Bezienswaardigheden op Aruba

Aruba ligt in het hart van de Caraïben en beschikt over kristalheldere stranden, een prachtige omgeving en een eindeloze lijst van romantische en leuke bezienswaardigheden en activiteiten.

Aruba is een paradijs voor koppels en ontvangt elke dag honderden verzoeken van verliefde stelletjes die in dit prachtige land in het huwelijksbootje willen treden of hier hun huwelijksreis willen vieren. Je kunt dineren tijdens een sunset cruise op het kalme water, al duikend de kleurrijke riffen bekijken of flamingo’s voeren op een privéstrand.

Ook voor soloreizigers en gezinnen valt er van alles te beleven op Aruba, met pretparken, een drive-in bioscoop en een bruisend nachtleven. Bezoek een nationaal park met mangroven, wetlands, stranden en grotten, vaar mee op een piratenschip en stop bij een ezelopvangcentrum.

Ga lekker luieren op een van de parelwitte stranden, werk aan je kleurtje, ga op jacht naar geheime plekjes in de oceaan en ontdek een onderwaterwereld, zelfs als je dicht bij de kust snorkelt.

Je zult op Aruba veel Nederlandse invloeden zien, van de architectuur tot de straatnamen, versmolten met de lokale Caribische flair, smaken en cultuur. Het is een interessante en fascinerende combinatie van verschillende culturen die samenkomen.

Er is voor ieder wat wils op Aruba, net daarom stellen wij de beste activiteiten en bezienswaardigheden op Aruba aan je voor. Lees snel verder om ze allemaal te ontdekken.

1 – Ga snorkelen

snorkeling in Aruba

Duik in het kristalblauwe water en bewonder het rijke onderwaterleven in de Caribische Zee. Als je op een warme zonnige dag een catamarancruise maakt, neem dan zeker een duik in het heldere water waar je levendige koralen kunt zien.

Je kunt kiezen uit een groot aantal snorkeltrips en de trip boeken die het beste bij je past. Vanaf het diepblauwe water kun je onderwaterhotspots bekijken zoals het Antilla Shipwreck en Boca Catalina, beide bezaaid met koraal.

Als je geen zin hebt in een boottocht, kun je op Arashi Beach uitstekend snorkelen en vissen zien zwemmen tussen de poelen en het rif dicht bij de kust.

2 – Boek een jeeptour

jeep tours in Aruba

Er zijn verschillende plekken op Aruba die een beetje buiten het bereik van de gemiddelde auto of voetganger liggen. Hier komt een jeeptour van pas.

Stap in een 4X4 met een deskundige gids en chauffeur en bereik alle afgelegen plekjes, zoals o.a. poelen en verre stranden. Je hebt ook de optie om de jeep zelf te besturen als je de touwtjes liever zelf in handen houdt.

3 – Bekijk de Nederlandse koloniale architectuur

Oranjestad downtown, Aruba

De Nederlandse koloniale architectuur staat bekend om haar prachtige kleurenpaletten en uitgebreide gevels en is een lust voor het oog. Een bezoek aan het centrum van Oranjestad is een van de leukste activiteiten op Aruba voor geschiedenisfanaten en architectuurliefhebbers.

Ga mee op een wandeling door dit deel van de stad en laat de gids je naar alle belangrijke plekken leiden. Tijdens deze leerrijk wandeling leer je meer over de geschiedenis en de bouw van een paar van deze iconische gebouwen!

4 – Renaissance Island & Flamingo Beach

Renaissance Island & Flamingo Beach in Aruba

Op Aruba staat een luxueus hotel met de naam Renaissance Resort en Casino. Dit hotel bezit een privé-eiland genaamd Renaissance Island. Het eiland ligt op slechts 8 minuten rijden met de watertaxi van het resort en heeft een strand dat Flamingo Beach heet.

Dit eiland doet zijn naam eer aan, want dit is de enige plek op Aruba waar je flamingo’s kunt voeren terwijl je door het heldere water peddelt.

Routebeschrijving op Google Maps

5 – Vlinderboerderij

The Butterfly Farm, Aruba

Het prachtige aanhoudende warme weer van Aruba leent zich als een perfecte habitat voor de vlinders. Het zal je dan ook niet verbazen dat vlinderexpert William Slayter in 1999 besloot er een boerderij te openen.

Je kunt alles over deze prachtige wezens leren tijdens een rondleiding op The Butterfly Farm, en de kans krijgen om ze zelf te hanteren, als je een les volgt bij een van de plaatselijke experts!



6 – Natural Pool

Natural Pool, Aruba

Verborgen tussen woeste wateren en steile rotswanden bevindt zich de Natural Pool (“Natuurlijk Zwembad”), een van Aruba’s meest afgelegen en serene plekken. Het staat bekend als Conchi en is een kleine kom met kalm water die je het gevoel geeft deze speciale plek als eerste te hebben ontdekt.

Zwemmen in het natuurlijke rotszwembad (gevormd uit vulkanische stenen) is toegestaan. Wees echter voorzichtig bij het betreden en verlaten van het water, want de rotsen kunnen glad worden en zijn niet gemakkelijk om overheen te klimmen.

7 – Maak een trolleytour

Trolley tour in Aruba

De trolleytour is een van de leukste bezienswaardigheden op Aruba. Een hypermoderne tram in vintage stijl rijdt van de cruiseterminal tot in het hart van Oranjestad.

Dit is een hop-on-hop-off-tour. Dit betekent dat zodra iets je opvalt, je kunt uitstappen en op verkenning gaan en weer instappen om je reis naar het centrum van Oranjestad voort te zetten.

Er zijn zes haltes die alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad omvatten en bijna alles wat je nodig hebt ligt op loopafstand van een van de haltes.

8 – Stap aan boord van een piratenschip

pirate ship sail in Aruba

Op de stranden van Aruba is er geen tekort aan fantastische plekken waar je de zonsondergang kunt bewonderen. Het is een goed idee om de zon onder te zien gaan aan boord van een prachtige “teak schooner”, nippend aan onbeperkte cocktails met Aruba op de achtergrond.

Er is een touwschommel aan boord, voor als het toevallig een warme avond is (wat de Caraïben kennende waarschijnlijk het geval zal zijn). De bemanningsleden zijn allemaal gekleed alsof ze bij de bende van Zwartbaard horen voor extra authenticiteit.

9 – Ayo- en Casibari-rotsformaties

Ayo and Casibari Rock Formations, Aruba

Als je even wilt ontsnappen aan de drukke stranden, het belastingvrije winkelen en de excursies aan wal, is het tijd om naar de oostkant van Aruba te gaan – naar de rustige rotsformaties.

Het is een gratis bestemming en daardoor een geweldige stop voor als je eens een dagje wat minder geld wilt uitgeven. De Ayo- en Casibari-rotsformaties hebben een van de beste panoramische uitzichten over het eiland Aruba en het omringende water.

Routebeschrijving op Google Maps

10 – I Love Aruba-bord

I Love Aruba sign

De beste plek voor een selfie of groepsfoto is vlakbij de Aruba Cruise Terminal. Hier bevindt zich namelijk het I love Aruba-bord. Zo kan je aan iedereen thuis laten zien waar je op vakantie bent.

Maak een herkenbare toeristische foto bij een van de populairste bezienswaardigheden op Aruba, een plek waar je tijdens je vakantie zeker eens halt zult houden.

Routebeschrijving op Google Maps



11 – De Palm Island

De Palm Island, Aruba

Weet je niet goed hoe je je dag gaat vullen? Al snorkelend? Snackend? Of salsa dansend? Op De Palm Island hoef je niet te kiezen.

Hier krijg je namelijk onbeperkt toegang tot al het bovenstaande. Als je er eenmaal bent, hoef je je nergens zorgen over te maken, van het huren van een strandstoel tot het huren van snorkelspullen, alles is inbegrepen!

Je hoeft alleen maar een tour te kiezen waarbij je wel of geen vervoer naar het eiland hebt (als je je eigen vervoer hebt), en voor de rest wordt gezorgd!

12 – Het scheepswrak Pedernales

Pedernales Wreck, Aruba

Het scheepswrak Pedernales ligt slechts 10 meter onder de zeespiegel en is een van de ideale bezienswaardigheden op Aruba voor duikers van elk niveau, zowel beginners als gevorderden. Deze opmerkelijke toeristische attractie bevindt zich vlak voor de kust van Palm Beach en is een perfecte introductie in de wereld van diepzeeduiken.

Verschillende bedrijven nemen je mee naar het wrak, zodat je je niet aan de 40-minuten durende zwemtocht naar de duiksite moet wagen. Boek een van de tours, zodat je genoeg energie hebt om naar beneden te duiken en te verkennen!

13 – Philip’s Animal Garden

Philip’s Animal Garden, Aruba

In het enige rehabilitatie- en natuurbeschermingscentrum op Aruba vind je alle exotische wezens van het Caribisch gebied (en een paar uit andere regio’s).

Je zult niet alleen versteld staan van de fauna, maar ook van de inspanningen die zijn gedaan om de exacte flora en natuurlijke habitat te recreëren en te behouden waarin deze wezens normaal gesproken leven.

Bij Philip’s Animal Garden vind je exotische dieren en planten, en elke dollar van de entree gaat naar het gelukkig en gezond houden van deze dieren!

14 – Ga paardrijden

horse riding in Aruba

Tijdens een paardrijtocht reis je in een groep van maximaal zes personen en rijd je op een van de vriendelijkste vervoermiddelen van Aruba.

Paardrijden is een van de uniekste manieren om het platteland van Aruba te verkennen. Tijdens deze tocht leg je meer terrein af dan te voet, maar je rijdt langzaam genoeg om de ongelofelijke omgeving echt in je op te nemen.

Verwacht dat je in draf langs vele soorten lokale wilde dieren, de vuurtoren, goudmijnen, natuurlijke bruggen en nog veel meer komt tijdens deze unieke ervaring. Je eindigt je paardrijervaring bij het prachtige Wariruri Beach of de Urirama Cove.

15 – Neem deel aan een streetarttour

Aruba Mural Tours

Aruba heeft een bloeiende kunstscene, maar je moet wel weten waar je de meesterwerken kunt vinden. Een van de lokale specialiteiten van het gebied is straatkunst, dus bekijk het allemaal tijdens een wandeling onder leiding van een lokale expert die je naar de beste plekken brengt.

Als je echt van streetart houdt, dan moet je zeker naar de jaarlijkse Aruba Arts Fair gaan, waar lokale kunstenaars muurschilderingen en straatkunst maken, met live muziek en overvloedig eten en drinken. En dan is er nog de ArtisA Gallery die elke maand het werk van een lokale kunstenaar tentoonstelt en workshops organiseert.



16 – Ruïnes van Bushiribana en Balashi

Bushiribana and Balashi ruins, Aruba

In de jaren 1400 en 1500 trokken velen naar Aruba en de Caraïben op zoek naar rijkdom. Als gevolg daarvan werden er een paar goudmolens gebouwd op het eiland.

Deze ruïnes staan vandaag de dag nog gedeeltelijk overeind en geven inzicht in de goudkoortsgeschiedenis van het eiland. Er werd in totaal zo’n 3 miljoen pond goud gevonden op het eiland, de kans is dus groot dat er nog iets te vinden is bij de Bushiribana- en Balashi-ruïnes op Aruba!

17 – Neem deel aan een culinaire tour

food tour in Aruba

Aruba heeft door de jaren heen veel verschillende culturen gekend, iets wat zich weerspiegelt in de heerlijke lokale gerechten.

Om het beste te ontdekken dat elke cultuur te bieden heeft, raden we aan een culinaire tour te volgen onder leiding van een deskundige gids.

Foodtours op Aruba worden ’s avonds georganiseerd, wanneer je kunt genieten van zachte temperaturen terwijl je een wandeling maakt langs de beste bars en eetgelegenheden!

18 – Donkey Sanctuary Aruba

Donkey Sanctuary, Aruba

Zo’n 500 jaar geleden werden ezels naar Aruba gebracht, waar ze al snel het belangrijkste vervoermiddel werden. Maar door de bevolkingsuitbreiding, auto’s en ziektes was het moeilijk voor de ezelpopulatie om te overleven.

De Donkey Sanctuary kwam in actie en is een veilige haven waar de ezels worden verzorgd, gevoed en gehuisvest. Je kunt erheen gaan om ze te aaien, te voeren en alles te leren over deze lieve wezentjes!

19 – Maak een tocht in een onderzeeër

submarine tours in Aruba

Met snorkelspullen kun je maar tot een bepaalde diepte komen en mis je mogelijk heel wat wonderbaarlijks. Hoe dieper je gaat, hoe meer je te zien krijgt.

Als je aan boord gaat van een door de Amerikaanse kustwacht gecertificeerde onderzeeër, kunt je alle hoeken van de kustlijn van Aruba verkennen terwijl je comfortabel en droog blijft.

Bewonder scheepswrakken en scholen exotische vissen, terwijl je de onderwaterwereld als nooit tevoren te zien krijgt.

20 – San Nicolas

San Nicolas, Aruba

San Nicolas, de op een na grootste stad van het eiland, ligt op slechts 19 kilometer van Oranjestad en is de ideale plek om de rustigere, meer authentiekere kant van het leven op Aruba te leren kennen.

De kleurrijke stad heeft zijn bijnaam ‘Sunrise City’ zeker niet gestolen. De prachtige stad staat bol van de kunst en je zult je de ogen uitkijken tijdens een verkenningstocht.

Vooral rond Main Street zijn de muren versierd met muurschilderingen en ongelooflijke straatkunst van supergetalenteerde plaatselijke kunstenaars. In dit gebied vind je ook een handvol leuke boetiekjes en souvenirwinkels. De stranden stelen ook de show, zoals Baby Beach, Rodger’s Beach en Boca Grandi (een hotspot voor kitesurfers!).



21 – De grotten Quadirikiri en Fontein

Quadirikiri Cave and Fontein Cave, Aruba

Er is geen tekort aan natuurlijke wonderen op het eiland en de natuurlijke grotformaties moeten op je lijstje staan van must-see bezienswaardigheden op Aruba.

Ga naar de enorme Quadirikiri-grot om het zonlicht in de twee aparte grotten te zien stromen. Ga daarna naar de grot Fontein om de enige overgebleven tekeningen van de Arawak Indianen te bekijken. Je krijgt hier een dosis echte eilandgeschiedenis.

Beide grotten zijn super toegankelijk en bereikbaar met de auto. De rit tussen de twee grotten bedraagt slechts zeven minuten.

22 – Fort Zoutman – Historisch Museum

Fort Zoutman Historical Museum in Oranjestad, Aruba

Fort Zoutman, gebouwd in 1796, is dé plek voor alles wat historisch is tijdens je bezoek aan Aruba. Het fort is de perfecte plek voor een museum en herbergt een aantal van de oudste documenten en artefacten van het eiland uit vervlogen tijden.

Houd je dinsdagavond vrij van 18.30 tot 20.30 uur voor het welkomstfestival, een viering van de rijke cultuur en geschiedenis van het eiland.

Routebeschrijving op Google Maps

23 – Verken de ruige wegen op een quadtour

quad tours in aruba

Doe je gordel om en zie het stof opwaaien terwijl je Aruba verkent per quad.

Een gids neemt je mee naar natuurlijke bruggen en oude ruïnes voordat hij of zij je naar een geweldige zwemplek brengt voor een verfrissende duik, waarna je terugkeert naar het hotel.

De tour is inclusief ophalen en terugbrengen, dus het enige waar jij je zorgen over hoeft te maken zijn je terreinvaardigheden!

24 – Sint-Annakerk

St. Ann’s Catholic Church, Aruba

De eerste katholieke kerk op Aruba staat in de stad Noord, aan de noordkant van het eiland.

Deze kerk staat bekend als een adembenemende plek om de mis bij te wonen en is ook een geweldige halte voor architectuurliefhebbers. De kerk is een klassiek voorbeeld van verbluffend vakmanschap met een handgemaakt houten altaar uit Italië en ingewikkelde details.

Of je nu je geloof viert of oog hebt voor design, de Sint-Annakerk is een bezoek waard.

Routebeschrijving op Google Maps

25 – Charlie’s Bar

Charlie’s Bar, Aruba

Charlie’s Bar opende zijn deuren in 1941 en is een cultureel icoon in het nachtleven van Aruba. Hier iets gaan drinken is een van de belangrijkste activiteiten op Aruba als je San Nicolas bezoekt.

De bar is een geweldige plek om mensen te kijken, met de barmannen te praten en de wilde verhalen van de lokale bevolking te horen. Soloreizigers kunnen er buiten hun comfortzone te treden en stelletjes kunnen er tot rust komen en zich uitleven na een dagje zonnebaden.



26 – Etnia Nativa Art Gallery & Museum

Etnia Nativa Art Gallery & Museum, Aruba
Met dank aan Etnia Nativa Art Gallery & Museum

Ontdek de betoverende wereld van Aruba met Etnia Nativa, een buitengewone reis die de essentie van het eiland onthult door middel van boeiende permanente privétentoonstellingen.

Duik in het rijke culturele erfgoed, de levendige flora en fauna en de opmerkelijke geschiedenis van dit Caribische juweeltje samen met de gepassioneerde eigenaar, een gerenommeerd antropoloog en getalenteerd kunstenaar.

Dompel jezelf onder in een authentieke ervaring terwijl je wordt rondgeleid door eeuwenoude voorouderlijke tradities, die teruggaan tot de Nederlandse bezetting in 1640.

Rondleidingen vinden alleen plaats op afspraak, dus als dit je aanspreekt, zorg dan dat je er vroeg bij bent en reserveer van tevoren!

27 – Nationaal Park Arikok

Arikok National Park, Aruba

Als je van dieren, adembenemende grotten en glooiende zandduinen houdt, dan is het Nationaal Park Arikok een must voor jou op Aruba.

Het is een budgetvriendelijk avontuur voor gezinnen, aangezien volwassenen € 13,80 betalen voor een toegangsticket en iedereen onder de 17 gratis binnen mag. Je kunt hier gemakkelijk een hele dag doorbrengen, ga gewoon even langs bij het bezoekerscentrum en haal een kaart op.

Sommige attracties zijn alleen bereikbaar met 4X4-voertuigen, dus zorg ervoor dat je een off-road tour door het park maakt, als je alle onbekende gebieden wilt zien!

28 – Bugaloe Beach Bar

Bugaloe Beach Bar, Aruba

Of je nu wilt ontbijten, lunchen of dineren, in de Bugaloe Beach Bar kun je altijd terecht als je op zoek bent naar wat live entertainment tijdens je maaltijd.

In deze bar spelen enkele van de beste bands van het eiland en het is dan ook de levendigste plek op Aruba.

Dus als live entertainment, heerlijk eten en drankjes op het strand jouw ding zijn, dan moet de Bugaloe op je lijstje staan van bezienswaardigheden op Aruba!

29 – Vuurtoren California

California Lighthouse in Aruba

Je kunt naar de top van deze historische vuurtoren klimmen aan de kustlijn van Aruba.

De vuurtoren is elke dag geopend van 9.00 tot 19.00 uur en is een geweldige stop tijdens je rondreis op Aruba. Je betaalt slechts € 4,61 entree en als je je klim goed timet en de zon over de horizon ziet scheren, kun je de beroemde Caribische groene flits zien op het moment dat de zon verdwijnt.

Routebeschrijving op Google Maps

30 – Bubali vogelreservaat

Bubali Bird Sanctuary, Aruba

De warme wind van de Caraïben maakt Aruba tot een veel bezochte pitstop voor trekvogels die de kou willen ontvluchten.

Bij het Bubali vogelreservaat krijg je de kans om 80 verschillende vogelsoorten te spotten die Aruba hun thuis noemen (al is het maar voor even).

Bovenop de uitkijktoren heb je de beste kans om de wilde en ongetemde vogels van dichtbij te zien.

Routebeschrijving op Google Maps



31 – Het scheepswrak Antilla

Antilla shipwreck & Boca Catalina Beach, Aruba

Het scheepswrak Antilla is de beste snorkellocatie van Aruba. Omdat deze locatie moeilijk te bereiken is, neem je best van al deel aan een catamarantour die je tot aan het wrak brengt. Eenmaal aangekomen maak je je klaar om te snorkelen en verken je de eeuwenoude diepten, vol verloren schatten en onderwaterleven.

Dezelfde tour brengt je ook naar Catalina Beach, een van de meer afgelegen stranden van Aruba. Als het je lukt om hier op een doordeweekse dag te komen, is de kans groot dat je het strand helemaal voor jezelf hebt.

Als het verkennen van een scheepswrak gevolgd door een duik op een zo goed als uitgestorven strand je aanspreekt, dan mag je dit niet missen!

32 – Aruba Aloe Factory en museum

Aloe Factory Museum and Store in Aruba

Aloë vera, bekend om zijn verzachtende eigenschappen, kent heel wat toepassingen. Van aftersun en crèmes tot lotions en haarproducten; het is een van Aruba’s beste exportproducten.

Als je op zoek bent naar een paar verzachtende balsems, dan vind je geen versere en meer biologische producten dan die van de Aruba Aloe Factory. Het is een van de weinige bedrijven die zijn eigen aloë kweekt, oogst en verwerkt, allemaal ter plekke. In het museum kun je alles leren over het oogst- en groeiproces.

33 – Maak een ritje op een trike

Trike tours in Aruba

Zoek je een compacte en snelle manier om het eiland te zien, maar heb je geen motorrijbewijs? Dan kun je een trike besturen, die veilig en betrouwbaar is, zonder dat je dezelfde vaardigheden nodig hebt als motorrijden.

Met verschillende opstappunten in het land, waaronder een in Oranjestad, is deze trike-tour een van de handigste en effectiefste manieren om zoveel mogelijk van het eiland te zien. Een passagier kan comfortabel achterin zitten, dus dit is niet alleen iets voor soloreizigers!

34 – Alto Vista Kapel

Alto Vista Chapel, Aruba

Alto Vista Kapel wordt beschouwd als de oudste kerk in het hele Caribische gebied en werd gebouwd door Spaanse missionarissen in 1750.

Ze houden hier nog steeds diensten, dus als je wilt weten hoe ze de missen hielden in de tijd van de Spaanse nederzettingen, is het bijwonen van een dienst een van de leukste activiteiten op Aruba.

Het is een ongelooflijke plek, klein en intiem, om de wereld te vergeten en de sereniteit van Aruba in je op te nemen.

Routebeschrijving op Google Maps

35 – Baby Beach

Baby Beach, Aruba

Baby Beach is de ideale bestemming voor reizigers met kinderen, onervaren zwemmers of beginnende snorkelaars, het strand bevindt zich namelijk aan een kleine, ondiepe lagune die nauwelijks afloopt in het water.

Er zijn gratis rieten parasols waar je even kunt schuilen voor de zon, dus huur gewoon een stoel en laat je in alle rust wegzakken. Maak je op voor een dag van ontspannen in de schaduw met af en toe een duik in het ondiepe, kalme water.

Routebeschrijving op Google Maps



36 – De Hooiberg

Hooiberg, Aruba

De Hooiberg is een vulkanische kegelvormige heuvel in het hart van Aruba.

Als je op zoek bent naar het beste uitkijkpunt van het eiland, dan moet je op de Hooiberg zijn. Dankzij de ligging en de trappen naar de top is dit een geweldige ervaring en activiteit in Aruba. Eenmaal boven aangekomen, geniet je van een prachtig uitzicht 165 meter boven zeeniveau. Je zult hier zeker ongeëvenaarde en unieke foto’s maken.

Routebeschrijving op Google Maps

37 – Ga parasailen

parasailing in Aruba

Als je het moeilijk vindt om een overzicht te krijgen van Aruba en het hele eiland in je op te nemen, dan is een twaalf minuten durende parasailvlucht misschien iets voor jou.

Je kunt ervoor kiezen om alleen te vliegen of met een gids (voor degenen die nieuw zijn in deze sport) en het meest ongelofelijke uitzicht over het hele eiland krijgen, terwijl je zachtjes door de Caribische lucht zweeft.

Een beter uitzicht dan dit krijg je niet!

38 – Eagle Beach

Eagle Beach in Aruba

Als je ooit een bureaubladachtergrond of inspirerende vakantiefoto hebt gezien, is de kans groot dat deze sterk lijkt op Eagle Beach op Aruba – met een prachtige Divi-diviboom over een wit zandstrand dat wordt omringd door de warme, zachte zee.

Eagle Beach kan gemakkelijk worden bereikt met de bus vanuit hoofdstad Oranjestad, wat betekent dat je eenvoudig je eigen foto van het paradijs kunt vastleggen!

Routebeschrijving op Google Maps

39 – Het Rode Anker

the red anchor, Aruba

Net voor Baby Beach aan de zuidkust van Aruba ligt een van de meest iconische monumenten van het hele land, het Rode Anker.

Dit anker staat daar ter nagedachtenis en ter ere van alle zeelieden die hun leven op zee hebben verloren. Dit is een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Aruba, voor wie de rijke geschiedenis van het land wil leren kennen en ervaren.

Routebeschrijving op Google Maps

40 – Het Archeologisch Museum

Archaeological Museum, Aruba

Verken de ongelofelijke collectie van 10.000 Amerindiaanse artefacten in het Archeologisch Museum, die een tijdspanne van 5000 jaar beslaan.

De enorme ruimte van 580 vierkante meter herbergt enkele van de meest zorgvuldig onderhouden overblijfselen van voorbije tijdperken en beschavingen.

Voor mensen met een klein budget is de toegang momenteel gratis op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 14.00 uur!



41 – Ga kajakken

kayaking tour in Aruba

Als je in de Caraïben bent, wil je altijd veel tijd op het water doorbrengen. Kajakken is een geweldige manier om je een weg te banen door riviermondingen en alle plaatselijke wilde dieren en bezienswaardigheden vanaf het water te bekijken.

Beter nog, deze tochten voorzien kajaks met een glazen bodem, zodat je elk detail kunt zien terwijl je links, rechts en onder je naar het landschap staart!

In 1,5 tot twee uur leg je 3,2 kilometer af door de mangroven van Santo Largo in een tandemkajak met glazen bodem. Daarna ga je verder naar de wetlands rond Isla di Oro (‘Eiland van Goud’) om te zwemmen en naar het strand van Mangel Halto.

42 – De Olde Molen

Old Dutch Windmill, Aruba

Dit is nog zo’n bezienswaardigheid op Aruba die je moet gezien hebben. De Olde Molen is niet alleen een molen, maar ook een restaurant.

Het is gevestigd in de voet van de molen en is een van de beste restaurants van het eiland. Of je nu op Aruba bent om de geschiedenis te fotograferen of om de beste culinaire hoogstandjes te proeven, je zult hoe dan ook tevreden zijn.

Het ligt vlak bij Palm Beach en is gemakkelijk te vinden, dus je hoeft niet ver te gaan om deze geweldige plek te bezoeken.

Routebeschrijving op Google Maps

43 – Het Wilhelminapark

Wilhelmina Park, Aruba

Het Wilhelminapark is een park en tuin aan het water van Oranjestad.

Je vindt er een standbeeld van koningin Wilhelmina en talloze plekjes om even op adem te komen bij het rustige blauwe water voordat je je avontuur op Aruba voortzet.

Houd je ogen open voor wilde leguanen die graag over de paden en bomen aan de waterkant kruipen (raak ze niet aan en kom niet te dichtbij)!

Routebeschrijving op Google Maps

44 – Verken Aruba per Segway

segway tour in Aruba

Als je Aruba graag op een ontspannende manier wilt verkennen, dan past een Segwaytour zeker in je reisschema.

Je kunt een privétour boeken waarbij je zelf bepaalt waar je begint en waar je naartoe gaat, zodat je zeker weet dat je de interessante delen van Aruba te zien krijgt. Hoe goed is dat!

45 – Aruba Ostrich Farm

Ostrich Farm, Aruba

Net naast Bushiribana ligt de Aruba Ostrich Farm. Tijdens een rondleiding (€ 12,90 voor volwassenen, € 6,45 voor kinderen) kun je deze majestueuze vogels van dichtbij bekijken en leer je alles over hun gewoonten en levensstijl.

Maar daar houdt de ervaring niet op. Er is een ongelooflijke kunstwinkel met producten van plaatselijke ambachtslieden en op bepaalde zondagen is er een boerenmarkt.



46 – Aruba Waterpark

Aruba Vacation Park

Dit waterpark, aan de voet van de torenhoge vulkaan Hooiberg in het centrum van Aruba, is de perfecte plek voor zowel rust- als sensatiezoekers. Met rustgevende zwembaden en adrenalinepompende attracties heeft dit waterpark voor elk wat wils.

Voor degenen die op zoek zijn naar een langer verblijf zijn er villa’s die geschikt zijn voor zowel een lang als kort verblijf. Wat nog beter is, de villa’s liggen net ver genoeg van het waterpark zodat je kunt genieten van een goede nachtrust voordat je de volgende dag je avontuur weer verderzet!

47 – Aruba Natural Bridge

Natural Bridges in Aruba

De grote rotsbrug tussen Bushiribana en Andicuri Beach was een van de meest gefotografeerde natuurlijke bezienswaardigheden op Aruba.

De brug stortte jammer genoeg in 2005 in, maar de overblijfselen zijn nog steeds fotowaardig. De Baby Bridge in hetzelfde gebied staat er nog altijd recht, dus je kunt nog steeds genoeg foto’s maken tijdens een uitstapje naar deze natuurlijke schoonheden.

Routebeschrijving op Google Maps

48 – Kukoo Kunuku Party Bus

Kukoo Kunuku Party Bus in Aruba

De Kukoo Kunuku Party Bus is geweldig voor soloreizigers of kleine groepen. Stap aan boord van deze unieke ervaring waarbij je door de stad cruist en de tijd van je leven hebt.

Je kunt deelnemen aan een wijnproeverij onder leiding van een sommelier of een feestje met live entertainment aan boord van de bus. Hoe je ook wilt feesten, met deze bus zit je goed!

49 – Palm Beach

Palm Beach sunset in Aruba

Als je van prachtige zonsondergangen over het water houdt, trek dan naar Palm Beach. Dit strand ligt aan de westkant van Aruba en hier een zonsondergang bewonderen is een van de typische activiteiten op Aruba.

Het kristalheldere water en het witte zand bieden een geweldige plek om overdag te zwemmen. Gezien de westelijke kustlijn kun je, als je tot de avond blijft, een wereldberoemde Caribische zonsondergang zien!

Routebeschrijving op Google Maps

50 – Mangel Halto

Mangel Halto, Aruba

Mangel Halto, een van de meer afgelegen stranden van Aruba, is de plek bij uitstek voor rustige zonaanbidders.

Er zijn openbare hutjes die schaduw bieden, dus het enige wat je nodig hebt is een fles water en een picknick.

Je kunt zelfs wilde dieren spotten in de omringende mangroven en riffen. Je kunt tot aan de rand van het rif lopen en allerlei dieren zien, van papegaaivissen tot geelstaarten.

Routebeschrijving op Google Maps



51 – De Franse Pas

Frenchmen’s Pass, Aruba

In deze nauwe doorgang tussen koraalrotsen, genaamd de Franse pas, vonden in de 17e eeuw schermutselingen plaats tussen Franse piraten en inheemse Amerikanen. De plaatselijke bevolking gelooft dat het spookt op deze plek en dat de geesten van de inheemse bewoners die tijdens de oorlog moesten vluchten hier regelmatig verschijnen.

Waar of niet, je zult de spookachtige energie zeker voelen als je een bezoek brengt aan de Franse Pas.

Routebeschrijving op Google Maps

52 – Huur een jetski

jet ski tour in Aruba

Als een tochtje op een catamaran of in een kajak te traag is voor jou, dan heb je misschien wel interesse in een spannend ritje op een jetski.

Je combineert snelheid met sightseeing terwijl je langs de kustlijn scheurt en de prachtige omgeving bewondert. Deze snelle tocht is een geweldige manier om actie en avontuur te combineren!

Reizigers die nog nooit op een jetski hebben gezeten, kunnen leren hoe ze de waterscooter moeten besturen, of als je al vaker hebt gevaren, kun je op je gemak over de golven scheuren en over de oceaan zoeven.

53 – Barefoot Restaurant

Barefoot Restaurant, Aruba

In dit restaurant mag je, zoals de naam al aangeeft, zonder schoenen aanschuiven aan tafel. Wat een belevenis! Het Barefoot Restaurant opende zijn deuren in 2010 en combineert de sfeer van een verfijnd restaurant met de relaxte strandcultuur van Aruba.

Dit restaurant bevindt zich direct aan het water bij Surfside Beach in Oranjestad en je kunt hier genieten van heerlijke wijn en lekker eten terwijl je het zand tussen je tenen kunt voelen.

54 – Arashi Beach

Arashi Beach, Aruba

Arashi, een rustig en afgelegen strand, is een van de beste plekken op Aruba voor wie even aan de drukte wil ontsnappen. Ondanks het feit dat het wat meer afgelegen is, hoef je hier zeker niet in te boeten aan voorzieningen. Deze moeten namelijk niet onderdoen voor die van de grotere stranden.

Arashi is het beste van twee werelden met de sfeer van een rustig strand en mogelijkheiden om te snorkelen, suppen en deel te nemen aan allerlei andere watersporten!

Routebeschrijving op Google Maps

55 – Ga karten

Bushiri Karting Speedway, Aruba

Dit is het enige razendsnelle kartingcircuit op Aruba en is de place to be voor iedereen die graag het gaspedaal ingetrapt houdt. Bij elke race op Bushiri Karting Speedway krijg je acht minuten lang bloedstollende bochten voorgeschoteld.

Deze activiteit is perfect om de verjaardag van een kartfanaat te vieren of om voor eens en altijd vast te stellen wie de beste coureur van je groep is!



56 – Ga parachutespringen

skydiving in Aruba

Skydive Aruba is het belangrijkste parachutespringbedrijf op Aruba. Het bedrijf bestaat al meer dan 25 jaar, dus je weet dat je in veilige handen bent als je ervoor kiest om het eiland te bekijken vanuit een duizelingwekkende positie.

Het bedrijf verzorgt zelfs het vervoer van en naar de meeste plaatselijke hotels, zodat je alle onnodige stress aan de kant kunt schuiven. Concentreer je gewoon op je sprong om zo het maximale uit je avontuur te halen.

57 – Maak een duik met een onderwaterscooter

underwater scooter in Aruba

Het is geen gebruikelijk vervoermiddel, maar hier op Aruba is het volkomen logisch.

Een scooter die je meeneemt naar de diepten van de oceaan en je sneller laat rondtoeren dan je kunt zwemmen. Hij is perfect geschikt voor wie de kustlijn wil verkennen.

Deze tour neemt je mee langs de noordkust van Aruba waar je de riffen en het onderwaterleven van dichtbij kunt bekijken!

58 – Sluit de dag af met een zonsondergangscruise

sunset cruise in Aruba

Bewonder een Caribische zonsondergang aan boord van een oude zeilboot, terwijl je alweer een heerlijke dag op Aruba afsluit. Geniet van de open bar en drink een drankje terwijl je de zon over het water ziet zakken.

Ga gewoon naar Palm Beach voor een van de meest onvergetelijke cruises die je ooit zult meemaken!

Aan boord vertelt de deskundige bemanning je alles over de lokale landschappen, het zeeleven en de ecosystemen, en de avond wordt afgesloten met verhalen, muziek en dans.

59 – Passions on the Beach

Passions on the Beach, Aruba

Dineren bij Passions on the Beach is een van de meest romantische activiteiten op Aruba. Dit restaurant is de perfecte locatie voor tortelduifjes of mensen die een speciale gelegenheid willen vieren.

Je kunt hier op elk moment van de dag een maaltijd of een drankje nuttigen, maar het beste moment is toch wel een diner bij zonsondergang, als de zon verdwijnt en de omgeving langzaam wordt verlicht door bamboe tiki-fakkels.

60 – Ga tuben

Tubing ride in Aruba

Tubing zal zeker in de smaak vallen bij sensatiezoekers.

Maak je klaar voor een spannend en bloedstollend avontuur en spring op een van deze opblaasbare vlotten en word voortgetrokken door een jetboot.

Je kunt zelfs de grootte en vorm van je boot kiezen, afhankelijk van het soort rit dat je wilt maken, van zacht schommelen tot een adrenalinekick!



61 – Craft

Craft, Aruba
Met dank aan Craft

Dit restaurant transformeert van een bruisende ontbijt- en brunchlocatie in een levendige plek voor cocktails bij zonsondergang. Schuif aan tafel bij Craft en geniet van fantastische koffie, heerlijk eten en verfijnde drankjes.

Craft is een terrascafé en bar in één en is een razendpopulaire bestemming onder zowel de plaatselijke bewoners als toeristen, waardoor het er meestal druk is en er maar weinig tafeltjes vrij zijn.

Op culinair gebied zul je niet teleurgesteld worden. Geniet van wafels, spiegeleieren of acaibowls voor het ontbijt, burgers, taco’s en powerbowls voor lunch en diner, of verrukkelijke desserts zoals gefrituurde Oreo’s!

62 – Ga vissen

fishing in Aruba

Daar waar kristalhelder water en mariene ecosystemen zijn, vind je ongetwijfeld veel wilde vis. Dit is zeker het geval op Aruba, waar scholen tonijn, koningsvissen en barracuda’s te vinden zijn – als je weet waar je moet zoeken.

Laat het giswerk achterwege en ga mee op een charter voor een hele of halve dag diepzeevissen. Je wordt meegenomen naar alle hotspots van het onderwaterleven en je keert vast en zeker terug met een mooie vangst om op de grill te leggen voor het avondeten!

63 – Pinchos Grill & Bar

Pinchos Grill & Bar, Aruba

Als je dacht dat je niet dichter bij het water kon dineren op Aruba, dan heb je het bij het verkeerde eind. Pinchos Grill & Bar gaat namelijk nog een stapje verder. Deze casual maar chique grill en bar bevindt zich namelijk op een pier boven het helderblauwe water van Aruba.

Pinchos is een essentiële stop voor fijnproevers en reizigers die de lokale cultuur in actie willen zien, terwijl ze genieten van de serene sfeer, het azuurblauwe water en live entertainment in het weekend.

64 – Speel een rondje golf

golf in Aruba

Als je op je gelukkigst bent terwijl je een balletje slaat op een golfbaan, dan is een rondje golf tijdens je vakantie een uitstekende stressverlichter.

Het vaste Caribische weer betekent dat het nooit regent en dat je de hele ronde kunt genieten van zonnig en warm weer.

Er zijn twee banen op Aruba, beide van verschillende moeilijkheidsgraden, dus er is voor elk spelniveau wat wils, van beginner tot professional!

65 – Ga windsurfen of kitesurfen

windsurfing and kitesurfing in Aruba

Windsurfen en kitesurfen zijn de twee populairste watersporten op Aruba.

Als allereerste windsurfschool op het eiland richt Windsurfing Aruba zich alleen op deze watersport. Boek een les of huur zeilen en boards.

Aruba Active Vacations biedt meerdere outdooractiviteiten, waaronder kitesurfen. En Vela Aruba weet wel wat van watersporten op Aruba, met kite- en windsurflessen voor beginners en gevorderden.

De windsurflessen zijn onderverdeeld in lessen voor beginners, gevorderden en vergevorderden.



66 – Bierproeverij & brouwerijtour

beer tasting in Aruba

Aruba heeft veel lokale ambachtelijke bierbrouwers, zoals Fireson Brewing, de eerste ambachtelijke brouwerij van het land. Er is een bar op het terrein waar je het uitgebreide menu van ambachtelijke bieren kunt proeven.

Balashi Brewery is net zo indrukwekkend, dus zorg ervoor dat je een rondleiding krijgt en zie hoe ze bieren maken van de beste lokale ingrediënten.

67 – Een dinercruise

dinner cruise in Aruba

Een dinercruise combineert het beste van Aruba, het eten, het water en het landschap, in één prachtige romantische ervaring.

Bekijk de zonsondergang aan boord van een drie uur durende catamarancruise terwijl je het beste eten en de beste wijn van het land voorgeschoteld krijgt.

Het diner wordt op het dek geserveerd, zodat je niets van de natuurpracht hoeft te missen.

68 – Renaissance Mall & Marketplace

Renaissance Mall & Marketplace, Aruba

Als je alle bezienswaardigheden op Aruba hebt verkend, in het heldere water hebt gezwommen, de Hooiberg hebt beklommen en alles gezien hebt wat er te zien valt, is het tijd om een paar aandenkens aan je reis naar Aruba te kopen.

Als je naar Renaissance Mall & Marketplace gaat, vind je niet alleen de beste merkkleding en lokaal gemaakte kunstnijverheid, maar ook culinaire hoogstandjes om je inkopen mee te doen. Dit is een geweldige plek om iets speciaals te kopen.

69 – Drive-in bioscoop

drive-in movies in Aruba

Reis terug in de tijd en geniet van films zoals ze vroeger werden bekeken in de Drive-In.

Het begon allemaal toen de oprichter een pianola inruilde voor filmprojectieapparatuur. Plotseling kwamen de films naar Aruba!

Dit is de vakantiebelevenis bij uitstek als je een auto hebt en je wilt genieten van entertainment uit het gouden filmtijdperk.

70 – Carnaval op Aruba

carnival in Aruba

Carnaval bijwonen is een geweldige manier om Aruba te ervaren. Je kunt parades, praalwagens, straatverkopers en live muziek op elke hoek verwachten tijdens deze twee maanden durende viering van het lokale leven en de cultuur.

Elke cultuur die Aruba als thuis beschouwt krijgt de tijd en ruimte om te schitteren, van Nederlands tot Spaans en alles daartussenin.



71 – Mediteer bovenop de zandduinen

California Dunes, Aruba

Het zijdezachte witte zand en de rustige omgeving van de zandduinen bij de Vuurtoren California creëren een van de rustgevendste plekken om even te reflecteren.

Dit gebied, gelegen aan de afgelegen noordwestelijke rand van Aruba, is vaak leeg. De kans is dus groot dat je deze duinen helemaal voor jezelf krijgt!

72 – MooMba Beach Bar

MooMba Beach Bar, Aruba

Er is geen slecht tafeltje bij MooMba Beach Bar en Restaurant. Met twee aparte maar aangrenzende locaties kun je kiezen uit een romantische maaltijd aan het water in het restaurant of een smakelijke cocktail terwijl de zon ondergaat aan de horizon.

De beste tijden om te gaan zijn voor het buffet op vrijdagavond (18.00-22.00 uur) of voor de livemuziek op zondag (13-15.00 uur).

73 – Aruba Sinatra Dinershow

Aruba Sinatra Dinner Show, Aruba
Met dank aan Fred de Jong

Voor een beetje glamour ga je naar het Old Cunucu House Restaurant. Hier word je getrakteerd op een optreden van een lokale Arubaanse zanger die de klassiekers van Frank Sinatra ten gehore brengt, terwijl je traditionele Arubaanse gerechten voorgeschoteld krijgt.

Met een intieme capaciteit van 40 zitplaatsen verandert dit bescheiden restaurant elke donderdagavond in het Ritz. Je kunt er het beste eten van het land proeven en tegelijkertijd genieten van het beste entertainment dat er is.

74 – Beproef je geluk in het casino

Casino in Aruba

Als je naar de Renaissance Marketplace gaat, bevind je je op loopafstand van twee Wind Creek casino’s, de beste van het land, waar je je geluk kunt beproeven aan de roulettetafels of je pokerface kunt oppoetsen.

Alhambra Casino heeft gokkasten en tafelspellen waar je je kans kunt wagen, plus het casino heeft elke avond fantastische promoties, zoals ‘Double Point Tuesday’ en ‘Bonus Bingo Thursdays’.

Speel en verblijf in het Casino at the Hilton – en vind alle gebruikelijke klassiekers van roulette tot blackjack, en zelfs wekelijkse pokertoernooien. Als je de volledige ervaring wilt meemaken, ga dan naar het Hyatt Regency in Palm Beach of het Marriott Resort Aruba.

75 – Ervaar het nachtleven op Aruba

nightlife in Aruba

Geniet na een lange dag op het strand van het nachtleven op Aruba, of je nu in de stemming bent voor relaxte drankjes of een rave!

Toeristen die op zoek zijn naar verfijnder entertainment kunnen genieten van een avond vol champagne, rijke sigaren, drankjes van de bovenste plank en de beste wijnen bij Sopranos Piano Bar.

Gusto Night Club, verlicht met neonlichten, is een sfeervolle bar en club met drie verschillende dansafdelingen. Je kunt drankjes drinken op het terras onder de sterrenhemel en er zijn exclusieve VIP-gedeeltes die je kunt reserveren.

Trek je dansschoenen aan en ga naar Hidden Nightclub, waar regelmatig supercoole evenementen en feestjes worden georganiseerd – het is een van de hipste plekken om uit je dak te gaan!



Hoe kom je op Aruba?

Als je landt op de Internationale Luchthaven Koningin Beatrix, is een vooraf georganiseerde luchthaventransfer de makkelijkste en handigste manier om van het vliegveld naar je accommodatie te reizen.

Je hoeft geen taxi meer te boeken nadat je het vliegveld hebt verlaten of je een weg te banen door onbekende straten in een vreemd land; een privérit is een snelle en probleemloze manier om bij je verblijf aan te komen.

Stap in een voertuig met airconditioning en laat je in stijl naar je hotel of resort brengen.

Transfers van en naar het vliegveld zijn beschikbaar als je vervoer terug nodig hebt.

Waar verblijf je op Aruba?

Na een dag avonturieren in de buitenlucht of een middagje zwemmen, ga je terug naar een verblijf met alle comfort en luxe die je op een eiland wenst. Hier zijn een paar van de beste accommodaties op Aruba.

Courtyard Aruba Resort, direct aan het strand en met twee enorme, geweldige buitenzwembaden, heeft het allemaal. Alle kamers zijn licht en helder en bieden veel leefruimte.

Het Hilton Aruba Caribbean Resort, een ideale optie voor een bruiloft op Aruba of zelfs een minimoon, ligt direct aan het strand en straalt een en al tropische sfeer uit.

Word elke dag wakker met een adembenemend uitzicht op de oceaan als je een verblijf boekt in The Ritz Carlton, Aruba. Het hotel ligt aan het strand en voldoet aan de verwachtingen van zijn naamgenoot met alle luxe.

Als je de voorkeur geeft aan een verblijf helemaal voor jezelf, kies dan voor Aruba Lagunita met een heel appartement helemaal voor jezelf. Het pand heeft ook een heerlijk zwembad en ligt direct aan het strand.

Het Radisson Blu Aruba is ingericht in een maritiem kleurenpalet en is een eigentijds strandverblijf. De kamers zijn modern en schoon en het verblijf heeft alles wat je nodig hebt, van kamervoorzieningen tot een fitnesscentrum en een privéstrand.

Het all-inclusive Hotel Riu Palace Aruba is geweldig voor gezinnen en met de typische resortsfeer heeft het alles wat je nodig hebt zodat je nooit meer weg wilt!

Waar gaat je volgende reis heen?

Waarom ontdek je niet enkele van de andere omliggende eilandstaten in de buurt?

Er zijn nog veel meer leuke dingen om te doen in Punta Cana (de Dominicaanse Republiek) met een enkele van de mooiste stranden die je ooit hebt gezien. Het is een van die plaatsen die je avontuurlijke, natuurliefhebbende hart doet zingen!

Op iets minder dan zes uur vliegen van Aruba ligt Jamaica, waar de zon altijd schijnt, de goede sfeer eindeloos is en je een van de lekkerste, meest authentieke Caribische keukens kunt proeven.

Om de prachtige Turks- en Caicoseilanden te bereiken heb je ook een langere vlucht nodig, die vanaf Aruba vier uur en 50 minuten duurt.

Puerto Rico ligt heel dicht bij Aruba. Je hoeft maar 1,5 uur te vliegen tot je de Caribische archipel bereikt. Met zijn rijke geschiedenis en cultuur is dit een van de levendigste steden om te bezoeken!

Verruil het eilandgevoel voor het Zuid-Amerikaanse gevoel als je naar Cartagena in Colombia reist. Deze stad wordt beschouwd als de “veiligste stad” om te bezoeken in het land en is erg populair onder toeristen.

Als je maar geen genoeg krijgt van het waanzinnig blauwe water en het leven op een eiland in de Caraïben, mag je St Lucia of Barbados niet missen, die beide deel uitmaken van de oostelijke Caraïbische eilanden.

Slotgedachten

Haal de innerlijke zeemeermin in jezelf naar boven, of laat de avonturier in jezelf zijn gang gaan met de vele leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Aruba.

Je zult dit historische eiland, waar de zon altijd schijnt, nooit meer willen verlaten.

Heb jij Aruba al eens bezocht? Wat zijn enkele van je beste herinneringen tijdens je verblijf op het eiland of plekken die je zeker moet bezoeken? Deel het met ons in de reacties.

Zoals altijd, wensen we je een goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!