Bezienswaardigheden in Rome

Rome staat bol van de herinneringen aan het Romeinse rijk en is de bakermat van enkele van Europa’s, of zelfs ’s werelds, heerlijkste gerechten. Het mag dus geen verrassing zijn dat de Italiaanse hoofdstad elk jaar meer dan negen miljoen bezoekers verwelkomt.

Er valt heel wat te beleven in Rome. De stad is een eclectische mix van het verleden en het heden, is tegelijkertijd zowel snel als langzaam en bevindt zich nabij andere wereldberoemde plaatsen zoals de Amalfikust en Pompeii.

Verken bijzondere historische sites zoals het Colosseum, een magnifiek amfitheater dat in zijn hoogtijdagen tot 65.000 toeschouwers verwelkomde, en het Pantheon met zijn tijdloze schoonheid. Rome ademt geschiedenis en om elke bocht en hoek gaat iets geweldigs schuil.

Een wandeling door Rome is als een tijdreis, met zijn glorieuze architectuur, prachtige en sociale pleinen en voortreffelijke restaurants. Tegelijkertijd vang je ook een glimp op van de toekomst van de Italiaanse hoofdstad als cultureel en creatief centrum.

Heb je een reis naar Rome gepland maar weet je niet goed waar te beginnen? Lees dan zeker deze uitgebreide gids met de beste activiteiten en bezienswaardigheden in Rome.

Wil je meteen aan de slag? Blader dan nu door onze catalogus!

1 – Vaticaanse Musea

Vatican Museums

Dit gigantisch museum heeft meer dan acht kilometer aan gangen en adembenemende kunst, variërend van het oude Egypte tot hedendaagse schilderijen. Thema’s als goddelijkheid en spiritualiteit komen in het hele museum terug.

Vaak is de fresco-kunst letterlijk op de muren geplakt! Een van de populairste bezienswaardigheden in de Vaticaanse Musea is het Laatste Oordeel, dat de wederkomst van Christus uitbeeldt.

Het kan er erg druk zijn, als je de rij wilt overslaan kun je skip-the-line tickets boeken. Je kunt deze tickets online kopen vanaf € 22.

Zie ook: Beste rondleidingen door de Vaticaanse Musea en ticketprijzen.

2 – Sixtijnse Kapel

Sistine Chapel, Vatican

Ooit geklaagd over hoe lang het duurde om je huis te schilderen? Nou, dit plafond kostte vier jaar om te schilderen!

Het artistieke hoogtepunt is De Schepping van Adam van Michelangelo. Elders schildert Michelangelo mensen zowel gekleed als naakt om zijn vaardigheid in het afbeelden van mensen in verschillende houdingen te laten zien.

De hele Kapel is een geweldig, adembenemend meesterwerk!

3 – Colosseum

Colosseum, Rome

Het kroonjuweel van de oude wereld is het kolossale Colosseum. Beeld je de leeuwen en gladiatoren in die het uitvechten in de arena!

Een rondleiding door het Colosseum laat je niet alleen het goed bewaard gebleven amfitheater zien, maar je krijgt ook een kijkje in het Romeinse leven!

Ga nog verder de ondergrondse gebieden van het Colosseum in, waar de gladiatoren wachtten om het podium op te gaan en zie precies hoe de dieren vanuit deze ruimte naar het podium werden gebracht.

Een andere bezienswaardigheid is het Forum Romanum, een gebied waar je de oude Romeinse sociale ruimtes voor het openbare leven en de gebouwen voor politiek en religieus gebruik kunt zien.

Zie ook: Colosseum tickets: prijzen en info

4 – Crypte van de Kapucijnen en Catacomben van Rome

Roman catacombs

Zo’n 2000 jaar geleden, tijdens de jaren van Romeinse onderdrukking, werden christenen gedwongen om in het geheim onder de straten hun religie uit te oefenen.

Het doolhof van geheime, ondergrondse tunnels, die ook dienst deden als gebedsplaats en heilige begraafplaats, is nog grotendeels intact.

Vergeet niet de Crypte van de Kapucijnen te bekijken, een kapel met de botten van 3700 monniken.

Zie ook: Tickets voor de Catacomben van Rome.

5 – Orvieto & Assisi

Orvieto day trip from Rome

De prachtige 14e-eeuwse kathedraal van Orvieto en is een hoogtepunt van de gotische architectuur en is zeker een bezoekje waard. Ook de groene hellingen van Assisi aan de voet van de berg Subasio zijn geweldig om te verkennen!

Proef tussendoor Umbrische wijnen en enkele heerlijke lokale gerechten. Bewonder de glooiende heuvels van Umbrië vanuit Rome en ontdek wat deze regio zo populair maakt bij bezoekers van over de hele wereld.



6 – Tivoli

Villa D’Este, Tivoli

Op zoek naar een vakantiehuis?

Bekijk twee geweldige villa’s tijdens een dagje Tivoli! Toen de Villa Adriana werd gebouwd was het domein groter dan het keizerlijke Rome met zijn eigen tempels, theaters en baden.

De Villa D’Este staat bekend om de honderd fonteinen tussen ongerepte tuinen, bomen en kunstmatige watervallen.

Tivoli is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukke stad!

Lees ook: Excursies naar Villa Adriana vanuit Rome.

7 – Pauselijke zege

Papal audience

Elke woensdag bezoekt paus Franciscus I het Sint-Pietersplein of de Paus Paulus VI Aula voor de wekelijkse pauselijke audiëntie.

Hij begroet pelgrims en groepen in elke taal, deelt wat goddelijke wijsheid uit aan de menigte en leidt het publiek vervolgens in collectief gebed.

Minder religieuze bezoekers houden van de mogelijkheid tot bezinning en spiritualiteit.

Overweeg om een ticket te kopen voor de Pauselijk Audiëntie, zodat je het best mogelijke zicht hebt op de paus tijdens zijn zegening en kunt genieten van een inspirerend moment van bezinning.

8 – Galleria Borghese

Borghese Gallery, Rome

De Galleria Borghese beschikt over een enorme collectie kunst van Raphael, Bernini en Caravaggio. Daarnaast kun je er grote standbeelden van beroemde Romeinse keizers vinden die je tijdens een rondleiding kunt bewonderen!

Nadat je door deze verzameling prachtige fresco’s, schilderijen en beeldhouwwerken hebt gewandeld, kun je naar de opmerkelijke tuinen van de Villa gaan voor een uitzicht over het Piazza del Popolo!

Wil je de ongelofelijke Galleria Borghese zien zonder lang in de rij te moeten staan? Koop dan vooraf een fast-track ticket waarmee je de rij kunt overslaan en toegang krijgt tot de tijdelijke tentoonstellingen.

Lees meer over hoeveel tickets voor de Galleria Borghese kosten en last-minute tickets voor de Galleria Borghese.

9 – Sint-Pieterskoepel

St Peter’s Basilica, Vatican

De bouw van de Sint-Pietersbasiliek duurde 120 jaar en de beste renaissancekunstenaars, waaronder Michelangelo, Rafaël en Bramante, werkten eraan.

De basiliek zit boordevol spiritualiteit en ongelooflijke kunst.

Beklim de koepel om te genieten van een ongeëvenaard uitzicht over Rome. Je kunt deelnemen aan deze unieke ervaring door een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek te boeken waarbij je naar de koepel klimt en toegang krijgt tot andere delen van de heilige ruimte.

10 – Basiliek van Santa Maria Maggiore

Basilica di Santa Maria Maggiore, Rome

Deze basiliek is een van de amper zeven bedevaartsbasilieken ter wereld en is de laatste rustplaats van Bernini, wiens architectuur overal in Rome te vinden is.

De kerk is gebouwd op een heidense tempel waar de Maagd Maria aan de paus verscheen en instructies gaf voor de bouw van de basiliek.

De inrichting is gevarieerd en prachtig, en beeldt verschillende artistieke periodes uit, die naar voren komen in de Romaanse gevel en het barokke interieur.



11 – Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen

Archbasilica of St. John Lateran, Rome

De oudste basiliek van Rome is een echte blikvanger!

De basiliek beschikt over relikwieën die dateren uit het Oude Egypte, gigantische mozaïeken, marmeren beelden, renaissancekunstwerken, een gotisch altaar en de Heilige Trap waar Jezus naar verluidt op klom tijdens zijn passie!

Als je echt geluk hebt, bezoek je de kerk als de Heilige Deur wordt geopend. De deur gaat maar om de 25 jaar open en de volgende opening is voorzien in 2025!

12 – Populairste festivals

popular festivals in Rome

Rome is altijd een levendige stad, ongeacht de tijd van je bezoek. Plan je een stedentrip naar de Italiaanse hoofdstad tijdens een van de stadsfeesten, dan mag je je opmaken voor een heus festijn.

Veel van de grootste festiviteiten draaien om religieuze feesten zoals de vastentijd, wanneer het kleurrijke Carnevale plaatsvindt, Pasen en Kerstmis.

In de zomermaanden kunnen bezoekers genieten van de Dag van de Republiek (2 juni) en Festa dei Noantri (eind juli) in de wijk Trastevere.

13 – Concert bij kaarslicht

Candlelight concerts in Rome

Stap de concertzaal, verlicht met honderden kaarsen, binnen en luister naar vertolkingen van hedendaagse of klassieke muziek.

Bekijk de Candlelight Concerts in Rome, die plaatsvinden in verschillende muziekzalen in Rome. Kies uit een verscheidenheid aan aangeboden concerten, van een eerbetoon aan de muziek van Queen tot het bekijken van een intiem balletconcert bij kaarslicht en Italiaanse klassieke zangers zoals Lucio Battisi.

Kaartjes beginnen bij 27 euro.

14 – Hop-on-hop-off-bustours

Rome hop-on hop-off bus tour

De bezienswaardigheden in Rome lijken wel eindeloos. Weet je niet goed waar te beginnen? Waarom kies je er dan niet voor om een hop-on-hop-off-bus te nemen die je naar alle belangrijkste toeristische attracties van de stad brengt?

Deze openluchtbus is een geweldige manier om op ontdekkingstocht te gaan door Rome. Naast stops bij alle belangrijke bezienswaardigheden in Rome, krijg je ook audiogidsen in een heleboel talen tot je beschikking en geniet je van bussen die zo vaak vertrekken dat er altijd wel een andere om de hoek staat!

De bus beschikt zelfs over gratis Wi-Fi!

Zie ook: Hop-on-Hop-off-bustours in Rome.

15 – Pompeii

Pompeii day trip from Rome

Na een plotselinge en verwoestende vulkaanuitbarsting van de nabijgelegen Vesuvius werd de stad Pompeii voor altijd begraven en bewaard in vulkanische as.

Vandaag kun je door de straten van de noodlottige stad lopen, huizen van binnen bekijken en restaurants binnengaan die 2000 jaar geleden op die catastrofale dag in de tijd werden bevroren.

Ontdek het oude Rome zoals het was. Het is griezelig, meeslepend en gewoon onvergetelijk!

16 – Circus Maximus

Circus Maximus, Rome

Stel je 150.000 toeschouwers voor die juichen en joelen terwijl ze sporten als wagenrennen aanschouwen, zo ging het eraan toe in het Circus Maximus.

Neem plaats, net zoals zoveel anderen in het verleden, in het Circus Maximus of voel je als Ben Hur als je de piste op stapt!

Tegenwoordig kun je hier, als je geluk hebt, ook een opera zien. Dit is een veel betere en rustigere voorstelling dan de spektakels en duistere gebeurtenissen die in het verleden op deze plek plaatsvonden.



17 – Elektrische fietstochten naar de Via Appia

Appian Way, Rome

Klaar om de wind door je haren te voelen op de Via Appia, een 2000 jaar oude landweg?

Het geweldige landschap zal je de adem benemen, maar als je niet helemaal buiten adem wilt raken, kies dan voor een fietstocht per elektrische fiets!

Bewonder het contrast tussen de groene velden en de goudbruine aarde en de eeuwenoude ruïnes. Zorg ervoor dat je je camera of smartphone bij de hand houdt en maak zeker een paar kiekjes van de beroemdste plekken langs de Via Appia. Deze elektrische fietstochten beginnen bij € 57.

18 – Joodse Getto

fried artichoke at the Jewish Ghetto, Rome

Ga een beetje van de gebaande paden af en verken dit historische gebied. Hier vind je het echte Rome!

Vanaf de oever van de rivier de Tiber zie je overblijfselen uit de oudheid tot aan de moderne tijd, allemaal perfect gelaagd als een ui, of misschien als een gebakken artisjok?

Als je wat tijd hebt, probeer dan zeker deze plaatselijke delicatesse!

Boek een rondleiding door het Joodse Getto om je kennis over de invloed van de Joden, een van de eerste inwoners van de stad, op Rome te verdiepen. Leer ook meer over de culinaire scène die vandaag de dag nog steeds een groot deel uitmaakt van het Joodse Getto.

19 – Segwaytours

segway tour in Rome

Een Segwaytour is de ideale manier om jouw stedentrip naar Rome te beginnen. Je passeert zowel langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome als langs verborgen juweeltjes. Ondertussen luister je naar een lokale gids die leuke anekdotes over de stad vertelt en advies geeft over dingen die je kunt doen in Rome!

Mocht je nog nooit eerder met een Segway hebben gereden, maak je dan geen zorgen, ze zijn gemakkelijk te besturen. Bovendien krijg je aan het begin van de excursie een korte les voordat je de weg op gaat.

Zenuwachtig voor het Romeinse verkeer? Kies dan voor een tour door een rustigere wijk, zoals Trastevere of door Villa Borghese of langs rustige tuinen en parken.

20 – Wandeling naar Piazza Navona

Piazza Navona, Rome

Breng een bezoekje aan Piazza Navona, de hartslag van de stad, waar je de Vierstromenfontein van Bernini kunt vinden.

De prachtige Trevifontein bevindt zich ook dichtbij, ga even langs en gooi een muntje in het water!

Rond je stadswandeling af met een heerlijke Italiaanse koffie en Rome’s beroemde ‘dolce far niente’; het zoete niets doen!

Er worden tientallen verschillende stadswandelingen en routes aangeboden door de stad. Je hebt keuze te over en kunt kiezen tussen het leren kennen van de stad in zijn geheel of je richten op een specifieke buurt, waarbij je je concentreert op de details die de stad zo aantrekkelijk maken.

21 – Villa Doria Pamphili

Villa Doria Pamphili gardens

De Villa Doria Pamphili, een 17e-eeuwse villa en park, verdient de titel van het grootste openbare park van Rome!

De tuinen zijn een zee van groen met overal standbeelden en fonteinen. Het is een geweldige plek om even tot rust te komen en te ontspannen op een zonnige middag. Geniet bijvoorbeeld van een rustieke Italiaanse picknicklunch voordat je de villa bezoekt en de prachtige collectie beeldhouwwerken bewondert.



22 – Vespatours

vespa tour in Rome

Zijn overvolle tourbussen niet echt je ding? Neem dan plaats op een Vespa en laat de chauffeur je de beste bezienswaardigheden in Rome zien.

De behendige Vespa is perfect om te navigeren door de smalle, kasseien straatjes van de Italiaanse hoofdstad.

Alsof een rondleiding door Rome vanop een Vespa nog niet genoeg was, houden veel tours ook nog halt bij een café voor een heerlijke cappuccino, of bij een gelateria voor een verrukkelijke gelato!

23 – Vaticaanse tuinen

Vatican Gardens

Al bijna duizend jaar zijn de weelderige Vaticaanse tuinen een plek voor retraite, ontspanning en recreatie voor de paus en ingewijden!

Heel wat bezoekers trekken op een zonnige dag graag naar deze tuinen om even te ontspannen en los te koppelen van de drukke Italiaanse hoofdstad en hun drukke leven.

Om de tuinen te kunnen betreden, moet je een rondleiding boeken. Met deze rondleidingen verken je de Vaticaanse tuinen samen met een gids en krijg je ook toegang tot de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek.

24 – Angels & Demons-tours

The Da Vinci Code tour in Rome

Deze tour is er een voor alle fans van Dan Brown en Tom Hanks! Dit is je kans om in de voetsporen te treden van professor Langdon in de eeuwige stad.

De Angels and Demons-tour brengt de gelijknamige roman van Brown (in het Nederlands: ‘Het Bernini Mysterie‘) voor je ogen tot leven. Halverwege de tour wordt er even tijd gemaakt voor een koffiestop.

Haal de innerlijke speurder in jezelf naar boven en ga op zoek naar symbolen, raadsels en geheimen die door heel Rome verspreid liggen!

25 – Rondleidingen in een Fiat 500

Fiat 500 tour in Rome

Ontdek Rome in comfort en stijl in een van de meest herkenbare oldtimers van Europa!

Het voordeel van deze tour is dat reizigers hun tour zelf kunnen samenstellen.

Wil je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome? Wil je de historische plekken induiken? Wil je alle mooie kunst en winkels zien? Laat het je chauffeur weten!

26 – Rooftop bars

best rooftop bars in Rome

Ga naar Cielo Terrace bij de Spaanse Trappen, waar je kunt genieten van kleine hapjes en een uitgebreide lijst ambachtelijke cocktails terwijl je achterover leunt op de loungestoelen en het Romeinse uitzicht in je opneemt.

Trek naar Terrazza Nainer in het historische Rome en doe je tegoed aan geweldige huisgemaakte cocktails en heerlijke lunchgerechten.

Bezoek de bar op het dak van het Singer Palace Hotel en bekijk heel Rome in één keer. De bar is de hele dag geopend en je kunt er een grote selectie lunch- en dinergerechten verwachten, die bijzonder goed passen bij hun ambachtelijke cocktails.



27 – Escape rooms

escape room in Rome

Escape rooms beloven heel wat plezier, adrenaline en sensatie! Dat is ook in Rome niet anders.

Eens je, samen met je team, de kamer betreedt en de deur achter je dichtgaat, heb je maar één uur om de puzzel op te lossen. De enige manier om te ontsnappen is door de aanwijzingen, puzzels en raadels die je in de kamer vindt op te lossen.

Bekijk de beste escape rooms van Rome en geniet van geweldige thema’s, zoals een gevangenisontsnapping, een bankoverval, een gekkenhuis en nog veel meer. Veel succes!

28 – Speurtochten

scavenger game in Rome

Als een stadswandeling niet snel en spannend genoeg voor je is, verken dan Rome en het Vaticaan tijdens een spannende speurtocht.

Verzamel 16 verzegelde enveloppen, die je leiden naar uitdagingen in de stad en je langs alle belangrijke bezienswaardigheden in Rome brengen. Bekijk de stad op een volledig nieuwe manier tijdens een dag vol avontuur. Ben je er klaar voor?

29 – Pantheon

Pantheon in Rome

Het Pantheon, een van de best bewaarde en invloedrijkste gebouwen van de stad, is een 2000 jaar oude tempel gewijd aan alle goden.

Het verbluffende ontwerp inspireerde Michelangelo en anderen, terwijl de zon die door de oculus schijnt de tempel in een spirituele gloed hult.

Laat de geschiedenis van het Pantheon ook jou inspireren door er meer over te leren tijdens een rondleiding, snelle tour of zelfs door een audiogids app te downloaden op je telefoon voor slechts € 1,83.

30 – Streetarttours in Ostiense

street art in Ostiense

Rome is niet alleen maar kunst en beeldhouwkunst uit de Renaissance, ook de straatkunst is erg interessant!

De levendige wijk Ostiense zit vol met hippe bars en nachtclubs en je vindt hier niet alleen straten vol prachtige straatkunst, maar ook heerlijk eten.

Kijk uit naar Blu’s gekleurde gezichten in een voormalige daklozenopvang en de Springende Wolf (het symbool van Rome), van ROA!

31 – Cinecittà

Cinecitta Studio Tour and Museum

Cinecittà, het Hollywood aan de Tiber, is de grootste filmstudio van Europa!

Enkele van de meest legendarische regisseurs ter wereld, waaronder Sergio Leone, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola en Mel Gibson, hebben in deze studio’s films opgenomen.

Bekijk sets uit het televisieprogramma Rome en de films The Two Popes en Gangs of New York!

Filmliefhebbers zullen een rondleiding door de studio zeker op hun to do-lijstje willen zetten.



32 – Museum of Illusions

Museo delle Illusioni, Rome
Met dank aan Museo delle Illusioni

Dompel jezelf onder in een fascinerende fantasiewereld in het Museum of Illusions in Rome. Dit is een plek voor alle leeftijden, met zintuiglijke, educatieve en spannende avonturen in een betoverende wereld.

Maak je klaar om de werkelijkheid uit te dagen, van de duizelingwekkende vortextunnel tot de mysterieuze Table of Clones en de eindeloze wonderen van de Infinity Room.

Naast hologrammen en optische illusies heeft het museum ook een speelkamer vol lastige spelletjes en puzzels. Vergeet niet je camera op te laden om deze onmogelijke foto’s te maken.

33 – Culinaire tours in Trastevere

Trastevere, Rome

Een bezoek aan Italië is niet compleet zonder het ongelooflijke eten te proeven.

Trastevere is een gezellige wijk die zowel beschikt over marmeren fonteinen en geplaveide straten als heel wat eetgelegenheden waar je je smaakpapillen kunt verwennen met wijn, kaas, prosciutto, gelato en natuurlijk pizza!

Leer onderweg alles over de legende van Margaretha van Savoye en het beroemde gerecht dat naar haar vernoemd is: de pizza Margherita!

34 – Amalfikust

Amalfi Coast day trip from Rome

Stel je kleurrijke huizen voor op rotsachtige kliffen die boven azuurblauw water uittorenen; zo ziet de Amalfikust eruit!

Aan de prachtige kustlijn liggen de dorpen Sorrento en Positano, twee kleurrijke en gezellige steden met een prachtig uitzicht en charmante piazza’s die perfect zijn voor een lunch en een limoncello.

Als je tijd hebt, maak dan een wandeling of geniet van het pittoreske uitzicht vanaf een van de boottochten langs de Amalfikust.

35 – Engelenburcht

Castel Sant’Angelo, Rome

Als deze muren konden praten, zou je heel wat boeiende verhalen te horen krijgen!

De Engelenburcht was de rustplaats van Romeinse keizers, een fort en pauselijke residentie, doet tegenwoordig dienst als een museum en is getuige geweest van plunderingen en sterfgevallen. Dit is ook de plaats waar de aartsengel Michaël neerdaalde om een einde te maken aan de pest van 590!

Je kunt hier ook genieten van een geweldig uitzicht over Rome.

Stap binnen om de wonderen van de muurschilderingen en de ingewikkelde details van de ontwerpen op de muren en de plafonds te zien.

36 – Toscane

Tuscany day trip from Rome

Er valt heel wat te beleven in Toscane tijdens een korte excursie vanuit Rome!

Neem deel aan een wijn- en kaasproeverij in de wijngaarden van het glooiende Toscaanse platteland; verken het artistieke en architecturale toevluchtsoord Florence; bekijk de scheve toren van Pisa; en woon de middeleeuwse paardenrace (Palio) in Siena bij!

Maak tijdens je rondreis door de Italiaanse regio Toscaanse een stop in Montepulciano en geniet van pittoreske landschappen. Maak hier ook een wandeling door het historisch centrum, in het bijzonder de Piazza Grande, om de mooie middeleeuwse architectuur te bewonderen.

37 – Belvedere del Gianicolo

view from the Belvedere del Gianicolo

Trek zeker eens naar het Belvedere del Gianicolo als je op zoek bent naar een van de beste fotolocaties van de stad! Leg het prachtige uitzicht vast of post een jaloersmakende selfie op je sociale media.

Deze heuvel is de op één na hoogste van Rome, waardoor je een spectaculair panoramisch uitzicht over de Eeuwige Stad krijgt.

Zorg ervoor dat je comfortabele schoenen draagt, want het is een flinke wandeling!



38 – Ballonvaarten bij zonsopgang

sunrise hot-air balloon ride in Rome

Wat is een betere manier om Rome te zien dan vanuit de lucht?

Maak een schilderachtige vlucht in een heteluchtballon terwijl je bij zonsopgang over de prachtige stad en het platteland zweeft.

Dit is echt een unieke ervaring die je nog een niveau hoger kunt tillen met een gratis glas wijn en salami bij je landing!

Zorg ervoor dat je je luchtballonvaart van tevoren boekt, vooral als je van plan bent iets speciaals te vieren of als je een privé-ervaring wilt boeken. De prijzen beginnen al bij € 100.

39 – Riviercruises

Tiber River cruise in Rome

Als je op stedentrip bent in Rome, waarom ga je dan niet de rivier de Tiber op om te genieten van een romantische boottocht?

Een boottocht door het hart van de stad is een fantastische en unieke manier om de bezienswaardigheden in Rome te bekijken.

Maak de ervaring compleet met een glas Italiaanse wijn en wat hapjes, terwijl je zon ziet ondergaan boven de Eeuwige Stad.

40 – Museo della luce

Museo Della Luce, Rome

Het supermoderne Museo della Luce, oftewel Museum van het Licht, bevindt zich in een historisch paleis in het centrum van de stad.

Deze breinbrekende attractie zit vol optische illusies, hightech lichtshows en interactieve installaties om bezoekers van alle leeftijden te vermaken en inspireren.

De tentoonstellingen bieden een fascinerende combinatie van wetenschap en kunst en zijn zowel raadselachtig, fascinerend als visueel mooi. Dit museum mag je niet missen!

41 – Ostia Antica

Ostia Antica, Rome

Ontdek hoe het dagelijkse leven van de inwoners van Ostia Antica, de havenstad van het oude Rome, eruitzag!

Je gids brengt de geschiedenis om je heen tot leven terwijl je over de hoofdstraad dee Decumanus Maximus naar de Thermen van Neptunus loopt, voordat je plaatsneemt in het amfitheater voor wagenrennen.

42 – Blauwe Grot op Capri

Capri Island

Capri, dat met een korte jetboottocht vanaf de kust van Napels kan worden bereikt, is een eiland vol schatten!

De levendige huizen, ambachtelijke handelaars en luxe boetieks dragen bij aan de prachtige kleuren en bezienswaardigheden van het eiland zelf.

Veel toeristen trekken richting de zeegrotten van het eiland, en dan voornamelijk richting de beroemde Blauwe Grot. Je kunt er ook voor kiezen om met een bootje langs de kustlijn te varen voor een ander, maar net zo indrukwekkend uitzicht!

43 – Galleria Alberto Sordi

Galleria Alberto Sordi, Rome

Shopaholics moeten in het chique winkelcentrum Galleria Alberto Sordi zijn. Dit winkelcentrum in het centrum van Rome werd vernoemd naar een populaire Romeinse acteur en heeft een art nouveau-interieur.

Het ontwerp van het gebouw is bijna net zo mooi als de designerkleding die je kunt kopen bij winkels als Calvin Klein en Massimo Dutti. Deze plek is een must voor modeliefhebbers.



44 – Paardrijtochten

horse riding in Rome

Het Romeinse platteland, op een steenworp afstand van de Eeuwige Stad, is werkelijk adembenemend. Bewonder dit uitzicht vanop de eerste rij i.p.v. op een tourbus door deel te nemen aan een paardrijtocht.

Waarom ga je niet te paard naar de ruïnes van Ostia Antica of de heuvels van Toscane? Geniet van de frisse lucht, het onbelemmerde uitzicht en vooral de rust van de natuur!

Maak je tocht compleet met een traditioneel ontbijt of lunch bestaande uit lokale producten.

45 – Rome by night

Colosseum by night

Een bezoek aan Rome is altijd prachtig, ongeacht de tijd van de dag. Toch komt de stad nog meer tot leven onder het romantische maanlicht.

De glorieuze monumenten van de Eeuwige Stad (mis de nachtrondleiding door het Colosseum niet) zijn verlicht voor een dramatisch effect en zien er ’s avonds prachtig uit. De straten zijn ook rustiger met minder toeristen die de weg versperren, zodat je echt in je eigen tempo van de schoonheid kunt genieten.

Zie ook: beste nachttours door Rome.

46 – Thermen van Caracalla

Caracalla Baths

Bekijk de vreemde en wonderlijke manieren waarop de Romeinen ontspanden, studeerden en sportten in dit oude kuuroord!

Aanschouw het indrukwekkende en architecturale vernuft dat werd gebruikt om het water warm en het gebouw overeind te houden.

De Thermen geven een kijkje in het gewone Romeinse leven en zijn een welgekomen afwisseling van de drukke en populaire bezienswaardighden in Rome.

47 – Ziplinen in Rocca Massima

zipline at Rocca Massima
Met dank aan Flying in the Sky

Het rustige, middeleeuwse dorpje Rocca Massima is de onwaarschijnlijke thuisbasis voor de langste en snelste zipline ter wereld.

Wie behoefte heeft aan een beetje avontuur moet in Rocca Massima zijn! De tokkelbaan is 2 kilometer lang en zweeft 730 meter boven het pittoreske dorpje. Je haalt snelheden van 160 km/u terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over het dorp en de nabijgelegen hellingen!

Als je je liever niet alleen aan deze uitdaging waagt, dan kun je ervoor kiezen om in tandem naar beneden te gaan.

48 – Michelinsterrenrestaurants

fine dining restaurants in Rome

Molto bene! Maar liefst 23 Romeinse restaurants hebben minstens één Michelinster. Drie daarvan behoren toe aan La Pergola, waar het uitzicht net zo verrukkelijk is als de carbonarasaus!

Er is niets grappigs aan de hand bij Il Pagliaccio (‘de Clown’). In dit restaurant kun je genieten van een menu bestaande uit 8 gangen dat een reis maakt door de carrière van de chef.

Waar je ook dineert, zorg ervoor dat je van tevoren reserveert.

Geniet van het dromerige uitzicht over de Eeuwige Stad als je dineert bij Antico Arco. Dit restaurant biedt een van de beste eetervaringen in Rome, met populaire gerechten zoals een vers bord Carbonara met spaghetti en zwarte truffel.

Geniet van een uitgebreid menu met glutenvrije opties, evenals de Japans-Italiaanse fusion bij Bistrot 64 dat klassieke ingrediënten combineert met een moderne, internationale twist.

Geniet van de prachtige Italiaanse gerechten bij Enoteca La Torre. Het traditionele en elegante restaurant straalt heel wat sfeer uit waar je net zoveel zal van genieten als van de maaltijd zelf.



49 – Paraglidingvluchten

paragliding near Rome

Ooit al eens willen vliegen?

Je bent in goed gezelschap! Da Vinci en vele anderen droomden hier namelijk ook van. En wat is een betere plek voor een paraglidingvlucht dan de Apennijnen in het hart van Italië?

Bewonder een uitzicht waar je alleen maar van kon dromen terwijl je als een adelaar door de bergtoppen zweeft.

Boek je een paraglidingvlucht, dan zijn volgende zaken inbegrepen bij de prijs: het ophalen en terugbrengen naar je hotel en veiligheidsinstructies. Bij sommige ervaringen worden er ook professionele foto’s en video’s van je zweefvlucht gemaakt.

50 – Tuinen van Ninfa

Ninfa Gardens, Italy

Adem de frisse, aromatische lucht in van de prachtige tuinen van Ninfa.

Deze tuinen beslaan meer dan 100 hectare en herbergen monumenten, bossen, schilderachtige bruggetjes en weelderige bomen. Een bezoek aan de tuinen van Ninfa is een ware ontdekkingstocht en een plek waar je kunt genieten van het zoete niets doen.

Boek je een excursie naar de Ninfa Gardens vanuit Rome, dan word je per comfortabele bus naar de tuinen gebracht en geniet je, naast een rondleiding, van een heerlijke lunch in de tuinen.

51 – Leonardo da Vinci Museum

Leonardo da Vinci Museum, Rome

Uitvinder. Wetenschapper. Kunstenaar. Ingenieur. Architect. Renaissancemens. Da Vinci heeft heel wat verschillende titels op zijn naam staan. Hij wordt niet voor niets een van de grootste breinen uit de geschiedenis genoemd!

Volg in dit museum zijn verhaal en neem een kijkje in het hoofd van deze knappe kop. Bewonder zijn werken en verwezenlijkingen, waaronder 65 werkende houten modellen van zijn uitvindingen!

Of je nu kiest voor een museumbezoek, een rondleiding door de tentoonstelling of een VIP-ervaring, er staat je gegarandeerd een inzichtelijke dag te wachten.

Kun je maar niet genoeg krijgen van Da Vinci? Mis een bezoek aan de Leonardo Da Vinci Exhibition en de Leonardo Da Vinci Experience niet. Dit zijn twee afzonderlijke activiteiten die een kijkje bieden in het persoonlijke leven en de uitvindingen van Da Vinci.

52 – Capitolijnse Musea

Capitoline Museums, Rome

De Capitolijnse Musea, naar verluidt het oudste archeologische museum ter wereld, zijn als een spannend geschiedenisboek dat tot leven komt. Bovendien valt er op deze plek nog veel meer te beleven! De musea bevinden zich namelijk vlakbij twee grote en populaire pleinen.

Het nabijgelegen Piazza del Campidoglio werd ontworpen door Michelangelo en is zo geliefd dat het werd gebruikt op munten van 50 cent, terwijl je op het Piazza Venezia het monument van Victor Emanuel II kunt vinden, gewijd aan de eerste koning van het verenigde Italië.

53 – Casina delle Civette

Casina delle Civette, Rome

Veel toeristen zien het rustieke Casina delle Civette (‘Huis van de Uilen’) over het hoofd. Dit was het huis van voormalig prins Giovanni Torlonia de jongere. Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan dit verborgen juweeltje!

Waar komt de naam van dit huis precies vandaan? Dat is heel eenvoudig, het uilenmotief komt namelijk overal terug: in de glas-in-loodramen, de meubels en het decor!

Het decoratieve huis is een goed voorbeeld van experimentele artistieke expressie en gemengde esthetiek.



54 – Wijnproeverijen in Frascati

wine tasting in the Frascati region

Zin om een Italiaanse wijn te proeven?

De wijn- en olijfgaarden van de regio Frascati zijn een oase van rust en de ideale plek om het drukke stadsleven even achter je te laten. Bovendien kun je er ook enkele van ’s werelds beste wijnen en bruschetta’s proeven!

Je sommelier zal een echte kenner, of misschien gewoon een wijnliefhebber, van je maken!

55 – Italiaanse kooklessen

pasta cooking class in Rome

Ben jij een hobbykok? Voeg dan deze activiteit toe aan je lijst van activiteiten in Rome.

Volg een praktijkgerichte kookles bij een lokale chef-kok en ontdek de echte smaken van de Italiaanse keuken. Leer klassieke Italiaanse gerechten te maken op basis van authentieke recepten, onder het genot van enkele glazen wijn!

Al snel maak je authentieke pizza, pasta en heerlijke tiramisu waarmee je thuis indruk kunt maken op je “nonna”.

56 – Operaconcerten

opera concert in Rome

Doe net zoals de Romeinen en woon een operaconcert bij!

De Romeinen zijn dol op opera en dat valt ook te merken aan hun operagebouwen.

Nog voordat de voorstelling begint, zul je verliefd worden op de gevel en het interieur van het 17e-eeuwe Palazzo Santa Chiara, terwijl Teatro dell’Opera di Roma bekend staat om zijn legendarische akoestiek!

Woon een voorstelling bij en geniet van een avondje uit in stijl tijdens je verblijf in de Eeuwige Stad!

57 – Bioparco Zoo

Bioparco Zoo, Rome

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar in hartje Rome bevindt zich een toevluchtsoord voor exotische dieren!

Deze geweldige dierentuin is geliefd bij zowel kinderen als volwassenen en beschikt over een heleboel aaibare (en niet-zo-aaibare) dieren die de Bioparco Zoo hun thuis noemen.

Bekijk zeker eens de bedreigde dieren in het park, waaronder witte neushoorns, komodovaranen, Sumatraanse tijgers en maki’s, en leer wat over de belangrijke inspanningen voor natuurbehoud.

58 – MAXXI

MAXXI contemporary art museum, Rome

Het extravagante MAXXI (nationaal museum voor kunst uit de eenentwintigste eeuw) is een bekroond architectonisch hoogstandje, dat helemaal past bij de grootse en ontzagwekkende gebouwen van Rome!

Bezoekers kunnen hier de beste moderne kunstwerken zien, met hedendaagse werken van lokale en internationale kunstenaars. Er worden ook lessen en lezingen gehouden voor artistieke en culturele innovatie.

Zoals je ziet kun je in Rome meer dan alleen maar oude artefacten en renaissanceportretten terugvinden.



59 – Helikoptervluchten

helicopter tours in Rome

Zweef hoog boven Rome tijdens een helikoptervlucht om de schoonheid en magie van de stad van bovenaf te zien.

Je vliegt gedurende 30 minuten met een professionele piloot die je alle bezienswaardigheden in Rome vanuit een uniek en adembenemend perspectief laat zien.

Naast het zien van iconische monumenten zoals het Colosseum, het Pantheon en de Engelenburcht, krijg je ook het platteland net buiten Rome te zien zoals je het nog nooit eerder zag.

60 – Castel Romano Designer Outlet

shopping tour in Rome

In de Designer Outlet Castel Romano vind je 156 toonaangevende designerwinkels en 9 restaurants. Veel beroemde Italiaanse en internationale merken bieden maar liefst 30-70% korting op hun voorraad! Tijd om deze designer outlet een bezoekje te brengen!

Als je van plan bent om veel te shoppen en hulp nodig hebt bij het dragen van alle tassen, dan kun je een minibusje met airconditioning regelen om je van en naar je hotel te brengen!

61 – Skydiving

skydiving at Nettuno

Parachutespringen staat bovenaan de bucketlist van heel wat mensen.

Klim aan boord van een vliegtuig, stijg tot 4000 meter en haal diep adem voordat je de adrenalinekick van je leven krijgt en uit het vliegtuig springt. Je wordt hiervoor beloond met een adembenemend uitzicht op Rome.

Je krijgt ook een dvd van je sprong om aan je vrienden te laten zien en een deelnamecertificaat.

62 – Spooktochten

ghost tour in Rome

De geschiedenis van de Eeuwige Stad is fascinerend en heeft tot veel folklore en spookverhalen geleid!

Bekijk het huis van de beruchtste moordenaar van Rome en de brug waar de vrouwelijke paus rondspookt. Hoor verhalen aan over hoe Rome geprobeerd heeft misdaad en de pest aan te pakken door ketters te verbranden en schilderijen op te hangen!

Met een geschiedenis die duizenden jaren omspant en tickets voor spooktochten (die soms zelfs gratis worden georganiseerd!) is deze activiteit een absolute must tijdens je verblijf in Rome.

63 – Derby della Capitale in het Stadio Olimpico

Stadio Olimpico, Rome

Het Stadio Olimpico verandert in een modern Colosseum wanneer de twee lokale voetbalteams (Lazio en AS Roma) elkaar in de ogen kijken!

Op de dag van de derby trekken 70.000 fans naar het stadion, waardoor er een geladen en ongeëvenaarde sfeer hangt. In het stadion vinden regelmatig wedstrijden van beide teams plaats en het is een feest om beide ploegen te zien spelen.

Als voetbal niet je ding is, worden er in het stadion ook rugbywedstrijden, atletiek en concerten gehouden.



64 – Pauselijk Paleis van Castel Gandolfo

Papal Palace of Castel Gandolfo

Het zomervakantiehuis van de paus is een geweldige plek om even te ontsnappen.

De oude villa’s kijken uit over een kristallen meer met aan weerszijden aangelegde tuinen en bevatten kunst, een theater en een circus!

Tijdens een audiotour met gids door het gebouw komen bezoekers meer te weten over de politiek, verhalen en controverses van de verschillende pausen die er in de afgelopen decennia hebben gewoond.

Je kunt er ook voor kiezen om te kajakken op de meren in de buurt, of een rondleiding te volgen door de pracht en praal van de Pauselijke Villa’s, vol met aromatische, verzorgde tuinen.

65 – Rondleidingen in een golfkar

golf cart tours in Rome

Rijd langs paleizen, kerken, monumenten, fonteinen en galerijen tijdens een gezinsvriendelijke rondleiding per golfkar!

Rome ligt op zeven heuvels wat betekent dat je veel zult lopen tijdens je verblijf in de Italiaanse hoofdstad. Gun je benen wat rust en verken de stad per golfkar.

Rijd door het historisch centrum, langs het Colosseum en de Boog van Constantijn voordat je op de foto gaat bij de Spaanse Trappen.

Je hebt zelfs de mogelijkheid om de route van je tour aan te passen aan jouw interesses!

66 – Museum van de gladiatorenschool

Gladiator School Museum, Rome

Slijp je zwaard en trek je tuniek aan in een gladiatorenschool in de stijl van het Oude Rome!

Leer de beginselen van het authentieke zwaardvechten en hanteer je wapen in een gladiatorentoernooi samen met enkele andere studenten. Als je jezelf ooit in het Colosseum hebt voorgesteld, terwijl je oog in oog staat met een leeuw en in het gezelschap van duizenden uitzinnige fans, dan is dit je kans!

67 – Bierproeverijen

beer tastings in Rome

Met het groeiende aanbod van ambachtelijke bieren in Rome is een bierproeverij een absolute must!

Sluit je aan bij een groep enthousiaste reizigers en een professionele gids die je meeneemt naar de beste brouwerijen in de stad, waaronder de oudste brouwerij van Rome, Birreria Perroni, en leer tussen het drinken door over het proces van bier maken.

Of je nu de brouwerijen op het Romeinse platteland bezoekt of de trendy brouwerijen in Trastevere, de bierproeverijen beginnen bij € 23.

68 – Sinaasappeltuin

The Orange Trees Garden, Rome

Maak een romantische wandeling door de sinaasappelbomen van Parco Savello en geniet van prachtige panoramische uitzichten over Rome en Vaticaanstad!

Je kunt hier maar liefst drie verschillende landen bewonderen. Naast Rome en Vaticaanstad, kun je het ministaatje van de Soevereine Militaire en Hospitaalorde van Sint-Jan van Jeruzalem, Oecumenische Ridders van Malta bekijken. Dit land is maar weinig bekend, zowel onder de toeristen als de plaatselijke inwoners.

Vind de deur met het sleutelgat om alle drie de landen tegelijk te zien!



69 – Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea (GNAM)

National Gallery of Modern and Contemporary Art, Rome

Wat hebben kunstenaars als Cezanne, Van Gogh, Monet en Jackson Pollock met elkaar gemeen?

Hun werken maken deel uit van de verzameling tentoongestelde kunstwerken, bestaande uit 1100 werken, in het nationale museum voor moderne en hedendaagse kunst in Rome! Hier vinden bezoekers de grootste collectie 19e- en 20e-eeuwse kunst van Italië.

Leuk weetje: de intimiderende zuilen bij de ingang van het gebouw hebben voor de bijnaam van dit museum gezorgd: het wordt ook wel ‘de tanden’ genoemd!

70 – Villa Medici

Villa Medici, Rome

Deze fantastisch bewaard gebleven 16e-eeuwse Franse villa en tuinen zouden niet misstaan in Versailles, maar gelukkig voor reizigers naar Rome is het net om de hoek!

Delen van de elegante Villa Medici zijn alleen toegankelijk met een privérondleiding, die meestal anderhalf uur duurt, maar er worden ook regelmatig evenementen en tentoonstellingen gehouden in de kamers en tuinen voor kunst, film en muziek.

71 – Rainbow Magicland

Rainbow Magicland

Pretpark Rainbow Magicland beschikt over meer dan 30 attracties en tientallen shows en is een speeltuin voor zowel jongere als oudere reizigers.

Dineer op een middeleeuws banket terwijl je een live steekspel bijwoont, of neem plaats in de indoor achtbaan Cagliostro. Maak een ritje in een VR-tijdmachine, bezoek de griezelige kerkers of spring aan boord van de Wild Rodeo.

Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding koop je een ticket dat ook toegang bevat tot ZooMarine.

72 – Nationaal Etruskisch Museum van Villa Giulia

National Etruscan Museum of Villa Giulia

Zelfs al mocht deze villa de meest fenomenale tentoonstelling over de Etrusken niet herbergen, dan nog zouden dit prachtige 16e-eeuwse renaissancepaleis en de adembenemende tuinen een bezoek waard zijn.

Ontdek de gouden plaatjes van Pyrgi met meertalige teksten van wel 2500 jaar oud.

Bezoekers komen voornamelijk om de Sarcofaag van de Echtgenoten, waar de geliefden voor eeuwig in liggen, aardewerk, kunst, urnen, sieraden en beeldhouwwerken te bewonderen.

73 – Markten van Trajanus

Trajan’s Market, Rome

Trajanus, ooit de thuisbasis van meer dan 150 winkels en appartementen, verdient de titel van oudste winkelcentrum in de geschiedenis.

Dankzij het vrijwel intacte originele uiterlijk, kunnen bezoekers zich gemakkelijk voorstellen hoe het hier in het verleden bruiste van de verkopers, verse producten en kopers op zoek naar koopjes!

Maak je bezoek compleet in het Museum van de Keizerfora, dat verleden en heden samenvoegt om een unieke kijk op Rome te geven.



74 – Raftingtochten

rafting in the Marmore Falls

Sensatiezoekers en avonturiers zullen een raftingtocht snel toevoegen aan hun lijst van dingen die ze in Rome kunnen doen.

De hoogste waterval van Europa stroomt in de rivier de Nera wat leidt tot meer dan 3 kilometer aan 4e-graads stroomversnellingen, geflankeerd door uitzichten op weelderig groen en vegetatie!

Als je hebt genoten van de spanning en sensatie van het raften, kun je in het natuurpark Cascate delle Marmore heerlijk wandelen en picknicken!

75 – Ponza

Ponza day trip from Rome

Verken het idyllische eiland Ponza tijdens een dagtocht vanuit Rome.

Ponza is een populaire bestemming vanuit Rome en je kunt dit vredige eiland met verschillende boottochten bereiken. Je kunt snorkelen in het kristalblauwe water van de Tyrreense Zee terwijl je de geheimen en geschiedenis van het eiland ontdekt.

Je kunt lunchen op de privéboot en genieten van het uitzicht. Je zult hier niet meer weg willen!

76 – Testaccio

Testaccio market, Rome

Iedereen weet dat Rome de thuisbasis is van een aantal van de populairste gerechten ter wereld. De beste manier om dit zelf te ervaren en de geliefdste plaatselijke etablissementen te ontdekken is door middel van een lokale culinaire tour.

Laat je leiden door de straten van Testaccio, volgens sommigen de geboorteplaats van de Romeinse keuken, en proef de rijke geschiedenis en authentieke plaatselijke lekkernijen.

77 – Rome VR Experience

virtual reality experience in Rome

Zou het niet geweldig zijn om terug in de tijd te reizen naar het oude Rome om te zien hoe de iconische monumenten van de stad er echt uitzagen? Dan moet je deelnemen aan een VR-ervaring in Rome die het verleden weer tot leven brengt.

Zet je VR-headset op en bezoek de meest epische gebouwen van de stad. Bekijk het Colosseum zoals het er in zijn hoogdagen uitzag of doe mee aan een spannende wagenrace in het Circus Maximus.

78 – Ellington Club

Ellington Club, Rome
Met dank aan Ellington Club

Of je nu graag eens een Burlesque optreden wilt zien, een chique jazzclub wilt bezoeken of een musical of comedyshow wilt bijwonen, er staat je een leuke avond te wachten in de Ellington Club.

Ellington Club ligt iets buiten het centrum van Rome en organiseert de hele week door shows. Je kunt er ongelooflijk talent bewonderen en heerlijk drinken en eten, terwijl je je mengt onder de plaatselijke bevolking en geniet van een avond vol zang, spektakel en optredens.

Reserveer je tafel van tevoren op hun website.



79 – Waterpark Hydromania

Hydromania water park

Het waterpark Hydromania heeft voor elk wat wils: aquarobic-sessies, een jacuzzi, een strand waar je kunt chillen in het water, een restaurant en waterglijbanen in alle soorten!

Sensatiezoekers moeten zeker de K2 eens proberen, een glijbaan bestaande uit twee parallelle banen van meer dan 20 meter hoog en een val van drie seconden! Waag je daarna aan de Big River en de Black Lagoon als je durft!

80 – Kroegentochten

pub crawls in Rome

Verken Rome ’s nachts tijdens een leuke en levendige kroegentocht. Bekijk een aantal van de beste bars van de stad en geniet van de geraffineerde sfeer van Argot in Campo de Fiori, proef unieke ambachtelijke bieren bij Open Baladin en nip aan elegante cocktails bij Jerry Thomas Speakeasy.

Bezoek later een aantal van de coolste en spannendste clubs van de stad, waaronder Alcazar, een theater dat is omgetoverd tot live muzieklocatie, Spazio Novecento, een geweldige plek voor house en minimal techno, en Art Cafe, gelegen onder Villa Borghese.

81 – Pleinen en fonteinen

Campo de' Fiori, Rome

Rome loopt over van de pleinen en fonteinen. Wat je ook doet in de stad, je zult altijd wel een plein of fontein tegenkomen!

Volg een rondleiding om de coolste fonteinen te ontdekken, waaronder een fontein in de vorm van een half gezonken schip en het Campo de’ Fiori waar een middeleeuwse markt werd gehouden. Bezoek de epische Trevifontein en gooi er zeker een muntje in, zodat je, zoals de legende zegt, terugkeert naar Rome!

De pleinen zitten boordevol leven en verhalen die je moet horen!

82 – Spaanse Trappen

Spanish Steps, Rome

Bestel een heerlijke gelato en ga zitten op de Spaanse Trappen om ondertussen wat mensen te kijken!

Een van de beroemdste trappen ter wereld, gelegen tussen het Piazza di Spagna en het Piazza Trinità dei Monti, is een onmisbare bestemming tijdens je reis naar Rome.

Beklim ook zeker eens te trappen, want boven krijg je een prachtig uitzicht op de kerk Trinità dei Monti en Piazza di Spagna.

83 – Mamertijnse Gevangenis

Mamertine Prison, Rome

Als je denkt dat alleen slechte mensen achter de tralies zitten, dan heb je het mis. Zelfs Sint-Pieter zat vast in de Mamertijnse gevangenis, de oudste gevangenis van Rome!

Niet alleen Sint-Pieter werd hier opgesloten, maar ook andere heiligen, keizers en koningen. Ontdek tijdens een bezoek aan deze fascinerende plek waarom deze mensen in de gevangenis zaten, hoe ze behandeld werden en hoe Sint-Pieter ontsnapte!

Leer de fascinerende geschiedenis van de Mamertijnse gevangenis van Rome, waarschijnlijk een van de oudste ter wereld!

84 – Rooftop bars

best rooftops in Rome

De plaatselijke bevolking weet dat Rome een prachtige stad is en heeft een aantal geweldige bars op daken gecreëerd om van het uitzicht te genieten.

De daktuin Les Étoiles is een magische plek om te dineren met uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek. Of geniet van een romantische maaltijd met uitzicht op de Trevifontein bij Minerva Roof Garden, of van de chique inrichting en Japanse keuken bij Zuma.

Voor een onvergetelijke avond heeft Hotel Capo d’Africa een adembenemend uitzicht over het Colosseum.

85 – Terrazza del Pincio

Terrazza del Pincio, Rome

Neem op een middag de tijd om het Terrazza del Pincio te bezoeken en te luisteren naar de getalenteerde straatmuzikanten (vergeet niet om ze een muntje toe te gooien!).

De Terazza ligt naast de extravagante Villa Borghese en is dus gemakkelijk te vinden.

Dit is een fantastische plek om een geweldige dag in Rome af te sluiten terwijl je de zonsondergang bewondert en geniet van het oranje licht dat over de Eeuwige Stad valt. Magisch!



86 – Waterpark Zoomarine

Zoomarine Water Park

Bekijk de dieren van dichtbij in het waterpark Zoomarine. Geniet van liveshows met dolfijnen en zeeleeuwen, bewonder papegaaien in de volière en maak je klaar voor geweldige achtbanen en waterglijbanen die jouw hartslag vast en zeker de hoogte in zullen jagen.

Er zijn een heleboel geweldige shows om van te genieten en heel wat bezoekers zijn dol op de acrobatische duikersshow!

Dit park is een leuke bestemming voor zowel jong als oud!

87 – Beste golfbanen in Rome

golf courses in Rome

Ben jij iemand die op vakantie graag eens een balletje slaat? Dan zul je blij zijn te horen dat Rome fantastische golfmogelijkheden heeft.

Golf Resort Rome is een van de beste golfbanen van de stad en biedt een eersteklas accommodatie die daarbij past. Als je wilt genieten van een historische parkomgeving, is Golf Club Parco de’ Medici een uitstekende keuze.

Als alternatief is de moderne Parco di Roma Golf Club in het uiterste noorden van de stad de perfecte plek om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven.

88 – Speel een rondje bowling

bowling in Rome

Als je op zoek bent naar leuke kindvriendelijke activiteiten tijdens je bezoek aan de stad, dan zijn er een aantal geweldige faciliteiten die je kunt bezoeken.

Bowling Brunswick is een goede keuze, met een moderne bowlingbaan, een minigolfbaan, basketbalvelden en speelterreinen voor jongere kinderen.

Als je met een groep volwassenen reist, is Bowling Roma Tiam ook een goede keuze.

Hoe bereik je Rome?

Rome heeft twee internationale luchthavens: Fiumicino en Ciampini. Deze luchthavens bieden elk verschillende manieren om naar het centrum van Rome te reizen, zoals met de trein, de shuttlebus naar het vliegveld, taxi of zelfs Uber.

Als je echter op zoek bent naar een eenvoudiger, handiger vervoermiddel dat je rechtstreeks naar je hotel brengt, overweeg dan om een privétransfer te boeken. Privévervoer van en naar de luchthaven in Rome begint meestal rond de € 40.

Waar verblijven in Rome?

Verblijf in complete luxe bij The Liberty Boutique Hotel, op 11 minuten met de metro van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome zoals het Colosseum en het Forum Romanum. Er wordt dagelijks een continentaal ontbijt geserveerd en er zijn extra voorzieningen voor gasten, zoals een pendeldienst van en naar het vliegveld.

De Spanish Suite Campo de’ Fiori is een geweldige optie voor wie in de buurt van bezienswaardigheden als het Pantheon, Piazza Navona en natuurlijk Campo de’ Fiori wil verblijven. Voel je als royalty als je na een dag rondlopen in je knusse badjas en slippers stapt, en word ’s ochtends wakker met verse koffie en thee in de lobby.

Hotel Scenario is een prachtig hotel met een moderne stijl, warme gastvrijheid en een eigen restaurant dat je niet mag missen. Verblijf op een paar minuten afstand van mooie bezienswaardigheden in Rome zoals Palazzio Venezia en het Pantheon. Je geniet van geweldige voorzieningen zoals pendeldiensten van en naar het vliegveld, en word elke dag wakker met verse koffie op je mooie terras.

Rome bezoeken met een budget?

Wat is de beste manier om de stad te verkennen? Free walking tours met een lokale gids bieden je de kans om niet alleen de beste bezienswaardigheden in Rome te zien, maar ook een paar geheime plekjes die niet in de reisgidsen staan.

Een andere budgetvriendelijke optie is de Go City Pass of de Omnia Card. Dit zijn toeristenpassen waarmee je tegen een gereduceerde prijs toegang krijgt tot een aantal van de populairste bezienswaardigheden in Rome, en ook voordeliger met het openbaar vervoer kunt reizen.

Je kunt ongeveer 30% besparen op de volle prijs, en geniet van skip-the-line opties.

Wat is je volgende bestemming?

Als je staat te trappelen om nog meer van Italië te ontdekken, dan kun je ervoor kiezen om een bezoek te brengen aan heel wat andere geweldige streken en steden.

Reis naar het zuiden voor de beste en meest authentieke pizza van je leven. Een bezoek aan Napels is namelijk niet compleet zonder een pizza te eten in de geboorteplaats van dit geliefde gerecht!

Ontdek een aantal van de leukste activiteiten in Sorrento, een andere prachtige Italiaanse stad niet al te ver van Napels. Hier groeien overal citrusvruchten die de stad sieren en voor een heerlijk aroma zorgen.

Een excursie naar de prachtige klifdorpjes is een van de leukste dingen om te doen aan de Amalfikust. Geniet van het uitzicht op zee, de charmante huizen op de berghellingen en de beroemde vuurrode zonsondergangen.

Florence is een niet te missen stad in Noord-Italië, die bezoekers verblindt met zijn opvallende renaissancearchitectuur. De Duomo van Florence, de Ponte Vecchio en de Toren van Giotto zijn enkele van de populairste bezienswaardigheden in Florence, om er maar een paar te noemen.

Laat je betoveren door de romantische sfeer van Venetië, met zijn kronkelende kanalen, smalle bruggetjes en klassieke schoonheid. Zet een masker op voor carnaval of geniet van een klassieke gondelvaart, dit zijn slechts een paar van de vele dingen die je kunt doen in Venetië.

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Milaan. De modehoofdstad van Italië biedt haar bezoekers een overvloed aan architectonische schoonheid, gastronomische geneugten en historische cultuur.

Om goed en comfortabel te reizen, kun je ook de meerdaagse trips vanuit Rome bekijken, waarbij je verder reist dan de stad en meer van de regio Lazio verkent.

Slotgedachten

Het zou een enorme opgave zijn om alle activiteiten en bezienswaardigheden in Rome vast te leggen, maar we hopen dat je met onze lijst wat inspiratie kunt opdoen.

Met zijn historische charme en romantische sfeer zijn we er zeker van dat Rome bovenaan jouw verlanglijstje staat.

Dus, waar wacht je nog op? De Eeuwige Stad wacht op je.

We wensen je een goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!