Ooit namen gladiatoren in dit kolossale amfitheater het tegen elkaar op en werd er op beren en tijgers gejaagd voor de ogen van tienduizenden uitzinnige Romeinen. Wat tegenwoordig overblijft is een indrukwekkend bewijs van de ingenieurskunst en vernuft van het oude Romeinse Rijk.
Het Colosseum was niet alleen in die tijd het grootste amfitheater ter wereld, maar moet ook vandaag de dag niet onderdoen voor de grootste stadions wereldwijd. Er konden tot wel 80.000 toeschouwers per keer plaatsnemen.
<p>Ooit namen gladiatoren in dit kolossale amfitheater het tegen elkaar op en werd er op beren en tijgers gejaagd voor de ogen van tienduizenden uitzinnige Romeinen. Wat tegenwoordig overblijft is een indrukwekkend bewijs van de ingenieurskunst en vernuft van het oude Romeinse Rijk.</p> <p>Het Colosseum was niet alleen in die tijd het grootste amfitheater ter wereld, maar moet ook vandaag de dag niet onderdoen voor de grootste stadions wereldwijd. Er konden tot wel 80.000 toeschouwers per keer plaatsnemen. </p>
(0/24) controleren Musement...
Ooit namen gladiatoren in dit kolossale amfitheater het tegen elkaar op en werd er op beren en tijgers gejaagd voor de ogen van tienduizenden uitzinnige Romeinen. Wat tegenwoordig overblijft is een indrukwekkend bewijs van de ingenieurskunst en vernuft van het oude Romeinse Rijk.
Het Colosseum was niet alleen in die tijd het grootste amfitheater ter wereld, maar moet ook vandaag de dag niet onderdoen voor de grootste stadions wereldwijd. Er konden tot wel 80.000 toeschouwers per keer plaatsnemen.
Boek je tickets voor het Colosseum en het Forum Romanum om dit enorme bouwwerk, dat na bijna twee millennia nog steeds overeind staat, met eigen ogen te kunnen bewonderen.
Hieronder lees je alles wat je moet weten over het Colosseum en het Forum Romanum, een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Rome.
De prijs hangt af van hoeveel gebieden je wilt bezoeken en/of je ook een rondleiding wilt boeken door het Colosseum.
Er zijn daarnaast gratis en gereduceerde kaartjes voor het Colosseum beschikbaar voor bepaalde bezoekers.
Standaardtickets voor het Colosseum kunnen enkel vooraf online worden gekocht voor een specifieke dag en een specifiek tijdstip.
Wat is inbegrepen in dit ticket? Een bezoek aan het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn. Met dit ticket heb je geen toegang tot de arena van het Colosseum en de ondergrondse ruimtes.
Hoeveel kost een standaardticket?
Full-Experience tickets voor het Colosseum kunnen alleen vooraf online worden gekocht voor een specifieke dag en een specifiek tijdstip.
Wat is inbegrepen in dit ticket? Tweedaagse toegang tot het Colosseum, het Forum Romanum, de Palatijn, de arena en ondergrondse ruimtes van het Colosseum en vier extra locaties van het Forum Romanum die niet zijn inbegrepen in het standaardticket.
Zo krijg je in het Forum Romanum ook toegang tot het Oratorio dei Quaranta Martyrs, Palatijnmuseum, Schola Praeconum en de buitenkant van het Huis van Augustus.
Hoeveel kosten Full-Experience tickets voor het Colosseum?
Bepaalde bezoekers kunnen genieten van een gereduceerd tarief. Zo betalen EU-burgers onder de 25 slechts € 4 voor een Standaard- of Full-Experience ticket voor het Colosseum.
Let op: EU-burgers kunnen nog steeds profiteren van deze korting op hun 25e verjaardag en één dag daarna. Wat een plek om je 25e verjaardag te vieren!
Zorg ervoor dat je een identiteitsbewijs meeneemt, anders kan het gebeuren dat je bij de ingang de volledige prijs wordt aangerekend.
Ja! Als je een EU-burger onder de 18 bent, kun je alle delen van het Colosseum en het Forum Romanum gratis bezoeken. Op de eerste zondag van elke maand kan iedereen het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn gratis bezoeken.
Er zijn nog andere bezoekers die in aanmerking komen voor gratis toegang tot het Colosseum en het Forum Romanum. Deze worden onderverdeeld in twee categorieën: EU en niet-EU.
Volgende burgers en inwoners van de EU kunnen het Colosseum en het Forum Romanum gratis bezoeken:
Burgers en inwoners van buiten de EU kunnen het Colosseum en het Forum Romanum gratis bezoeken als ze journalist of docent kunstgeschiedenis zijn.
Werknemers van het Ministerie voor Cultureel Erfgoed en Activiteiten en leden van ICOM (International Council of Museum) en ICCROM (International Organization for Conservation of Cultural Heritage) komen ook in aanmerking voor gratis toegang tot het Colosseum en het Forum Romanum.
Ja. Tegenwoordig kun je je Colosseum tickets enkel vooraf online kopen. Het Colosseum heeft namelijk geen kassa's bij de ingang.
Je kunt online tickets boeken via de officiële website of een andere ticketaanbieder.
Wil je graag een rondleiding krijgen door het meest bekende amfitheater ter wereld? Dan kun je ook kaartjes kopen waarbij een rondleiding inbegrepen is in de totaalprijs. Dit is de beste manier om op een zorgeloze manier het Colosseum te verkennen.
Ja en nee, het hangt namelijk af van welk Colosseum ticket je koopt. Kies je voor een standaardticket voor het Colosseum dan heb je geen toegang tot de arena. Als je voor een Full-Experience ticket gaat, dan is toegang tot de arena wel inbegrepen.
Ja, het Forum Romanum is inbegrepen bij zowel de Standaard- als de Full-Experience tickets. Het enige verschil tussen de twee tickets is de tijd die je hebt om het Forum te bezoeken.
Met een standaardticket voor het Colosseum heb je 24 uur toegang vanaf de eerste keer dat je het ticket gebruikt. Koop je een Full-Experience ticket dan krijg je twee dagen toegang tot zowel het Colosseum als het Forum Romanum.
Ja, de Palatijn is inbegrepen in beide soorten tickets voor het Colosseum. Het enige verschil tussen de twee kaartjes is de tijd die je hebt om het te bezoeken.
Standaardtickets voor het Colosseum geven je 24 uur toegang vanaf het eerste gebruik van het ticket, terwijl Full-Experience tickets je twee dagen toegang geven tot het Colosseum en de Palatijn.
Ja! Rondleidingen met gids zijn zeker de moeite waard. Het Colosseum is groot en er is veel te zien. Je kunt er gemakkelijk in verdwalen of het overzicht verliezen. Een rondleiding met gids helpt je wegwijs te maken door het amfitheater en zorgt ervoor dat je het meeste kunt halen uit je bezoek aan deze prachtige bezienswaardigheid.
Kies je voor een tour door het Colosseum, dan hoef je niet in de rij te staan wachten. De gids staat je namelijk, met je toegangstickets in de hand, op te wachten bij de ingang. Je kunt de rij dus overslaan en meteen beginnen aan je rondleiding door het Colosseum.
Tijdens een begeleid bezoek leer je veel over de fascinerende geschiedenis en architectuur van het Colosseum. De gids geeft je de nodige historische context waardoor je het Colosseum ten volle kunt waarderen. Bovendien zorgt de gids ervoor dat je geen enkele belangrijke bezienswaardigheden overslaat en beantwoordt hij of zij al jouw vragen.
Er bestaan rondleidingen in alle kleuren en maten, je vindt zeker de rondleiding die het beste bij je past. Of je nu voor een groepsrondleiding, privétour of nachtrondleiding kiest of liever een tour met toegang tot de arena of de ondergrondse ruimtes en bovenste verdiepingen verkiest, er is voor ieder wat wils.
Geen zorgen mocht het aanbod wat overweldigend lijken, Tourscanner helpt je bij het vinden van de tour die het beste past bij jouw wensen en budget.
Tijdens een groepsrondleiding door het Colosseum zorgt de gids ervoor dat je de meest indrukwekkende architectonische details niet mist en dat je het historische belang van elke hoek van het amfitheater ten volle kunt waarderen.
Hoewel je al snel een dag of twee kunt vullen in het Colosseum, kun je er ook voor kiezen om een tour van een halve of hele dag te boeken waarbij je ook andere belangrijke bezienswaardigheden van Rome bezoekt. Denk aan de Vaticaanse Musea of de Catacomben van Rome.
Voordat je een rondleiding boekt is het een goed idee om eens na te denken over hoeveel tijd je hebt in de Eeuwige Stad en welke bezienswaardigheden je zeker niet wilt missen. Kies op basis hiervan een tour die het beste aansluit bij jouw wensen.
Mocht je geen groepsrondleiding vinden die perfect bij je past, dan kun je eventueel een privétour overwegen. Dit soort rondleiding kan worden aangepast aan jouw interesses zodat je alle bezienswaardigheden kunt bezoeken die op jouw verlanglijstje staan.
Als je op zoek bent naar een persoonlijkere ervaring, dan zijn privérondleidingen door het Colosseum met je eigen gids zeker iets voor jou.
De rondleiding kan namelijk worden aangepast aan jouw voorkeuren. Zo leidt de gids je rond langs alle bezienswaardigheden waarin jij het meeste geïnteresseerd bent, van specifieke architectuurwerken, tot de rijke, culturele en politieke geschiedenis die om elke hoek verborgen ligt.
Je kunt kiezen uit rondleidingen in kleine groepen tot maximaal 10 personen, semi-privérondleidingen tot 6 personen of privétours voor je eigen groep. Tijdens een tour met een kleine groep geniet je van een persoonlijkere ervaring en kun je het Colosseum in eigen tempo bekijken.
De gids kan zijn of haar aandacht volledig op jou richten en al jouw vragen beantwoorden. Dit helpt je bij het begrijpen van de invloed en het belang van de archeologische site die je gaat verkennen.
Privérondleidingen kunnen worden gecombineerd met andere bezienswaardigheden, zoals de Vaticaanse Musea en de Catacomben van Rome. Je kunt kiezen uit rondleidingen van slechts een paar uur, een halve dag of een hele dag, waarbij je direct bij je hotel wordt opgehaald.
Mocht je geen zin hebben om het Colosseum te bezoeken onder de brandende zon en tussen de zwetende toeristen, dan kun je kiezen voor een nachtelijke rondleiding. Zo kun je de verschroeiende hitte en de grootste drukte vermijden.
Het Colosseum by night bezoeken is enkel mogelijk op donderdag, vrijdag en zaterdag en is een goede manier om het amfitheater in alle rust te verkennen. Zo kun je de tijd nemen om elk deel van het Colosseum te bewonderen zonder dat je iemand in de weg loopt of omgekeerd!
Nachtrondleidingen zijn over het algemeen privérondleidingen of tours in kleine groepen van maximaal 12 of 18 personen. Omdat dit soort tours slechts drie dagen per week worden georganiseerd voor een beperkt aantal mensen, raden we je aan om vroeg op voorhand te boeken. Nachtrondleidingen zijn vaak al weken of maanden van tevoren uitverkocht.
Niet alle delen van het Colosseum zijn toegankelijk voor het grote publiek. Er zijn een aantal exclusieve ruimtes waarvoor je speciale tickets of rondleidingen nodig hebt. Denk aan de arena, de ondergrondse ruimtes en de bovenste verdiepingen van het Colosseum.
Als je de arena betreedt, stap je op dezelfde grond als die waar gladiatoren duizenden jaren geleden vochten voor de ogen van meer dan 50.000 toeschouwers. Als je onder de grond afdaalt, krijg je de ruimtes te zien waar exotische dieren werden gehouden die plotseling uit de grond kwamen gesprongen.
Daarna klim je naar het hoogste niveau van het Colosseum, bekend als de Belvedere. Vanaf hier heb je het beste uitzicht over het Colosseum en de stad.
Wil je graag de arena en de ondergrondse ruimtes zelf kunnen bewonderen? Boek dan zeker een speciale rondleiding en laat de gids je rondleiden door deze exclusieve delen van het Colosseum.
Vergeet niet dat je enkel met een rondleiding toegang krijgt tot de Belvedere en het prachtige uitzicht over Rome.
Ja! Wil je meerdere bezienswaardigheden bezoeken in Rome tijdens je vakantie, dan zijn combitours een geweldige manier om geld en tijd te besparen.
Tijdens deze combirondleidingen krijg je enkele must-sees van Rome te zien, zoals de Vaticaanse Musea waar je duizenden schilderijen en beeldhouwwerken kunt bewonderen of de Sixtijnse Kapel waar je de beroemde fresco's met eigen ogen kunt aanschouwen.
Ja, kaartjes voor het Colosseum zijn inbegrepen bij de Omnia Card en de Roma Pass.
Stadspassen voor Rome zijn een geweldige manier om geld te besparen. Je bundelt namelijk tickets voor bezienswaardigheden en openbaar vervoer voor dagtochten en meerdaagse trips door Rome.
Het Colosseum, gemaakt van vulkanische tufsteen, baksteen, beton en travertijn, is niet alleen het grootste amfitheater, maar ook de populairste toeristische attractie ter wereld. Deze trekpleister kent jaarlijks namelijk meer dan 7 miljoen bezoekers.
Waarom bezoeken zoveel mensen het Colosseum? Zoals de naam al aangeeft, is het kolossaal, reusachtig, gigantisch. In zijn hoogdagen kon het Colosseum tot 80.000 toeschouwers ontvangen die epische gladiatorengevechten en zelfs nagespeelde zeeslagen bijwoonden. Van een spetterend spektakel gesproken!
De Romeinen bouwden dit grote amfitheater, dat bijna 2000 jaar later nog steeds de skyline van de stad domineert, om dergelijke spektakels te kunnen organiseren voor zo'n grote menigte.
Als je eenmaal voet zet in het Colosseum, kun je verschillende secties verkennen.
Je kunt rond de buitenkant lopen en van de lagere naar de hogere zitgedeeltes klimmen. Mocht je tickets of een rondleiding met meer exclusieve toegang hebben geboekt, dan kun je ook afdalen naar het midden van de arena en naar het ondergrondse hypogeum of labyrint.
Er waren goede en minder goede plaatsen in het Colosseum, vergelijkbaar met de moderne stadions van tegenwoordig. De plaatsen waren in vier lagen verdeeld, hoe prestigieuzer je was, hoe dichter je bij de actie zat.
De eerste rij, het dichtst bij de arena, bood het beste uitzicht en was gereserveerd voor de senatoren en de keizer en zijn Vestaalse Maagden.
Op de tweede rij zaten de edelen die geen senator waren en de Romeinse ridders.
De derde rij was voor rijke burgers en mensen met een gerespecteerd beroep, zoals herauten, soldaten, priesters en schriftgeleerden.
De vierde rij, helemaal boven in het Colosseum, was gereserveerd voor slaven, vrouwen en de lagere klassen.
Het middenpodium van het Colosseum is bijna net zo groot als een modern voetbalveld en was ooit bedekt met zand, of zoals het in het Latijn heet - "arena".
Dit zand verborg het houten platform en de valdeuren eronder, zodat beren, tijgers en andere exotische wezens schijnbaar uit het niets verschenen.
Onder de arena kun je de overblijfselen van het "hypogeum" zien - een systeem van ondergrondse tunnels voor artiesten en dieren om zich, ongezien door de toeschouwers, door het Colosseum te verplaatsen.
Standaardtickets voor het Colosseum geven geen toegang tot de arena of het hypogeum. Als je deze gebieden wilt zien, moet je dus Full-Experience tickets boeken. Een andere optie is om een tour door het Colosseum te boeken, aangezien alle rondleidingen toegang tot de arena en het hypogeum bevatten.
Als je het Colosseum nadert, zie je eerst de Boog van Constantijn. Dit is de grootste boog in heel Rome, maar oogt naast het Colosseum bijna klein.
Als je omhoog kijkt naar het Colosseum, kun je bijna 100 bogen bewonderen die worden ondersteund door enorme zuilen. Je kunt je voorstellen hoe de massa's toeschouwers het Colosseum in- en uitliepen voor het programma van de dag.
Voor de buitenmuur was meer dan 100.000 kubieke meter travertijn nodig, bijeengehouden door 300 ton ijzeren klemmen. Verrassend genoeg werd het Colosseum, ondanks de enorme omvang, in minder dan tien jaar gebouwd en vonden de eerste evenementen plaats in 80 na Christus.
Zoals je kunt zien, is het Colosseum niet meer helemaal intact. Een grote aardbeving in 1349 beschadigde het bouwwerk ernstig. Het grootste deel van de afgebrokkelde steen werd gebruikt om kerken, paleizen, ziekenhuizen en andere gebouwen in het door de aardbeving getroffen gebied te herbouwen.
Na de val van het Romeinse Rijk werd de arena niet langer gebruikt voor amusement en werd hij hergebruikt als fort, steengroeve en soms zelfs als woning.
Door de eeuwen heen is het Colosseum regelmatig gerestaureerd en voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Daarom staat het vandaag de dag nog steeds symbool voor de enorme rijkdom en macht die het Romeinse Rijk ooit bezat.
Andere gebouwen stonden ooit rond het Colosseum, waaronder een gladiatorenschool, opslagruimtes voor harnassen en machines, een ziekenboeg voor gewonde gladiatoren en een "spoliarium", waar de dode lichamen van gladiatoren werden bewaard na hun nederlaag in de arena.
Het forum beslaat ongeveer twee hectare en strekt zich uit van het Colosseum tot de Piazza Venezia. Op het Forum Romanum vind je aquaducten, kerken, kleinere fora en het graf van de legendarische stichter van Rome - Romulus.
Als je een rondleiding maakt door het Colosseum of Full-Experience tickets hebt geboekt, krijg je exclusieve toegang tot bepaalde bezienswaardigheden, waaronder Santa Maria Antiqua, het Oratorium van de Veertig Martelaren, de Tempel van Romulus, het Huis van Augustus, de Rampa van Domitianus en de Curia Iulia.
Dit is de belangrijkste van de zeven heuvels van Rome, vooral omdat de stad hier werd gesticht rond de 9e eeuw voor Christus. Je bereikt de Palatijn door vanaf het Forum Romanum de relatief nieuwe routes rond de heuvel te volgen richting het Circus Maximus.
Je kunt de relatief nieuwe routes rond de heuvel verkennen. Je begint bij de Severische Arcades en passeert de Domus Augustana totdat je het Paedagogium bereikt. Ga verder naar het Circus Maximus op de zuidwestelijke helling van de heuvel naar de exacte plek waar Romulus Rome stichtte.
Het Colosseum ligt aan het Piazza del Colosseo en je kunt er gemakkelijk komen met het openbaar vervoer.
Neem lijn B of B1 naar de dichtstbijzijnde metrohalte van het Colosseum, Colosseo. De hoofdingang ligt op 5 minuten lopen van het station via de Via Nicola Salvi.
Neem lijn 51, 75, 85, 87 of N2 naar station Colosseo. Loop vervolgens ongeveer 5 minuten over de Via Nicola Salvi tot je bij de hoofdingang bent.
Lijnen 3 en 8 leiden rechtstreeks naar de halte Piazza del Colosseo, op loopafstand van het Colosseum.
Dit is zeker de handigste manier om bij het Colosseum te komen. Je kunt alle stress en zorgen over de logistiek en organisatie overlaten aan je gids, die je direct ophaalt bij je hotel.
Er zijn verschillende tickets die je toegang geven tot alle openbare vervoermiddelen van Rome. Bovendien kun je met een Omnia of Roma Pass ook met het openbaar vervoer reizen.
Het Colosseum gaat het hele jaar door elke dag om 9 uur 's ochtends open. De sluitingstijd varieert van 16.30 uur in de winter tot 19.15 uur in de zomer op het hoogtepunt van het toeristisch seizoen. De laatste toegang is een uur voor sluitingstijd.
Het Colosseum is op z'n drukst tijdens de zomer, van maart tot oktober. Ook tijdens de kerstvakantie, rond Kerstmis en Nieuwjaar, is het er druk.
Tijdens deze periodes moet je het Colosseum vroeg en op weekdagen bezoeken om het hoogtepunt van de drukte te vermijden.
Verder is de winter de beste tijd van het jaar om het Colosseum te bezoeken, van november tot februari. Denk eraan dat het fris kan worden en dat het Colosseum dan een paar uur eerder sluit.