de tand des tijds hebben doorstaan.

Kom meer te weten over Dracula, stap een echte martelkamer binnen of maak een ritje op een locomotief bestuurd door kinderen. Er valt voor alle leeftijden wel iets te beleven in deze levendige, historische stad.

Verken de ansichtwaardige straatjes, verken de verschillende wijken van Boedapest of maak een dagtocht naar andere steden.

Dit is slechts het topje van de ijsberg: in Boedapest staan je tientallen geweldige activiteiten, bezienswaardigheden en plaatsen om te bezoeken te wachten.

1 – Burcht van Boeda

Burcht van Boeda tickets

Dit oude koningspaleis, gelegen op de Burchtheuvel in het centrum van de stad, mag je gewoon niet missen! Dit is namelijk een van de beste bezienswaardigheden in Boedapest.

De burcht heeft gedurende 800 jaar veel veranderingen en renovaties ondergaan. Om te weten te komen wat er precies allemaal veranderd is en welke geheimen verborgen zitten in de muren en kamers van het paleis, kun je een rondleiding boeken. Dit is een van de populairste toeristische activiteiten in Boedapest.

En als je na je rondleiding honger hebt gekregen, ga dan langs bij het nabijgelegen Ruszwurm voor een beroemd zoet gebakje!

Als je geen zin hebt om de Burchtheuvel op te wandelen, dan kun je kiezen voor een ritje met de kabelbaan, die al sinds 1870 in bedrijf is.

Deze kabelbaan is 95 meter lang en overbrugt het hoogteverschil van 50 meter tussen de Donau en de Burcht van Boeda. Er zijn twee stations: bij de Kettingbrug (onderaan) en op de top van de Burchtheuvel (bovenaan). De kabelbaan rijdt elke tien minuten en is geopend van ’s ochtends tot ’s avonds.

2 – Koninklijke Wacht en Manege van Boedapest

Koninklijke Wacht en Manege van Boedapest

Na een bezoek aan de Burcht van Boeda moet je zeker een bezoekje brengen aan de tentoonstelling over de Koninklijke Wacht en de Manege, vlak naast de Burcht. Deze neemt je mee op een chronologische reis door de 18e eeuw tot het einde van de Wacht.

Je krijgt er de uniformen, helmen, hoofddeksels, privévoorwerpen, medailles en volledige persoonlijke dossiers van de Koninklijke Wacht te zien.

Deze relikwieën bieden een zeldzame blik in het dagelijks leven van de bewakers die koningen en koninklijke families beschermden, soms zelfs ten koste van hun eigen leven.

Voor fijnproevers is het restaurant ter plaatse ook een must om te bezoeken.

3 – Sint-Stefanusbasiliek

Sint-Stefanusbasiliek Boedapest

In deze kerk kun je niet alleen prachtige kunst bewonderen, je kunt er ook een gemummificeerde hand en een antiek orgel voor klassieke muziekconcerten bekijken. De Sint-Stefanuskerk is zowel een beroemde religieuze plek als het hoogste gebouw van Boedapest!

Je kunt de lift nemen naar het terras, waar je het mooi uitzicht kunt vastleggen op camera.

Veel van de free walking tours door de stad lopen langs deze bezienswaardigheid, maar om deze plek echt te waarderen raden we je aan een orgelconcert bij te wonen.

4 – Parlementsgebouw en wisseling van de wacht

Parlement van Boedapest tickets

Mocht je afvragen wat een parlementsgebouw bovenaan een lijst met bezienswaardigheden doet, dan ben je nog nooit naar het parlement van Boedapest geweest.

In deze architectonische triomf bevinden zich de koninklijke kroonjuwelen en maar liefst 40 kilo goud. Maar weinig andere gebouwen ter wereld kunnen wedijveren met dit meesterwerk aan de Donau.

Het gebouw is zowel binnen als van buiten een streling voor het oog, maar ook de dagelijkse wisseling van de wacht met geweren en trommels is een leuke activiteit om bij te wonen.

Dit indrukwekkende gebouw wordt nooit overgeslagen tijdens stadsrondleidingen en gidsen nemen reizigers graag direct mee naar het bezoekerscentrum om foto’s te maken en kennis en informatie op te doen over het gebouw, dat voor het eerst werd gebouwd in 1904.

Tijdens een rondleiding door het parlementsgebouw krijg je o.a. volgende hoogtepunten te zien: de Grote Trap, de Koepelzaal, de Lounge van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Béla Neÿ-zaal.

5 – Kettingbrug

Kettingbrug Boedapest

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Boedapest heeft een nogal trieste geschiedenis.

Het idee om een brug te bouwen kwam van een man die de rivier wilde oversteken om zijn vader te zien. Jaren later, tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, bombardeerden de Oostenrijkers de brug zonder succes. Wat de Oostenrijkers niet lukte, lukte de Duitsers een eeuw later wel, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens een wandeling over de brug, die geschiedenis ademt, word je bovendien getrakteerd op een ongelofelijk uitzicht.

6 – Joodse wijk

Joodse wijk Boedapest

De veelzijdige Joodse wijk van Boedapest heeft veel te bieden, van een energiek nachtleven voor feestgangers en geweldige restaurants voor fijnproevers tot dynamische verhalen voor geschiedenisliefhebbers!

De Grote Synagoge aan de Dohánystraat is de op één na grootste synagoge ter wereld en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest. Tijdens privérondleidingen door de wijk wordt deze toeristische trekpleister nooit overgeslagen.

De Levensboom, een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen, staat in het Raoul Wallenberg Herdenkingspark, ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog en de helden die de Duitse bezetting trotseerden.

7 – Vissersbastion

Vissersbastion Boedapest

Het Vissersbastion, onder de plaatselijke bevolking bekend als het Halászbástya, is een bekend bouwwerk dat over het beste uitzicht over Boedapest beschikt! Zo kun je vanaf dit punt de Donau en verschillende stadsdelen van Pest bewonderen, waaronder het parlementsgebouw en de Gellértberg.

De nabijgelegen Matthiaskerk is ook een bekende toeristische attractie in Boedapest en zeker een bezoekje waard.

8 – Matthiaskerk

Matthiaskerk Boedapest

In deze meer dan 500 jaar oude kerk worden niet alleen af en toe op vrijdagavond orgelconcerten gegeven, maar klinken er ook elke dag om 12 uur orkestklokken.

Er is in deze kerk genoeg te zien en te horen: binnen vind je een overvloed aan fresco’s, gebrandschilderde ramen, decoratieve dakpannen en een troon die werd gebruikt om koningen te kronen! Ook bevindt zich hier het graf van koning Bela en kun je naar de top klimmen voor nog meer adembenemende uitzichten over Boedapest.

9 – Thermale baden

Thermale baden in Boedapest

Een bezoekje aan de Széchenyi Spa of de Gellért Spa komt zeker, na het urenlang verkennen van Boedapest, niet ongelegen. Er zijn talloze kuuroorden in de stad, maar deze twee zijn het populairst onder toeristen.

Het overdekte Gellert staat bekend om zijn art nouveau-architectuur, terwijl Széchenyi (dat over een binnen- en buitenbad beschikt) een van de grootste thermale baden van Europa is.

Daarnaast vind je in Boedapest het Rudas Bath Rooftop Hot Tub. Deze spa biedt zowel medische diensten als wellnessdiensten aan en heeft een oud Turks thermaal bad als belangrijkste attractie. Het werd gebouwd in 1896 en is sinds 1936 open voor het publiek – oorspronkelijk alleen voor mannen.

Nachtbaden is hier ook mogelijk, maar alleen gasten ouder dan 14 jaar kunnen gebruik maken van de therapeutische bronnen.

Thermale baden, massages en spasessies zijn beschikbaar om eventuele pijnlijke spieren te verzachten.

Zelfs als kuuroorden niet echt jouw ding zijn, is een bezoekje aan deze unieke Hongaarse spa’s de moeite waard.

10 – Gellértberg

Gellertberg Boedapest

De Gellértberg torent 235 meter boven zeeniveau uit en kijkt uit over de stad vanuit het 1e en 11e district. Trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekking!

Geniet na de schilderachtige wandeling van het uitzicht en breng een bezoekje aan de Citadel van Boeda. Dit is een geweldige plek om de zonsondergang te bekijken.

Op deze berg bevindt zich ook een 14 meter hoog Vrijheidsbeeld, bovenop een 26 meter hoge pilaar, dat een belangrijk deel van de plaatselijke geschiedenis vertegenwoordigt.

Het werd gebouwd in 1947 ter nagedachtenis aan de soldaten die hun leven verloren tijdens de bevrijding van Hongarije door de Sovjet-Unie tijdens WO II, als teken van de bevrijding van het land.

Het is nog steeds een van de weinige grote communistische standbeelden in Boedapest, maak foto’s en geniet van het uitzicht over de stad voordat je de heuvel weer afloopt.

Routebeschrijving in Google Maps

11 – Schoenen op de Donaukade

Schoenen op de Donaukade Boedapest

Een van de meest tragische verhalen van Boedapest vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog toen 3500 mensen, waaronder 800 Joden, werden bevolen hun schoenen uit te trekken en bij de rivier te gaan staan, waarna ze werden geëxecuteerd.

Het aangrijpende en krachtige monument langs de Donau vereeuwigt de schoenen die op de oever zijn achtergelaten, een sterke herinnering om het verleden nooit te vergeten.

Routebeschrijving in Google Maps

12 – Vajdahunyadburcht

Vajdahunyadburcht Boedapest

Geloof het of niet, maar er leefde ooit een echte Dracula in Boedapest! Zijn naam was Vlad Dracul de Spietser en hij werd geboren in de Vajdahunyadburcht.

Je kunt een rondleiding volgen door deze burcht, het standbeeld van Anonymus (de eerste Hongaarse geschiedenisschrijver) bewonderen op de binnenplaats of een informatieve tentoonstelling bekijken over de Hongaarse architectuur.

13 – Margaretha-eiland

Margaretha-eiland Boedapest

Op dit eiland, in het midden van de Donau, kun je rozentuinen en archeologische ruïnes verkennen. Ook vind je er zwembaden, tuinen, een openluchttheater en enkele hotels.

Ga op een warme zomerdag naar het Palatinus Strand om af te koelen in de zwembaden, golfslagbaden, waterglijbanen en kinderbaden. Er is genoeg plezier voor avonturiers van alle leeftijden!

Routebeschrijving in Google Maps

14 – Grote Markthal

Rondleidingen door de Grote Markthal

Wie van lekker eten houdt, moet zeker eens een bezoekje brengen aan de Grote Markthal. Hier kun je de meest verse Hongaarse ingrediënten en gerechten proeven. Dit is ook de ideale plek om een picniclunch in te slaan voordat je richting een van de weelderige parken van Boedapest trekt.

Voor foodlovers is er de optie om een bezoek aan deze markt te combineren met een kookles of een VIP-proeverij.

15 – Tombe van Gül Baba

Gul Baba en Rozentuin Boedapest

De tombe van Gül Baba en de prachtige bijhorende rozentuin zijn enkele van de laatste overgebleven monumenten uit de tijd van de Turkse bezetting van Europa tijdens het Ottomaanse Rijk.

Gül Baba, een Ottomaans-Turkse soldaat-monnik, arriveerde in 1541 in Boeda en was een gerespecteerde derwisj die het leger vergezelde. Hij stond bekend om zijn tulband versierd met een roos (vandaar zijn bijnaam, Vader der Rozen).

Na zijn overlijden werd zijn lichaam begraven en werd er ter ere van hem een achthoekig mausoleum gebouwd. Honderden jaren later ontdekten opgravers een skelet in de tombe; vermoedelijk van Gül Baba.

Tegenwoordig bevat het interieur een houten doodskist met een replica van de iconische rozentulband.

In de jaren 1800 werd het landgoed verkocht aan particulieren. De nieuwe eigenaren besloten een villa rond het mausoleum te bouwen. Het terrein, dat oorlogen overleefde, is sindsdien gerenoveerd en in 2018 werden er lavendel- en magnoliatuinen aangelegd naast de bestaande rozentuin.

De voormalige villa werd ook getransformeerd en herbergt nu een cultureel centrum met een expositieruimte, workshops, een souvenirwinkel en een authentiek Turks café.

16 – Millenniummonument op het Heldenplein

Millenniummonument op het Heldenplein, Boedapest

In het midden van het grootste stadsplein van Boedapest bevindt zich een 36 meter hoge pilaar waar bovenop de aartsengel Gabriël prijkt.

Locals vinden dit plein de ideale plek om te picknicken en te dineren in het gezelschap van de grandioze standbeelden van voormalige staatslieden en heersers. Toeristen zetten deze iconische plek bovenaan hun lijst van bezienswaardigheden in Boedapest vanwege het onovertroffen uitzicht op de rivier beneden.

17 – Memento Park

Memento Park tickets

Na de val van het communistische regime bewaarde Boedapest de meeste totalitaire standbeelden en symbolen in het Memento Park.

Tegenwoordig fungeert het als een groot openluchtmuseum dat perfect is voor inwoners en toeristen om even stil te staan en na te denken.

Reizigers nemen vaak even de tijd om de symboliek van het standbeeld van Lenin te waarderen, zittend naast de retro Trabant.

18 – Ecseri-vlooienmarkt

Rondleidingen door vlooienmarkten in Boedapest

Deze uitgestrekte vlooienmarkt heeft meer verzamelobjecten, prullaria en eigenzinnige voorwerpen dan waar ook in Midden-Europa!

Er is een mix van serieuze kraampjes en individuele handelaren die wat spullen kwijt willen raken. Deze vlooienmarkt is een geweldige plek om een souvenir te vinden!

Tip: Neem contant geld mee (zodat je kunt afdingen) en trek vroeg richting de markt, voordat de beste spullen worden opgehaald.

19 – Educatieve musea in Boedapest

Museum voor Schone Kunsten, Boedapest

Wil je graag wat cultuur opsnuiven? Dan zul je blij zijn te horen dat Boedapest over een aantal erg leerzame musea beschikt.

Zo is er het Museum voor Schone Kunsten waar je meer dan 100.000 kunstwerken uit alle tijdsperioden kunt bewonderen, waaronder het zelfportret van Giorgione, dat in 1983 uit het museum werd gestolen maar werd teruggevonden in Griekenland. Een andere publiekslieveling is de Esterhazy-madonna, die samen met werken van o.a. da Vinci, Rubens, Rembrandt, Cézanne hier wordt tentoongesteld.

Ook beschikt Boedapest over een vrij ongewoon museum, het Rock Nuclear Bunker Museum. Dit museum was oorspronkelijk een ziekenhuis en schuilkelder tijdens WOII en werd tot 10 keer zijn capaciteit gevuld tijdens het beleg van Boedapest in 1944-45. Daarna deed het korte tijd dienst als een gevangenis voordat het een nucleaire bunker werd. De dramatische displays in het museum geven bezoekers een kijkje in de geschiedenis en alle hoofdstukken.

Ben je een geschiedenisliefhebber, breng dan zeker een bezoek aan het Aquincum Museum. In dit museum, gelegen in District III, kun je Romeinse ruïnes bekijken. Dit district was in een ver verleden namelijk een Romeinse stad. Je kunt er ook een aantal vaste tentoonstellingen bewonderen over het Romeinse leven en verschillende archeologische voorwerpen en collecties bekijken. Bekijk ook zeker de Villa van Hercules, het Militaire Stadsmuseum, forten, amfitheaters, aquaducten en de oude muren.

Wil je de hele stad en de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest in één middag zien? Ga dan naar Miniversum! Hier vind je een perfect 1:100 schaalmodel van Hongarije, compleet met interactieve schermen, geluiden en lichten die alles tot leven brengen! Kinderen kunnen zich ter plekke ook uitleven in een groot speelhuis.

Een ander interessant museum is het Hongaars Nationaal Museum. Hier leer je alles over de uitgebreide, grootse en vaak turbulente geschiedenis van Hongarije. Zo vind je er tentoonstellingen van de oudheid tot de middeleeuwen, gericht op thema’s als de Hongaarse strijd voor onafhankelijkheid, de onderwerping aan totalitarisme en de huidige staat van vrijheid.

Tot slot is er het Museum Huis van de Terreur, dat bezoekers de donkere kant van de Hongaarse dictatuur laat zien. De martelkamers, gevangeniscellen en executiekamers zijn niet alleen confronterend, maar ook fascinerend voor bezoekers die willen begrijpen hoe het was om onder een ijzeren vuist te leven.

20 – Stadsrondleidingen door Boedapest

Boottochten in Boedapest

Er zijn veel verschillende manieren om Boedapest te ontdekken.

Zo kun je een cruise nemen op de Donau. Overdag geniet je van een kopje koffie en luister je naar de live verhalen over de bezienswaardigheden in Boedapest die je te zien krijgt; ’s avonds nip je aan een cocktail omringd door romantisch kaarslicht of neem je deel aan een boat party.

Heb je maar weinig tijd om alle bezienswaardigheden in Boedapest te verkennen? Kies dan voor een rondleiding per Hop-on-Hop-off-bus. Onderweg word je getrakteerd op een gedetailleerd audiocommentaar en je kunt bij elke halte uitstappen en er zoveel tijd doorbrengen als je maar wilt. Bovendien rijden de bussen regelmatig zodat je nooit lang hoeft te wachten. Blijf je langer in de Hongaarse hoofdstad? Overweeg dan het deluxeticket waarbij ook een cruise op de Donau en een nachtelijke rondleiding door de stad zit inbegrepen.

Een andere manier om snel zowel de verborgen pareltjes als de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest te zien, is met een scootertocht. Deze rondleiding kan bovendien ‘s nachts worden gevolgd waardoor je de Hongaarse hoofdstad kunt zien schitteren in het maanlicht. Je ontvangt ook kortingen bij restaurants en bars en kunt gratis genieten van goulash en drankjes.

Een andere rondleiding op twee wielen is een Segwaytour. Met een kleine groep medereizigers volg je een lokale gids die je de belangrijkste bezienswaardigheden, eetgelegenheden en verborgen juweeltjes laat zien.

Ook een fietstocht is een leuke manier om Boedapest te ontdekken. Een lokale gids leidt je rond door kleine straatjes en steegjes en brengt je naar de verborgen pareltjes die zich verstoppen tussen alle grote attracties. Je kunt er ook voor kiezen om er alleen op uit te trekken.

Zijn vier wielen eerder je ding, neem dan deel aan een rondleiding door Boedapest per Trabant. De eigenzinnige Trabant 601 uit de jaren 1960, ook wel bekend als de papieren Jaguar, was de auto bij uitstek voor de Hongaren uit het communistische tijdperk.

Daarnaast kun je kiezen voor een rondleiding per Jeep. Verken Boedapest en omgeving tijdens deze drie uur durende tour en krijg attracties te zien die bij gewone rondleidingen door de stad meestal niet aan bod komen, zoals Andrássy Avenue, het Heldenpark en het westelijke treinstation, Boedapest-Nyugati.

Voor wie zin heeft in een actievere, iets dynamischere rondleiding, zijn er verschillende speurtochten in Boedapest. Download een app op je telefoon, volg aanwijzingen en los raadsels en uitdagingen op terwijl je onderweg langs de mooiste bezienswaardigheden in Boedapest passeert.

Is straatkunst eerder je ding? Schrijf je dan in voor een streetarttour door Boedapest. Ontdek de creatieve kant van de stad tijdens een van deze tours en verken enkele van de minder bekende wijken om inzicht te krijgen in de minder bekende kwesties en thema’s die de plaatselijke bevolking bezighouden.

Een klassieke manier om Boedapest te verkennen is door deel te nemen aan een stadswandeling. Deze rondleiding vindt plaats onder leiding van een gids die je meer vertelt over de cultuur, geschiedenis en gastronomie van de levendige stad.

Er zijn ook thematische rondleidingen zoals een duistere rondleiding, een culinaire tour of een rondleiding over het communisme. Tijdens deze laatste kom je meer te weten over de turbulente 20e eeuw in Hongarije en bewonder je gebouwen en kogelgaten en hoor je fascinerende verhalen uit dit tijdperk aan.

21 – Gastronomische ervaringen in Boedapest

Culinaire tours in Boedapest

Men zegt dat je een land en cultuur maar echt leert kennen door de lokale lekkernijen en delicatessen te proeven. Aan gastronomische en culinaire ervaringen geen gebrek in Boedapest.

Zo kun je deelnemen aan een culinaire rondleiding waarbij een lokale gids je naar de lekkerste plekjes van de stad brengt en je je tegoed kunt doen aan enkele heerlijke Hongaarse gerechten, zoals goulash, lokale gerookte eendenborst, salami van waterbuffel, varkensworstjes van de Mangalica varkens en worstjes van grijs rundvlees met traditionele groenten. Ook kun je de lokale wijn en kaas proeven of je aan lángos (gefrituurd plat brood met kwark) wagen.

Wil je de Hongaarse lekkernijen zelf leren bereiden? Schrijf je dan in voor een kookles onder leiding van een plaatselijke chef. Leer zowel de smaken als de verhalen achter de geliefde gerechten van het land kennen. Achteraf krijg je de kans om je culinaire creaties te proeven terwijl je je nipt van sterke drank.

Breng een bezoekje aan de markt van Lehel, een van de beste plekken om traditionele Hongaarse ingrediënten in te slaan. Op de eerste verdieping kun je verse producten kopen zoals fruit, groenten, vlees, kazen en honing. Je kunt hier ook smullen van lango’s, koekjes en gebak. Op de tweede verdieping kun je een assortiment van verschillende soorten producten vinden, zoals kleding en huisdieraccessoires en kun je eten in een van de Hongaarse of Vietnamese restaurants.

Ben jij een zoetekauw? Dan zul je misschien eens willen langs gaan bij het chocolademuseum. Krijg een inleiding in hoe chocolade wordt gemaakt, maak je eigen zoete lekkernij en bekijk films over de geschiedenis van chocolade met een warme mok chocolademelk in de hand. Natuurlijk kun je hier ook chocolade proeven!

Is koffie eerder je ding, dan moet je bij New York Café zijn, het meest oogverblindende café ter wereld. Het lijkt wel een kruising tussen de Sixtijnse Kapel en een koffiehuis. Bewonder de marmeren zuilen, elegante schilderijen en gebeeldhouwde engelen in dit grote café met renaissancethema.

Een andere leuke culinaire ervaring is een dinercruise op de Donau. Geniet van het uitzicht op de skyline van Boedapest terwijl je luistert naar live Hongaarse muziek en je je tegoed doet aan een overheerlijk viergangendiner.

Ook buiten de stadsmuren is er heel wat leuks (en lekkers) te beleven. Wijnliefhebbers moeten zeker naar de regio’s Tokaj (gespecialiseerd in zoete witte wijn) en Etyek (gespecialiseerd in Hongaarse ‘champagne’) trekken. Er worden begeleide dagtochten aangeboden waarbij je naar deze regio’s wordt gebracht en deze heerlijke drankjes kunt proeven.

22 – Culturele ervaringen in Boedapest

Hongaarse Opera, Boedapest

Voor cultuurliefhebbers valt er ook het een en ander te beleven in Boedapest.

Wie zin heeft in een avondje opera, kan een concert bijwonen in het Operagebouw. Dit gebouw betovert het publiek nog voordat de show begint met zijn prachtige marmeren trappen, glinsterende kroonluchters en opvallende architectuur. Naast operaconcerten kun je hier ook genieten van ballet of klassieke muziek.

Een briljante manier om een beter inzicht te krijgen in de Hongaarse cultuur en geschiedenis, is door een folkloreshow bij te wonen. Zo’n anderhalf uur lang kun je genieten van het entertainment, in de vorm van wervelende rode en witte rokken en traditionele dans en zang, terwijl je meer leert over lokale tradities en gebruiken.

De voorstellingen zijn gebaseerd op lokale mythologie, volksvoorstellingen en dansrituelen die door de eeuwen heen in lokale dorpen in heel Hongarije werden uitgevoerd. Deze voorstellingen vinden plaats in het Aranytiz House of Culture, een theater dat werd gebouwd tussen 1879 en 1880.

23 – Outdooractiviteiten en sport in Boedapest

Formule 1 in Boedapest

Fans van Formule 1 zullen tijdens hun citytrip naar Boedapest naar de Hungaroring willen trekken, op slechts 20 minuten ten noordoosten van de stad. Dit circuit staat bekend om zijn bochtige parcours en uitdagende bochten en elk jaar vindt hier de Grand Prix van Hongarije plaats. Het evenement duurt drie dagen, met trainingen op vrijdag, kwalificatie op zaterdag en ten slotte de spannende race op zondag. Het evenement biedt ook een scala aan ander entertainment, van livemuziek tot kraampjes met eten en drinken, vuurwerk ’s avonds en nog veel meer.

Wie zelf iets actiever wil zijn, kan kiezen voor een paddleboardsessie. De beste tijd van de dag is bij zonsopgang, voordat de stad wakker wordt. Er is dan ook minimaal verkeer op de Donau, waardoor het ook voor beginners het ideale moment van de dag is.

Je kunt ook kiezen voor een jetboottocht, een adrenalinevolle activiteit waarbij je de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest vanaf de Donau kunt bewonderen.

Paardenliefhebbers moeten naar de regio Puszta trekken. In de velden van deze regio, dicht bij de nabijgelegen historische stad Kecskemét, worden namelijk verbluffende paardenshows gehouden. Geniet van een aantal adembenemende stunts nadat je enkele traditionele lekkernijen hebt geproefd, zoals abrikozenlikeur en een zouten scone. Je krijgt na de voorstelling bovendien de kans om zelf te paardrijden!

24 – Boedapest bewonderen vanuit de lucht

Helikoptervluchten over Boedapest

Tenzij je hoogtevrees hebt, is een blik vanuit de lucht op de Hongaarse hoofdstad onmisbaar. De enige beslissing die je moet nemen is of je kiest voor een rondleiding per vliegtuig, helikopter, of allebei?

Bij deze vluchten kan een audiotour met gids, een hoteltransfer en een gratis drankje inbegrepen zijn.

Dit is een unieke manier om alle bezienswaardigheden in Boedapest vanuit een nieuw en ongeëvenaard perspectief te zien!

25 – Kindvriendelijke activiteiten in Boedapest

Flipperkastmuseum, Boedapest

Boedapest beschikt ook over een aantal leuke bestemmingen en activiteiten voor kinderen.

Zo is er het flipperkastmuseum, waar je meer dan 150 flipperkasten van de jaren 1800 tot nu kunt terugvinden, waaronder de allereerste flipperkast ooit.

Daarnaast is er de Kinderspoorweg, die in het Guinness Book of Records het record van ‘langste kinderspoorlijn’ ter wereld op zijn naam heeft staan. Deze spoorlijn verbindt de wijken Hűvösvölgy en Széchenyihegy met elkaar en loopt officieel 11,2 km tussen deze twee bestemmingen. Het bijzondere aan deze bezienswaardigheid is dat de trein wordt bestuurd door kinderen! Zowel de kaartjesverkopers, seingevers als machinist zijn kinderen. De conducteur, die een oogje in het zeil houdt, is wel een volwassene. Neem ook een kijkje in het Spoorwegmuseum voor kinderen en de souvenirwinkel.

Ook kun je in Boedapest heel wat wilde dieren bekijken in de dierentuin. Je vindt er meer dan 1000 verschillende dieren en meer dan 2000 plantensoorten van Australië tot Amerika en overal daartussen! Bekijk er o.a. wombats en tijgers en breng een bezoekje aan de vlindertuin of de Madagaskar Zone.

Zijn je kinderen eerder gefascineerd door zee- en oceaanleven? Neem ze dan mee naar Tropicarium! In dit aquarium, verstopt in het winkelcentrum Campona, kun je niet alleen een aquarium vol gigantische haaien, waar dappere verzorgers de haaien met de hand voeren, en een roggenbak vinden, maar ook dieren als alligators en apen.

26 – Excursies vanuit Boedapest

Dagtochten naar het Balatonmeer vanuit Boedapest

Heb je even genoeg van het drukke stadsleven en snak je naar wat natuur? Ga dan naar het glinsterende Balatonmeer! Slenter over de promenades van Balatonfüred of bezoek de beroemde porseleinfabrieken van het nabijgelegen Herend. Je kunt deze plek op eigen gelegenheid bereiken, of je kunt kiezen voor een begeleide excursie naar het Balatonmeer om alle organisatie en stress uit handen te geven.

Je kunt ook richting het pittoreske stadje Esztergom, ooit de hoofdstad van Hongarije, trekken. Je krijgt hier een prachtig uitzicht op het machtige kasteel Visegrád, de rivier de Donau en het uitgestrekte Hongaarse platteland. Wandelen in deze streken is erg populair, vooral rond de Donauknie, een deel van de rivier omzoomd door traditionele dorpen en steden met hun eigen historische bezienswaardigheden, van middeleeuwse kastelen tot oude forten. Esztergom, Vác en Visegrad zijn enkele van de steden langs de rivieroevers, en Szentendre is een piepklein stadje op een eilandje in de rivier (geliefd vanwege de mediterrane sfeer).

Szentendre is op zich een bezoek waard. Deze plek staat bekend als een kunstenaarsdorp en is gewoonweg prachtig. Je vindt er heel wat galerieën en musea en de geplaveide straten zijn levendig en artistiek.

Op ongeveer 40 minuten van Boedapest, en niet zo ver van Szentendre, bevindt zich het Koninklijk Paleis van Gödöllő. Dit paleis getuigt van de rijke geschiedenis van Hongarije en combineert de charme van het oude Boedapest met de Italiaanse dorpsfeer van Szentendre.

Hoe bereik je Boedapest?

De meest zorgeloze manier van reizen na aankomst in Boedapest is een luchthaventransfer. Je privéchauffeur wacht je op en brengt je naar je accommodatie in de stad. Na een lange vlucht kun je achterover leunen en in stijl naar je verblijf worden gebracht.

Waar verblijven in Boedapest?

Je accommodatie kan je bezoek aan Boedapest maken of breken. Kies je voor een van onderstaande fanastische hotels, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Kozmo Luxury Hotel is stijlvol en ultra-trendy en ideaal voor koppels. Ontspan in de spa of dineer in het restaurant van wereldklasse.

Ook Aurea Ana Palace Hotel is een hotel van hoogste klasse, van de marmeren badkamers tot de ondergrondse spa, de service en inrichting zijn indrukwekkend.

De kamers en suites in het 5-sterren Kempinski Hotel zijn geliefd vanwege de locatie, de faciliteiten ter plaatse en de lichte, ruime en extra comfortabele interieurs en stralen warmte en luxe uit.

Het Anantara New York Palace Budapest is hier en daar versierd met gouden punten en rijke afwerkingen.

Met veel oog en aandacht voor detail is het adults-only Hotel Clark Budapest in boetiekstijl dromerig.

Verblijf in absolute stijl in The Ritz-Carlton, Boedapest, dat uitstekende faciliteiten ter plaatse, ongelooflijke eetgelegenheden en een fantastische locatie heeft.

Voel je als een beroemdheid in Matild Palace, een Luxury Collection Hotel, waar heden en verleden op de meest perfecte manier samengaan.

Doe een stap terug in de tijd en sta versteld vanaf het moment dat je het Párisi Udvar Hotel Boedapest binnenstapt. Dit is ouderwetse elegantie op zijn best.

Boedapest bezoeken met een budget?

Europese steden staan niet meteen bekend om hun betaalbaarheid, maar er zijn gelukkig manieren om geld te besparen.

Zo kun je ervoor kiezen om een free walking tour te volgen. Deze rondleidingen kosten helemaal niets en een deskundige gids leidt je langs monumenten, iconische plekken en de beste bezienswaardigheden in Boedapest.

Als je bucketlist voor Boedapest lang is en je van plan bent om vooral met het openbaar vervoer door de stad te reizen, dan is de Budapest Card misschien wel de beste optie voor jou.

De toeristenkaart bevat gratis openbaar vervoer in de hele stad, biedt korting op een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest, gratis toegang tot 12 musea (zoals het Museum voor Schone Kunsten en het Boedapest Historisch Museum) en verlaagt ook de prijzen van een aantal kuuroorden en restaurants.

Wat is je volgende bestemming?

Omdat Boedapest in Oost-Europa ligt, zijn er genoeg buurlanden die je kunt bezoeken.

Ga bijvoorbeeld eens naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, op twee uur rijden van Boedapest.

Op zo’n 30 minuten van Bratislava ligt Wenen, waar ook heel wat te doen is. Beide bestemmingen zijn ideaal voor een dagtocht. Vooral dagtrips naar Wenen vanuit Boedapest zijn populair.

Rijd zuidwaarts om Belgrado, de bruisende hoofdstad van Servië, te bereiken. Geniet van een mix van moderne vitaliteit en oude tradities. Stap in het charmante verleden van het fort van Belgrado en het Kalemegdanpark, of ontdek de levendige sfeer van Skadarlija, de boheemse buurt van de stad.

Als je tijd in Hongarije beperkt is, zijn meerdaagse reizen een fantastische manier om in een paar dagen een heleboel buurlanden te zien. Er zijn excursies die twee dagen duren en naar Wenen reizen, of langere avonturen die doorreizen naar Boekarest in Roemenië.

Slotgedachten

Van kastelen en riviercruises tot vreemde en wonderlijke geschiedenislessen, er is zoveel te zien dat je een paar dagen in de hoofdstad misschien niet genoeg vindt!

Ben jij al eens in Boedapest geweest en ben je een nieuwe reis naar de Hongaarse hoofdstad aan het plannen? Wat zijn jouw favoriete plaatsen, activiteiten en bezienswaardigheden in Boedapest? Deel het met ons in de reacties.

We wensen je, zoals altijd, een goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!