Beste Broadwayshows en -musicals

Er zijn mensen die de hele wereld over zouden reizen om een spectaculaire en wervelende voorstelling bij te wonen van enkele van de grootste shows ooit… en er is geen betere plek om dit te doen dan op Broadway!

Als je niet goed weet welke tickets je moet kopen voor je volgende (of eerste) bezoek aan het iconische theaterdistrict in New York City, dan vind je hieronder een lijst met de beste Broadwayshows die je op dit moment kunt zien!

Broadway, de geboorteplaats van acteurs, creatievelingen en enkele van de grootste sterren van de entertainmentindustrie, is al sinds de 18e eeuw de thuisbasis van toneelschrijvers en het oorspronkelijke theaterdistrict van Manhattan is een bezienswaardigheid op zich.

In de jaren 1930 werd de officiële Broadway League in New York opgericht (de leden bestonden uit theatereigenaren, exploitanten en producenten).

Alleen officiële leden van de League hebben producties die door Broadway zijn geofficialiseerd en als zodanig zijn gecategoriseerd. Hieronder vallen legendarische toneelstukken, musicals en voorstellingen, zoals The Lion King en Chicago en meer recente showstoppers zoals Hamilton.

Bekijk deze lijst, die we regelmatig bijwerken, met de 26 beste Broadwayshows en -musicals die momenteel in theaters te zien zijn. Of je nu een musicalfan bent of een liefhebber van een klassiek toneelstuk, er is een podium voor iedereen.

1 – Wicked

Wicked The Musical

Oproep aan alle heksen van het valse westen en het goede zuiden… Bereid je voor op een nacht vol zwiepende bezemstelen, betoverende liedjes en oogverblindende special effects tijdens de uitmuntende Broadway-productie van Wicked.

Deze musical is geïnspireerd op het boek Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West, dat werd geschreven door auteur Gregory Maguire in 1995. De langlopende voorstelling werd in 2003 geleid door componist Stephen Schwartz, die hiermee zijn Broadway-debuut maakte.

Net als Maguire’s versie vertelt Wicked het verhaal van een tijd vóór Dorothy en de bende, toen de ‘Boze Heks van het Westen’ en de ‘Goede Heks’ van het Zuiden elkaar voor het eerst ontmoetten in het Land van Oz, vrienden werden en de gebeurtenissen die later plaatsvonden toen ze met elkaar botsten.

Het is het klassieke verhaal van goed tegen kwaad.

De cast heeft te veel prijzen gewonnen om op te noemen, waaronder Tony’s en een Grammy, en wordt geroemd om hun vlekkeloze acteerwerk en prachtige zangstemmen… het is nu eenmaal een musical!

Wicked is geestig, luchtig en spannend, is daarom ideaal voor het hele gezin.

2 – Hamilton

Hamilton musical
Met dank aan Hamilton @Disney

Hamilton veroverde niet alleen al snel Broadway, maar ook de rest van de theaterindustrie. Toen de musical in 2015 op de planken kwam, bestond er werkelijk niets vergelijkbaars. Wat begon als een idee voor een hiphopalbum veranderde in een van de succesvolste musicals aller tijden.

De verhaallijn draait om de Founding Father van Amerika, Alexander Hamilton, maar met een twist. Het hele verhaal wordt geacteerd, gerapt en gezongen met hiphop, R&B en soul als belangrijkste muziekgenres.

Hamilton laat de gebruikelijke Broadway-ballads en concertnummers achterwege, wat deze musical echt verfrissend maakt! Het is dan ook geen verrassing dat de show vanaf dag één lofbetuigingen en erkenning kreeg en binnen de kortste keren van off-Broadway (waar het in première ging) naar de officiële theaters verhuisde!

Het is het geesteskind van de meervoudig bekroonde componist, liedjesschrijver, acteur en toneelschrijver Lin-Manuel Miranda. Slechts één jaar na de première ontving het in 2016 de Grammy Award voor ‘Best Musical Theater Album’.

Zoals Miranda zelf zei, wil de productie ‘het Amerika van toen, verteld door het Amerika van nu’ laten zien.

Dankzij de schitterende cast, het script en de liedjes is dit een van de grootste hits van de eeuw geworden!

3 – The Lion King

The Lion King musical
Met dank aan Disney

The Lion King steelt al sinds 1997 de harten van zowel jong als oud en is nog niet van plan om Broadway te verlaten. De emotioneel geladen muziek en het aangrijpende verhaal van Simba ontroeren mensen wereldwijd.

De originele film werd in 1994 uitgebracht en groeide al snel uit tot een kaskraker. De film, die werd bekroond met meerdere Oscars en Golden Globes, werd slechts drie jaar later al omgetoverd tot een theaterversie.

De Broadway-adaptatie, geregisseerd door Julie Taymor, volgt hetzelfde plot en volgt Simba’s reis nadat hij door zijn oom Scar uit het Koningsland is verbannen, totdat hij terugkeert om zijn rechtmatige plaats als koning op te eisen.

Tijdens de 2,5-uur durende voorstelling mag je al je originele favoriete originele nummers verwachten… ‘Circle of Life’, ‘I Just Can’t Wait to Be King’, ‘Hakuna Matata’ en ‘Can You Feel the Love Tonight’ zijn slechts een voorproefje van de vele liedjes die je kippenvel zullen bezorgen.

De liedjes worden gezongen in zes verschillende Afrikaanse talen, waaronder Zulu, Xhosa, Swahili, Sotho, Tswana en Congolees, en werden geschreven en bedacht door Elton John, Tom Rice, Lebo M., Hans Zimmer, Mark Mancina, Jay Rifkin en Taymor.

De musical, die zes Tony Awards® binnensleepte, wordt van Minneapolis tot New York opgevoerd en ging wereldwijd op tournee. Het decor van het Minskoff Theater zal je versteld doen staan, met zowel gekostumeerde acteurs als adembenemend poppenspel.

4 – The Book of Mormon

The Book of Mormons
Met dank aan Johan Perrsson

Heb je zin in een ouderwetse Broadwaymusical, met alle klassieke elementen van liefde, humor, tranen, komedie, zang en dans en natuurlijk een soundtrack die je daarna niet meer uit je hoofd krijgt?!

The Book of Mormon, winnaar van maar liefst negen Tony’s en een Grammy voor beste musicalalbum, is een uniek verhaal in vergelijking met de gebruikelijke favoriete Broadwayshows, maar heeft toch alle klassieke kenmerken die van een musical een winnaar maken.

Je volgt twee mormoonse missionarissen die naar Oeganda reizen om de leer van hun geloof te verspreiden. Je volgt hun persoonlijke verhaal en ziet hoe ze moeite hebben met het wekken van de interesse van de lokale bevolking, die worstelen met hun eigen sociale, politieke, culturele en economische problemen.

De musical, satire op zijn best, is geschreven en geproduceerd door de bedenkers van South Park, Trey Parker en Matt Stone, en singer-songwriter Robert Lopez (die de musical Avenue Q schreef).

Het concept voor de productie begon in 2003 en in 2011 ging de show officieel in première in het Eugene O’Neill Theatre, waar het sindsdien wordt opgevoerd.

De productie is een van de lucratiefste Broadwaymusicals ooit en is de 13e langstlopende Broadwayshow.



5 – Chicago The Musical

Chicago The Musical
Met dank aan Jeremy Daniel

Het wereldwijde fenomeen Chicago heeft sinds zijn eerste voorstelling in 1975 de theaterpodia op zijn kop gezet. De musical is al jarenlang razendpopulair en werd in 2002 verfilmd. Ook nu nog blijft de musicalversie van de film het publiek boeien met zijn jazznummers, vunzige teksten en tapdanspasjes.

Hoewel het de op één na langstlopende Broadwaymusical is die ooit op het podium heeft gestaan, is het officieel de langstlopende originele Amerikaanse musical op Broadway.

Tijdens de reprises hebben enkele van de beste sterren uit de theater- en entertainmentwereld de hoofdrollen gespeeld, van Mel B tot Michael C.Hall tot Bebe Neuwirth en Todrick Hall. In de huidige cast schitteren de Tony-genomineerde Charlotte d’Amboise als Roxy, Lana Gordon als Velma en Ryan Silverman als Billy Flynn.

Het publiek staat een burleske en op jazz geïnspireerde verrassing te wachten die zich afspeelt in het Chicago van de roerige jaren twintig.

Als je nieuw bent in de theaterwereld (of de afgelopen decennia onder een steen hebt geleefd), dan leggen we graag nog even het verhaal aan je uit. Het draait om twee rivaliserende showgirls, elk met een moord op hun geweten, die opgesloten zitten in de Cook County-gevangenis en van plan zijn om groots, en met een knal, terug te keren in de showbusiness.

De legendarische Bob Fosse was de oorspronkelijke choreograaf en regisseur van de show en mocht in 1997 de prijs voor ‘Best Musical Revival’ mee naar huis nemen, naast vijf andere Tony Awards® in datzelfde jaar. Veel van zijn visie wordt nog steeds in ere gehouden in de huidige productie (geregisseerd door Walter Bobbie).

Interessant weetje: Het originele toneelstuk van Chicago werd in 1926 geschreven door Maurine Dallas Watkins als opdracht voor de Yale Drama School.

In hetzelfde jaar ging het in première op Broadway. Het originele script heette ‘Brave Little Woman’ voordat de naam veranderde in ‘Chicago’ en werd later omgedoopt tot ‘Play Ball’ toen het nieuw leven werd ingeblazen, om juridische problemen te voorkomen.

6 – Aladdin

Aladdin musical
Met dank aan Matthew Murphy @Disney

Aladdin, nog een van Disney’s succesvolle tekenfilms uit de jaren ’90, werd omgetoverd tot een bekroonde toneelvoorstelling en ging in première in 2011.

Na het eerste succes en de populariteit kreeg het in 2014 de ruimte om op Broadway te worden opgevoerd in het New Amsterdam Theatre, waar het sindsdien zijn vaste thuisbasis heeft.

Gebaseerd op het originele verhaal van een jongen genaamd Aladdin die verliefd wordt op prinses Jasmine, een magische lamp vindt en onderweg een geest ontmoet, was het theater de perfecte setting voor het art deco en uitbundige decorontwerp van de musical.

Jong en oud zullen dol zijn op deze musical met zijn meeslepende sets die gebruikmaken van ongelooflijke speciale effecten, van een vliegend tapijt tot een 360-graden podium.

De kostuums zijn zo spectaculair dat ze staande ovatie verdienen. Gemaakt van 8644 Swarovski®-kristallen per kostuum en stoffen geïmporteerd uit o.a. Turkije, Marokko en India, schitteren de artiesten op het podium.

Van ‘A Whole New World’ tot ‘Friend Like Me’, de show bevat alle klassiekers van de Disney-soundtrack uit 1992, maar ook enkele nieuwe liedjes die speciaal voor de Broadwaymusical zijn geschreven.

Aladdin, gechoreografeerd en geregisseerd door Casey Nicholaw, staat in de top 10 van de best verdienende Broadwayshows.

7 – Moulin Rouge! The Musical

Moulin Rouge! The Musical
Met dank aan Moulin Rouge! The Musical

Moulin Rouge! staat bekend om zijn tranentrekkende optredens, iconische teksten en grote liefdesballades. Het is heel bijzonder om Moulin Rouge! op het podium te zien.

Deze musical moet op het programma staan voor fans van de film of degenen die zelf een bezoekje hebben gebracht aan de iconische Moulin Rouge.

Reis terug in de tijd en maak je op voor een wereld vol bohemienavonden, artiesten en liefde tijdens deze Broadwayshow die nauw aansluit bij het hoofdplot dat Baz Luhrmann en Craig Pearce schreven voor het witte doek.

Gebaseerd op het liefdesverhaal tussen een schrijver, Christian, en een cabaretactrice genaamd Satine, die elkaar ontmoeten in de Moulin Rouge in de Parijse wijk Montmartre in 1900, is het passend dat de Broadway-productie werd omgetoverd tot een echt toneelstuk.

De musical ging in 2019 in première op Broadway en viel in zijn eerste jaar letterlijk in de prijzen door in alle categorieën te winnen, van beste kostuumontwerp tot beste voorstelling tot beste lichtontwerp en nog veel meer!

Deze Broadwaymusical, een 2,5-uur durende spektakel, bevat alle originele hits, maar heeft ook een aantal meer iconische ballad mashups van artiesten als Adele en Beyonce toegevoegd aan de line-up.

8 – Back to the Future: The Musical

Back to the Future The Musical, Broadway, New York City
Met dank aan Back To The Future: The Musical

Stel je voor dat je op een dag wakker wordt en je bent plotseling 30 jaar terug in de tijd gereisd. Nou, als je toevallig Marty McFly heet, zou je jezelf wel eens in precies dezelfde situatie kunnen bevinden… Alleen, in dit geval is de loop van de geschiedenis zoals jij die kent nu ook veranderd…

Ga mee op een komische reis met de cast van Back to the Future: The Musical. Volg de avonturen van middelbare scholier Marty en de bizarre wetenschapper Doc Brown (gespeeld door Roger Bart) terwijl de twee een manier proberen te vinden om terug naar het heden te reizen.

De meervoudig bekroonde musical, gebaseerd op de gelijknamige sci-fi blockbuster uit 1985, debuteerde in 2021 op West End en sleepte een jaar later een Olivier en een WhatsOnStage Award in de wacht.

De oorspronkelijke makers van de film hebben de verhaallijn opnieuw bedacht voor het toneel, met zowel Bob Gale als Robert Zemeckis nog steeds als medebedenkers en producenten, en deze productie wordt geregisseerd door John Rando.

Neurie mee met de originele filmmuziek van Glen Ballard en Alan Silvestri (beide winnaars van meerdere Grammy Awards) en bereid je voor op de reis van je leven.



9 – Hadestown

Hadestown, The Musical
Met dank aan Matthew Murphy @Hadestown, The Musical

Bereid je voor op een bezoek aan de onderwereld, tijdens een boeidende voorstelling van Hadestown.

De musical is alleen al vanwege zijn muzikale genialiteit een enorm succes. De soundtrack ging in première in 2006 (in Vermont, VS) en werd aanvankelijk omgezet in een album, voordat werd besloten om de show in 2019 naar Broadway te brengen.

(De voorstelling werd in 2016 off-Broadway opgevoerd).

De productie baseert zich op de oude Griekse mythologie. Het verhaal draait om twee jonge geliefden, Eurydice en Orpheus, terwijl het subplot tegelijkertijd het verhaal opvoert tussen koning Hades en zijn uitverkoren vrouw Persephone, dochter van Zeus.

De hele productie, van het verhaal tot de liedteksten, is bedacht en tot leven gebracht door Anaïs Mitchell en geregisseerd door Rachel Chavkin.

De Griekse tragedie staat bekend om het sfeervolle decorontwerp, de uitstekende belichting en de getalenteerde cast die godenstemmen lijkt te hebben en is even ijzingwekkend als meeslepend.

Natuurlijk is het nogal ‘duistere’ thema over het land van de doden niet geschikt voor jonge kinderen.

10 – MJ The Musical

MJ The Musical
Met dank aan MJ The Musical

Oproep aan alle fans van Michael Jackson! De King of Pop, en een van de grootste artiesten ooit, mag dan niet meer onder ons zijn, maar zijn nalatenschap leeft voort en MJ The Musical is een prachtig eerbetoon aan zijn legende.

Deze productie, die meerdere keren met een Tony Award® werd bekroond, speelt de totstandkoming van de Dangerous World Tour van MJ in 1992 na. De kenmerkende danspasjes en tophits van het icoon mogen natuurlijk niet ontbreken.

Deze musical bevat scripts van achter de schermen en geeft het publiek een kijkje in het hoofd van Michael Jackson.

De cast en het creatieve team zitten vol prijswinnaars en puur talent… Ten eerste is de show bedacht en gecreëerd door Tony-winnaar, regisseur en choreograaf Christopher Wheeldon en Lynn Notage, die twee keer een Pulitzer Prize won.

Myles Frost, winnaar van een Tony Award®, speelt MJ en opent de show.

Het is echt fascinerend om Frost in Jackson te zien transformeren terwijl hij zachtjes over de vloer glijdt en ‘moonwalkt’.

Het album van de cast werd genomineerd voor een Grammy en de musical ging naar huis met drie Tony’s voor ‘Best Choreography’, ‘Best Sound Design’ en ‘Best Lighting Design’.

11 – Harry Potter en het Vervloekte Kind

Harry Potter and the Cursed Child musical

Na het uitbrengen van het allerlaatste Harry Potter-boek, hadden de fans tenminste nog altijd de films om naar uit te kijken. In 2011 kwam de filmreeks, met Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 2, echter tot een einde, tot groot verdriet van de Potterfans.

Maar als een boeken- en filmreeks zo geweldig en iconisch is, dan heb je 50% kans dat hij op Broadway terechtkomt. Tot grote vreugde (en opluchting) van fans wereldwijd heeft de productie zijn weg gevonden naar het grote live podium.

Dit avontuur speelt zich 19 jaar na de gebeurtenissen van het laatste boek af, wanneer Harry, Ron en Hermelien allemaal volwassen en getrouwd zijn, kinderen hebben en werken als tovenaars.

Het toneelstuk draait vooral om de relatie tussen Harry en zijn zoon, Albus Potter.

Het is geschreven door Jack Thorne, die een van de ongepubliceerde verhalen van J.K. Rowling gebruikte (gemaakt met de bedoeling om het in theaters te laten zien), en het verhaal is mede geschreven door Jack Thorne en theaterregisseur John Tiffany.

Het hele Lyric Theatre werd omgetoverd voor de bekroonde productie en je kunt magie verwachten om elke hoek, inclusief het podium.

12 – Shucked

Shucked, Broadway, New York City
Met dank aan Shucked

Shucked, dat rond 2022 voor het eerst op de planken verscheen, is een gloednieuwe musical waarin het leven van een plattelandsvolk centraal staat en die je doet schuddebuiken van het lachen.

Het is niet moeilijk om te zien waarom deze musical meteen een grote hit is geworden – Amerikanen houden net zoveel van countrymuziek als van grote auto’s en de Superbowl. Deze hilarische show, die zich afspeelt in een klein zuidelijk stadje en de ene na de andere countrymuziekballad opvoert, is zeer geschikt voor een Broadway-debuut.

Volg het leven van Maizy en Beau (en de rest van de inwoners van Cob County) die hun trouwdag moeten uitstellen wanneer hun kostbare maïsoogst beschadigd raakt.

De muziek werd gecomponeerd door het songwriters duo Brandy Clark en Shane McAnally, die al meerdere Grammy’s mochten ontvangen. Je kunt genieten van de originele soundtrack die nummers bevat met toepasselijke titels als “Corn Mix”.

Shucked is al genomineerd voor negen Tony’s (waaronder Beste Libretto, Muziek en Musical) en wordt geregisseerd door Jack O’Brien en het libretto is van de hand van Robert Horn.



13 – SIX

SIX musical
Met dank aan SIX

Six, een samensmelting van popnummers en naar verluidt een van de beste musicals van het decennium, verovert de theaterwereld met zijn heruitgevonden plot.

De musical gaat terug in de tijd naar de heerschappij van koning Hendrik VIII en herinnert aan zijn zes vrouwen (Catharina van Aragon, Anna Boleyn, Jane Seymour, Anna van Kleef, Catharina Howard en Catherina Parr), maar met een mega-twist!

Niet alleen zijn alle zes vrouwen tegelijkertijd aanwezig, maar elke koningin maakt ook deel uit van dezelfde sensationele meidengroep, die tegen elkaar strijden om de rol van groepsleider op zich te nemen.

Leer iets over het leven van elke vrouw in deze 80-minuten durende show, waarbij de hervertelling wordt vereeuwigd in zang en dans.

De musical werd geschreven door Toby Marlow en Lucy Moss, die nog maar op de universiteit zaten toen ze het script voor SIX schreven voor een klasproject. Al van bij de première op Broadway was het een waanzinnig succes.

Tijdens het prijzenseizoen 2021/2022 won het maar liefst 23 prijzen, waaronder Beste Musical.

14 – Here Lies Love

Here Lies Love, Broadway, New York City
Met dank aan Here Lies Love

Hoe maak je politiek toegankelijk? Door er een musical van te maken, natuurlijk!

Met muziek van Fatboy Slim en de voormalige leadzanger van Talking Heads, David Byrne (die ook het concept bedacht en aan de teksten werkte), kun je er maar beter van uitgaan dat Here Lies Love een musical van formaat is.

Het vertelt het levensverhaal van Imelda Romualdez Marcos, de voormalige Filippijnse First Lady, politica en moeder van de huidige president van de Filippijnen.

In Club Millennium vertellen de DJ en het personeel over het leven van Marcos door middel van zang, en dans, en het publiek wordt aangemoedigd om mee te doen!

De show ging in 2013 voor het eerst in première op off-Broadway en belandde een paar jaar later op West End in Londen (waar het genomineerd werd voor drie Oliviers) voordat het uiteindelijk in 2023 op Broadway terechtkwam.

15 – & Juliet

& Juliet musical
Met dank aan & Juliet

Heb je je ooit afgevaagd wat er met Julia zou zijn gebeurd mocht ze niet wakker zijn geworden en hebben gezien dat Romeo gif had gedronken? Hoe zou haar leven eruit hebben gezien als ze zichzelf niet had neergestoken?

Nou, de makers achter de muzikale sensatie & Juliet hebben dat voor ons gedaan door de toekomst te herschrijven op basis van de beroemde tragedie van Shakespeare.

Deze keer is er geen triest einde voor Julia, die in plaats daarvan haar koffers pakt en met haar beste vriendinnen naar Parijs vertrekt om zichzelf en de liefde te herontdekken.

De gemoderniseerde jukeboxmusical is geschreven door David West Read (scenarioschrijver van de met een Emmy bekroonde tv-serie Schitt’s Creek), terwijl de muziek werd gecomponeerd door vijfvoudig Grammy-winnaar Max Martin. Alleen al met deze twee namen achter de schermen spreekt het voor zich dat dit een voorstelling van wereldklasse is.

De productie doet je gegarandeerd om de minuut lachen en leent een aantal van de beste popsongs uit de geschiedenis voor de muzikale line-up, van “Baby One More Time” tot “Roar”.

16 – The Shark is Broken

The Shark Is Broken, Broadway, New York City
Met dank aan The Shark is Broken

Als je een Gen X’er of millennial bent, is de kans groot dat je de thriller Jaws uit 1975, geregisseerd door Steven Spielberg, hebt gezien.

Maar, dun dun duuun, wist je dat de productie niet meteen van een leien dakje ging?

Nu, bijna 50 jaar later, is The Shark Is Broken hier om het achtergrondverhaal en het inzicht te geven dat we allemaal hebben gemist rond deze cultklassieker. De ironie wil dat het stuk is geschreven door Ian Shaw (en Joseph Nixon) – die in de productie ook zijn eigen vader speelt, Robert Shaw, de originele haaienjager!

De komedie, die het maken van “Jaws” beschrijft, speelt zich af in 1974 en is geïnspireerd op Shaw’s verhalen, ongelukken en grappige momenten op de set, met veel persoonlijke anekdotes.

De musical, geregisseerd door Guy Masterson brengt de verhalen die zich achter de schermen hebben afgespeeld op een geniale manier op de voorgrond.



17 – Gutenberg! The Musical!

Gutenberg The Musical, Broadway, New York City
Met dank aan Matthew Murphy / Gutenberg! The Musical!

Gutenberg! is een tweemansshow met in de hoofdrollen de grapjassen Josh Gad en Andrew Rannells. The Musical! doet je in lachen uitbarsten met deze gloednieuwe show… over een ‘onbedoeld hilarische nieuwe musical’.

Het is niet de eerste keer dat ze samen op de planken staan. De komische chemie tussen de twee is onmiskenbaar en dit is een van de redenen waarom deze productie zo succesvol is.

De vriendschap bloeide op in 2010, toen de twee acteurs voor het eerst samen op Broadway te zien waren in The Book of Mormon. Sindsdien zijn ze dikke maatjes!

Ze wilden weer samenwerken aan een nieuw theaterproject en het leek hen alleen maar gepast om juist voor dit spektakel te kiezen, over twee beste vrienden die samen een show willen opzetten omdat ze “zo verdomd veel van elkaar houden”.

Oké, er zit iets meer achter, namelijk een verhaallijn met Johannes Gutenberg, die de drukpers uitvond, in de hoofdrol. Maar wat hier echt telt, is hoe het leven kunst imiteert en hoe het duo een normaal “alledaags” onderwerp op een grappige manier weet te brengen.

De twee uur durende voorstelling wordt geregisseerd door Alex Timbers, met het libretto van Scott Brown en Anthony King (die samen de musicalversie, Beetlejuice, schreven).

18 – Melissa Etheridge: My Window

Melissa Etheridge My Window, Broadway, New York City
Met dank aan Jenny Anderson / Melissa Etheridge: My Window

Als je bent opgegroeid in de jaren ’80 of als je ouders de nummers van deze rock-‘n-roll-legende hebben grijs gedraaid, reserveer dan meteen je tickets voor een voorstelling van Melissa Etheridge: My Window op Broadway.

In deze show is er geen plaats voor acteurs die de superster nabootsen, want de zangeres/songwriter leidt de hele show namelijk zelf!

Je krijgt kippenvel als je Etheridge haar levensverhalen hoort vertellen, in combinatie met haar Grammy Award winnende ballads en lichtjes nieuwe uitvoeringen van klassiekers. Dit is zoveel meer dan een “concert” aangezien de artieste haar levensverhaal uit de doeken doet voor het publiek, van haar nederige begin in Kansas tot de spil van haar muzikale carrière.

Er gaat niets boven het horen van haar onmiddellijk herkenbare rasperige toon in een intieme theatersetting, waarbij ze nummers als ‘I’m the Only One’, ‘Come to My Window’ en ‘I Want to Come Over’ ten gehore brengt.

De regie is in handen van Amy Tinkham met aanvullend materiaal van Linda Wallem Etheridge. Deze show is eerlijk en rauw, net als Etheridge zelf, en zal ongetwijfeld een diepe indruk op je maken.

19 – Some Like It Hot!

Some Like It Hot! musical
Met dank aan Marc J. Franklin

Filmgoeroes zullen zich in de handen wrijven: de sensationele misdaadklassieker Some Like It Hot uit 1959 (met Marilyn Monroe in de hoofdrol) is nu op Broadway te zien!

De muzikale komedie volgt dezelfde verhaallijn als de originele MGM-film en het libretto is geschreven door Matthew López en Amber Ruffin.

Dit verhaal gaat over twee muzikanten die op de vlucht zijn, vermomd en verkleed als vrouwen die zich aansluiten bij een band in het jazztijdperk.

Interessant weetje: De originele film hielp de sociale normen in de filmindustrie te doorbreken en verzwakte de barrière en de greep die de Hays Code toen op de industrie had, die vervolgens in 1969 helemaal werd afgeschaft.

Deze muzikale komedie bevat muziek van Marc Shaiman en Scott Wittman (beide Tony Award®-winnaars) en choreograaf en Tony Award®-winnaar Casey Nicholaw.

20 – Purlie Victorious: A Non-Confederate Romp Through the Cotton Patch

Purlie Victorious A Non-Confederate Romp Through the Cotton Patch, Broadway, New York City
Met dank aan Purlie Victorious

Nu je door die tongbreker heen bent…

Purlie Victorious: A Non-Confederate Romp Through the Cotton Patch is een toneelstuk dat druipt van de heerlijke woorden en lyrisch bevredigende zinnen die van de tong rollen. Toch is het niet alleen het script dat de harten steelt, maar eerder de boodschap achter de dialoog, die soms een harde pil kan zijn om te slikken.

Wat nog gekker is, is dat de onderliggende boodschap nog steeds van toepassing is op de huidige maatschappij – 62 jaar na het oorspronkelijke toneelstuk van Ossie Davis. Uiteindelijk gaat het over het gevecht voor gelijkheid in een wereld waar je huidskleur je privileges bepaalt.

Davis haalde veel inspiratie voor de tekst uit zijn eigen ervaringen, als Afro-Amerikaan die opgroeide in Georgia. Fast-forward naar de 21e eeuw en deze satire is de eerste Broadway-reprise van de musical in tientallen jaren.

Voortbordurend op het originele boek, simpelweg getiteld ‘Purlie Victorious’, ontmoeten we dominee Purlie Judson opnieuw en vergezellen we hem in zijn strijd om zijn kerk terug te winnen. Deze keer wordt Purlie gespeeld door Tony Award®-winnaar Leslie Odom, Jr. (Hamilton; Glass Onion: A Knives Out Mystery), met regie van Kenny Leon.


21 – Kimberly Akimbo

Kimberly Akimbo musical
Met dank aan Joan Marcus

Dit hilarische verhaal gaat over een slimme, geestige en grappige tiener uit Jersey, New York City, die eruitziet als een 72-jarige dame. Ze worstelt met problemen in het dagelijks leven, familiecrises en meerdere persoonlijkheden om haar heen. Kimberly Akimbo zou gemakkelijk ook een zeer succesvolle tv-serie kunnen worden.

De productie, geschreven door Pulitzer Prize-winnaar David Lindsay-Abaire, verscheen voor het eerst op het toneel in 2001 als toneelstuk, maar de nieuwste bewerking is een volwaardige musical.

Een paar jaar na het eerste optreden in Californië besloten de bekroonde componist Lindsay-Abaire en Tony Award®-winnares Jeanine Tesori (Fun Home, Shrek the Musical) samen te werken en bewerkten ze het oorspronkelijke boek van de toneelschrijfster tot een musical.

Het stuk ging in 2021 in première op off-Broadway en verwierf al snel bekendheid en populariteit. In de Broadwayshow van 2022 in het Booth Theatre is de originele, volledige cast van de voorstelling van off-Broadway te zien, met Tony Award®-winnares Victoria Clark in de rol van Kim en Jessica Stone als regisseur.

22 – Harmony

Harmony, Broadway, New York City
Met dank aan Harmony

Nog nooit gehoord van de zeskoppige groep die bekend staat als The Comedian Harmonists? Maak je geen zorgen, dat is de hele inspiratie achter Harmony – een originele musical uit 1997 die zijn allereerste debuut maakt op Broadway.

Deze musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Duitse zangsensatie die volledig uit mannen bestond. De groep werd beroemd in de jaren 1920, maar stopte plotseling met optreden in 1935 en werd nooit meer genoemd in de geschiedenisboeken.

Ze verschenen in films, speelden in uitverkochte zalen over de hele wereld en verkochten miljoenen platen. Wat gebeurde er met de Harmonists en waarom verdwenen ze abrupt van de internationale muziekscène?

Daar kom je nu achter in de reprise op Broadway, deze keer geregisseerd en gechoreografeerd door Warren Carlyle. De musical gebruikt de oorspronkelijke muziek van Barry Manilow, en het libretto en de teksten van Bruce Sussman, en de twee werken al heel lang samen.

Sussman won in 2022 de Drama Desk Award voor ‘Outstanding Book of a Musical’ voor zijn werk.

De cast bestaat uit Chip Zien, Zal Owen, Sean Bell, Danny Kornfeld, Eric Peters, Blake Roman, Steven Telsey, Sierra Boggess, Julie Benko, Andrew O’Shanick en Allison Semmes.

23 – Merrily We Roll Along

Merrily We Roll Along, Broadway, New York City
Met dank aan Joan Marcus / Merrily We Roll Along

Met muziek en tekst van Stephen Sondheim en een sterrencast van belachelijk getalenteerde acteurs, zowel op het toneel als op het scherm (Daniel Radcliffe, Jonathan Groff en Lindsay Mendez), is de reprise van Merrily We Roll Along in 2023 alles behalve saai. Deze musical biedt alles waar je van droomt bij een toneelstuk van wereldklasse en herinnert je eraan waarom je zoveel van het theater houdt!

(Plus, je krijgt uiteindelijk de kans om een viering van enkele van Sondheims grootste werken bij te wonen – hij wordt tenslotte beschouwd als de vader van het 20e-eeuwse muziektheater, die zijn laatste composities maakte tot zijn laatste dagen in 2021).

Toen het stuk voor het eerst verscheen in 1934, was het zijn tijd ver vooruit en het is moeilijk te geloven dat het zich niet baseerde op films als Memento, (500) Days of Summer of Betrayal. Pas in 1981 maakten Sondheim en George Furth (die het libretto samenstelde) er een hitmusical van.

Deze versie is gebaseerd op het oorspronkelijke toneelstuk van George S. Kaufman en Moss Hart en wordt geregisseerd door Maria Friedman.

Je volgt drie jeugdvrienden gedurende hun 20-jarige vriendschap, maar met een twist: het stuk gaat namelijk van start als ze volwassen zijn, wanneer één van de vrienden een groot Hollywoodproducer is, en eindigt als ze weer jong zijn.

Een van de redenen waarom het publiek al zo lang van dit toneelstuk houdt, is de herkenbaarheid.

24 – A Beautiful Noise: The Neil Diamond musical

A Beautiful Noise: The Neil Diamond Musical
Met dank aan Matthew Murphy

“Muziek is fundamenteel. Het heeft de kracht om je te vervoeren. Ik ga van een ietwat onzeker en verlegen persoon buiten het podium, naar deze super zelfverzekerde, gemotiveerde entiteit op het podium. Ik weet niet wie dat is.” – Neil Diamond in een interview met de LA Times in 2001.

Als je grote fan bent van Neil Diamond, of je bent opgegroeid met zijn muziek op de achtergrond, dan zal A Beautiful Noise: The Neil Diamond Musical je hart raken – en je met heel wat nostalgische gevoelens achterlaten!

De Broadwaymusical vertelt over de waanzinnig succesvolle wereldwijde carrière van de Amerikaanse singer-songwriter die halverwege de jaren 60 beroemd werd en werpt ook een introspectieve blik op het leven van de beroemde muzikant en icoon.

Diamond is niet alleen opgenomen in de Rock and Roll en Songwriters Halls of Fame, maar heeft ook meerdere Grammy’s gewonnen, waaronder een Lifetime Achievement Grammy.

Nadat hij in een fanfilm over zichzelf had gespeeld, grapte hij dat hij ooit een musical over zijn carrière zou maken.

De Broadway-productie ging van start in december, na een succesvolle off-Broadway versie in Boston een paar maanden eerder, met Will Swenson als Neil Diamond in de hoofdrol. De musical is geschreven door Anthony McCarten, gechoreografeerd door Steven Hoggett en heeft Michael Mayer als regisseur.

En maak je geen zorgen, je zult al je favoriete liedjes te horen krijgen, zoals ‘Sweet Caroline’, ‘America’ en ‘Cracklin’ Rosie’.



25 – Spamalot

Spamalot, Broadway, New York City
Met dank aan Jeremy Daniel / Spamalot

Wat is het eerste waar je aan denkt als je het woord “spam” hoort? Irritante e-mails? Online trollen? Adverteerders? Of vlees uit blik?

Grote fans van Monty Python zullen echter meteen aan iets anders denken (en zullen de drang om te zingen niet kunnen onderdrukken): “We eat ham and jam and spam a lot. We’re Knights of the Round Table” uit de cult-klassieker Monty Python and the Holy Grail.

De bizarre parodiemusical, die rond 2004 voor het eerst op de planken kwam, is een rip-off van de fantasyfilm uit 1975 (rond de tijd van Koning Arthur), wat volkomen ironisch is… De ene parodie die de andere nadoet, maar absoluut passend bij een Monty Python-centrische extravaganza.

De Tony Award®-winnende musical is belachelijk en volslagen hilarisch. Maak je klaar voor heel wat humor en pijnlijke kaken van het lachen tijdens deze musical in Monty Python-stijl! Josh Rhodes leidt de regie en houdt vast aan de originele muziek van John Du Prez en Eric Idle.

De cast zelf zit vol met grapjassen. Reis terug in de tijd met James Monroe Iglehart (King Arthur), Christopher Fitzgerald (Patsy), Taran Killam (Lancelot), Leslie Rodriguez Kritzer (Lady of the Lake), Ethan Slater (The Historian en Prins Herbert), Jimmy Smagula (Sir Bedevere), Michael Urie (Sir Robin) en Nik Walker (Sir Galahad).

26 – Sweeney Todd

Sweeney Todd musical

Een langlopende klassieker keert binnenkort weer terug naar Broadway. Dames en heren, maak je klaar voor Sweeney Todd, een populaire thriller gebaseerd op het originele toneelstuk uit 1973; Sweeney Todd, the Demon Barber of Fleet Street.

De show is in de loop der jaren een paar keer opnieuw opgevoerd, onder andere in de vorm van een film. In deze nieuwste interpretatie van de beruchte manische kapper op zoek naar wraak schitteren Grammy Award-winnaar Josh Groban als Benjamin Barker en Tony Award®-winnares Annaleigh Ashford als Mrs Lovett.

Terwijl het eerste toneelstuk met het personage Sweeney Todd (uitgebracht in 1846 en getiteld ‘The String of Pearls’) werd beschouwd als een feuilleton, is het Broadway-toneelstuk van 2023 qua productie het tegenovergestelde.

Maak je geen zorgen, het is nog steeds even gruwelijk en bloederig!

De regie is in handen van Thomas Kail en de choreografie is van Steven Hoggett. Een 26-koppig orkest begeleidt deze grootse productie en zorgt voor de perfecte momenten van melodrama en melancholie waar Sweeney Todd zo beroemd (en vereerd) om is.

Ter afsluiting

Van musicals tot melodrama’s, een avondje uit op Broadway stelt nooit teleur. Het publiek blijft gefascineerd achter door het verhaal of andere elementen zoals het decor of de muziek, het hangt er maar net van af wat je persoonlijke voorkeuren zijn.

Bewonder een aantal van je favoriete Broadwaysterren op het podium, evenals bekende beroemdheden die hun debuut maken.

Vergeet niet om deze lijst regelmatig te bekijken voor een actueel overzicht van de beste Broadwayshows die je nu kunt zien!

Heb je je keuze gemaakt? Boek dan meteen je Broadwaytickets, leun achterover en geniet van een avond vol magie!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!