Parijs herbergt enkele van ’s werelds gerenommeerdste musea. Met meer dan 150 museums verspreid over de stad, zou het weken duren om ze allemaal te verkennen. Sommige, zoals het Louvre, zijn zo omvangrijk dat je gemakkelijk een dag of twee kunt verdwalen in de galerijen en nog altijd niet alles kunt zien.
Het beroemde Louvre is natuurlijk niet het enige interessante museum in Parijs. Of je nu hedendaagse kunst, werken van Picasso of Rodin, of unieke collecties van antieke wapens of “kleine” dinosaurussen wilt bewonderen, Parijs heeft voor elk wat wils.
Op zoek naar iets unieks? Het Wassenbeeldenmuseum Grévin biedt een fascinerend kijkje in de wereld van wassen beelden. Wil je indrukwekkende architectuur ontdekken? Veel musea in Parijs, zoals het Musée national du Moyen Âge en het Grand Palais, zijn gehuisvest in prachtige koninklijke paleizen.
Met zoveel te zien en te doen in Parijs kan het moeilijk zijn om te beslissen welke musea je gaat bezoeken. Geen zorgen, we hebben hieronder een lijst samengesteld met de beste musea in Parijs, zodat je tussen je bezoeken aan de Eiffeltoren en je favoriete cafés door enkele topmusea, galerieën en culturele instellingen kunt verkennen.
1 – Louvre
Het Louvre, het meest bezochte museum ter wereld, vormt het kloppende hart van Parijs. Het museum, gelegen aan de oever van de Seine, strekt zich uit over meer dan 70.000 vierkante meter en herbergt meer dan 38.000 objecten in zijn permanente collectie. Dit is echter slechts een fractie van de volledige collectie van het museum. Jaarlijks trekken miljoenen bezoekers naar het 13e-eeuwse paleis dat nu de thuisbasis is van het museum.
In acht verschillende secties wordt een breed scala aan kunstwerken tentoongesteld, variërend van Egyptische oudheden en Griekse en Romeinse kunst tot schilderijen, decoratieve kunst en tekeningen. Naast beroemde werken zoals de Mona Lisa en de Venus van Milo, herbergt het museum ook de staatsappartementen van Napoleon III, met een schat aan meubels, wandtapijten en kunstwerken.
Hoewel de beroemde stukken vaak de meeste aandacht krijgen, zijn er talloze andere artefacten en meesterwerken die de moeite waard zijn om te bekijken. Gezien de omvang van het museum, is het aan te raden om meerdere dagen uit te trekken om alles te kunnen zien.
Indien je slechts een middag hebt om het Louvre te verkennen, concentreer je dan op enkele topattracties, zoals het indrukwekkende schilderij ‘Het vlot van de Medusa’ van Théodore Géricault, het prachtige standbeeld ‘Nike van Samothrake’ en de enige bewaarde mummie van het museum.
De buitenkant van het museum is eveneens adembenemend, met zijn majestueuze 21 meter hoge piramide van glas en metaal, die oorspronkelijk werd ontworpen als hoofdingang van het museum maar inmiddels zelf een van de grootste bezienswaardigheden is geworden.
Voor informatie over tickets voor het Louvre en andere activiteiten op deze prachtige historische locatie, raadpleeg de officiële website van het museum. Wil je graag een rondleiding volgen met gids? Lees dan zeker onze uitgebreide gids waarin we de beste rondleidingen door het Louvre bespreken.
2 – Petit Palais
Laat je niet misleiden door de naam. Het Petit Palais (letterlijk: Klein Paleis) is allesbehalve klein. Het werd oorspronkelijk gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs, samen met het Grand Palais en het treinstation Gare d’Orsay. Tegenwoordig herbergt het gebouw het Museum voor Schone Kunsten van de stad Parijs.
In vergelijking met de uitgestrekte galerijen van het Louvre voelt dit museum veel intiemer en overzichtelijker aan. Het is minder druk, gratis toegankelijk en je hebt slechts een paar uur nodig om de vier vleugels van de tentoonstellingsruimte te verkennen.
Net als veel andere musea in Parijs is het gebouw zelf een kunstwerk op zich. De Beaux-Arts bouwstijl combineert moderne elementen zoals glas en ijzer met verfijnde klassieke bouwdecoratie, waaronder afbeeldingen van Romeinse goden, uitbundige details en prachtige bogen, pilasters en balustrades.
Binnenin biedt de collectie van het museum een breed scala aan kunstwerken, variërend van de klassieke oudheid en de middeleeuwen tot de renaissance en de 17e tot 19e eeuw. Er is een speciale sectie gewijd aan de Art Nouveau van de jaren 1900, met werken van Emile Gallé, Rene Lalique en Georges Fouquet. Naast schilderijen omvat de collectie ook juwelen, porselein, wandtapijten en metaalwerk, evenals een opmerkelijke verzameling christelijke iconen.
De halfronde binnenplaats van het museum biedt een prachtige plek om te ontspannen na een tijdje door het museum te hebben gelopen, of om te genieten van een kopje thee of koffie in het tuincafé.
3 – Fondation Louis Vuitton
De Fondation Louis Vuitton, gebouwd in 2014 als een Frans kunstmuseum en cultureel centrum, is ontworpen als een glazen boot bedekt met zeilen. Het museum beschikt over 11 galerijen, een auditorium en diverse dakruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen en kunstinstallaties. De collecties omvatten niet alleen schilderijen, maar ook beeldhouwkunst, muziek, geluid en fotografie, met werken van kunstenaars als Jean-Michel Basquiat, Jeff Koons en Janet Cardiff.
Veel kunstwerken in het museum zijn in opdracht gemaakt en variëren van licht- en geluidsinstallaties tot films, design en sculpturen, inclusief levende sculpturen zoals “Where the Slaves Live” – een imposante sculptuur gevuld met organische materialen en gevonden voorwerpen die voortdurend veranderen en groeien.
Andere in opdracht gemaakte werken zijn onder meer 43 verlichte gele zuilen langs een gang en hangende vislampen van formica en hout.
Het museum organiseert ook tijdelijke tentoonstellingen en beschikt over een uitgebreid programma met muziekoptredens, kunstenaarsbijeenkomsten, conferenties en debatten. Het auditorium heeft al vele gerenommeerde artiesten mogen verwelkomen, variërend van pianoconcerten en solisten tot internationale orkesten.
4 – Musée d’Orsay
Dit charmante Franse kunstmuseum ontleent zijn naam aan het voormalige treinstation Gare d’Orsay, waarin het museum nu is gevestigd. Het station opende in 1900 maar werd in 1939 als verouderd beschouwd omdat de sporen niet meer geschikt waren voor de toenmalige treinen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt voor het verplaatsen van krijgsgevangenen en later als filmlocatie voor veel bekende Europese films, waaronder enkele van Orson Welles en Bernardo Bertolucci.
Bij de opening van het Musée d’Orsay in december 1986 werd de originele stationsklok in de hoofdgang behouden, die nog steeds werkt. Tegenwoordig richt de collectie van het museum zich op Franse kunst uit de periode tussen 1848 en 1914, met een nadruk op impressionistische en post-impressionistische kunstenaars. Meesterwerken van Monet, Renoir, Cézanne en Van Gogh zijn hier te bewonderen.
Van de 3000 kunstwerken in het museum zijn er vele uniek, zoals een maquette van de Opera van Parijs en de omliggende buurt op een schaal van 1:100, onder een glazen vloer waar bezoekers overheen kunnen lopen.
Ook heeft het museum een belangrijke collectie beeldhouwwerken, waaronder de bronzen en zes meter hoge ‘poorten van de hel’ van Rodin, naast een aanzienlijk aantal foto’s, architectuur en decoratieve kunstwerken.
Bekijk voor je bezoek de prijs van tickets voor Musée d’Orsay voor speciale skip-the-line aanbiedingen of rondleidingen.
5 – Musée des Arts Décoratifs
Het Musée des Arts Décoratifs, gehuisvest in een van de vleugels van het Louvre, herbergt de grootste collectie in zijn soort in Europa. Naast meubels, wandtapijten, tapijten en porselein, richt de permanente collectie van het museum zich ook op glaswerk en zelfs speelgoed, met zowel stukken die teruggaan tot de middeleeuwen als moderne voorwerpen.
De populairste tentoonstellingen van het museum zijn de stijlkamers, waaronder het gouden kabinet van Avignon uit 1752, delen van het huis uit 1920 van haute couture modeontwerper Jeanne-Marie Lanvin en de slaapkamer uit 1800 van courtisane Lucie Delabigne, die mogelijk de inspiratie vormde voor Emile Zola’s beroemde roman, Nana.
Moderne stukken omvatten designermeubels, speelgoed uit de jaren 60 en glas-in-loodramen uit gebouwen, naast prachtige voorbeelden van Lalique-glas, Sèvres-porselein en Aubusson-tapijten.
Het museum biedt ook rondleidingen en tijdelijke tentoonstellingen over diverse onderwerpen, zoals hedendaagse sieraden, de geschiedenis van schoeisel en Cubaanse films. Bovendien heeft het een eigen auditorium waar conferenties, cursussen en speciale fotoprojecten worden gepresenteerd.
6 – Musée Marmottan Monet
Het prachtige herenhuis waarin het museum is gevestigd maakte ooit deel uit van een kasteel voordat het privébezit werd van Paul Marmottan, een verzamelaar en kunsthistoricus. Marmottan verzamelde een uitgebreide collectie neoklassieke landschapsschilderijen en artefacten uit de Napoleontische tijd, waarvan hij een groot deel schonk aan verschillende musea en instellingen.
Na zijn overlijden liet Marmottan zijn huis en de kunstwerken na aan de Academie voor Schone Kunsten, die het Musée Marmottan Monet oprichtte.
Hoewel het oorspronkelijke museum voornamelijk gericht was op kunst uit het Eerste Keizerrijk (ook bekend als Napoleontisch Frankrijk), vanwege Marmottans voorliefde voor deze periode, vond er in de jaren daarna een verschuiving plaats. Twee belangrijke schenkingen brachten een aanzienlijke collectie werken van Monet naar het museum. De eerste kwam van de zoon van de arts van Monet, en de tweede van de zoon van Monet zelf.
De werken van Monet vullen nu een hele tentoonstellingsruimte, maar het museum toont ook werken van andere schilders, waaronder Paul Gauguin, Renoir en Camille Pissarro. De originele meubels en kunstvoorwerpen die in het huis stonden, waarvan de meeste uit de tijd van het Eerste Keizerrijk dateren, zijn nog steeds te bewonderen en maken ook deel uit van de collectie.
Het museum organiseert speciale workshops voor zowel kinderen als volwassenen, tijdelijke tentoonstellingen rond speciale thema’s en evenementenavonden gedurende het hele jaar.
7 – Centre Pompidou
Dit moderne kunst- en cultuurcentrum is een van de beste musea in Parijs, bekend om zowel zijn architectuur als zijn diverse collecties. Het gebouw is ontworpen in een hightech, modernistische stijl, met zijn structurele, elektrische en mechanische systemen zichtbaar aan de buitenkant – een uniek ontwerp dat de aandacht trekt van bezoekers.
De collectie van het museum omvat beeldende kunst, tekeningen, fotografie, film en nieuwe media, evenals design en architectuur. De designcollectie bevat opvallende meubelstukken die soms bijna als architecturale kunstwerken worden beschouwd.
Het Centre Pompidou is een belangrijke bestemming geworden voor experimentele kunstfilms, video-installaties en innovatieve cinematografie.
De thematische tentoonstellingen variëren van retrospectieve collecties van individuele kunstenaars tot multidisciplinaire tentoonstellingen die verschillende kunstenaars binnen een specifieke periode samenbrengen, evenals presentaties en discussies over hedendaagse culturele fenomenen.
Het centrum beheert ook de Brancusi Studio, een exacte recreatie van de studio van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brâncuși. Deze studio herbergt zijn uitgebreide collectie van meer dan 1600 originele werken, waaronder prenten, beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen.
8 – Grand Palais
Dit enorme complex vlakbij de Champs-Élysées bestaat uit drie grote gebouwen: het middenschip, het Palais de la Découverte, een wetenschapsmuseum voor kinderen, en de National Galleries, met een grote collectie over kunstgeschiedenis.
De prachtige ijzeren en glazen constructies van het Grand Palais, gebouwd voor de Universele Expositie van 1900, worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Het middenschip, dat met zijn 240 meter lengte het grootste van de drie ruimtes is, wordt vaak gebruikt voor beurzen, tentoonstellingen, paardensportevenementen en grote kunstexposities.
Voor gezinnen met kinderen is het 25.000 vierkante meter grote Palais de la Découverte een must. Naast een planetarium biedt het museum permanente interactieve tentoonstellingen over natuurkunde, biologie, astronomie en meer. Bezoekers kunnen experimenteren met geluid, leren over energie, DNA bestuderen en zelfs enkele computergestuurde simulatoren uitproberen.
De National Galleries in het Grand Palais organiseren indrukwekkende kunsttentoonstellingen, variërend van meeslepende ervaringen tot exposities over kunstenaars in het Parijs van de roaring twenties. Dit is dé plek in Parijs om kunst in al zijn vormen op een nieuwe manier te ervaren.
9 – Musée Bourdelle
Beeldhouwer Antoine Bourdelle speelde een belangrijke rol in de Art Deco-beweging in Frankrijk. Hij stond bekend om zijn samenwerking met Rodin en Matisse, zowel als leerling als leraar.
In de 19e eeuw had Bourdelle een atelier in Parijs, dat hij later zelf wilde ombouwen tot een museum. Dit werd gerealiseerd met de oprichting van het Musée Bourdelle, gevestigd in een prachtige ruimte waar de originele grote houten werktafels en draaitafels van Bourdelle nog steeds staan, precies zoals vele jaren geleden.
Het museum herbergt nu meer dan 500 werken van de kunstenaar, waaronder marmeren, gipsen en bronzen beelden, schilderijen en frescoschetsen. De meeste grote bronzen beelden bevinden zich in de serene groene ruimtes en verborgen hoekjes van de tuinen van het museum. Bourdelle begon met tekenen lang voordat hij beeldhouwer werd, en veel van zijn vroege schetsen – gemaakt met potlood, pastel en inkt – worden in het museum tentoongesteld.
Bourdelle zelf was een gepassioneerd verzamelaar, en veel van zijn eigen collectie wordt ook tentoongesteld in het museum. Dit omvat prachtige kunstwerken van Rodin, Monticelli, Van Gogh en Eugène Delacroix, naast gravures, gipsmallen en antiek.
Daarnaast is er een uitgebreide collectie foto’s die zijn werk en leven belichten.
10 – Musée national du Moyen Âge
Het Musée national du moyen Âge, gevestigd in het 15e-eeuwse Hôtel des Abbés de Cluny, is het enige museum in Parijs dat volledig is gewijd aan de middeleeuwen. Dit museum is een onmisbare bestemming voor geschiedenisliefhebbers. Met meer dan 6000 vierkante meter aan museumruimte, herbergt het museum een schat aan artefacten die de periode van de Gallo-Romeinse tijd tot de vroege Middeleeuwen bestrijken.
Een hoogtepunt van de collectie zijn de opvallende stukken uit het Byzantijns-Grieks-Romeins-Egyptische tijdperk en Byzantijnse kunst die teruggaat tot de stichting van Constantinopel. Prachtige voorbeelden uit dit tijdperk zijn onder andere een 7e-eeuwse Visigotische gouden kroon versierd met parels en saffieren en een ivoren beeldje van een mythologisch figuur uit Constantinopel. Daarnaast vind je er een belangrijke verzameling Romaanse kunst, met talloze religieuze beelden die de spirituele en artistieke expressie van die tijd weerspiegelen.
Een andere blikvanger zijn de prachtige wandtapijten, waaronder de beroemde serie van zes wandtapijten bekend als “De dame en de eenhoorn”. Deze meesterwerken van textielkunst bieden een fascinerend inzicht in de middeleeuwse ambachtelijke vaardigheden en verhalen. Ook is er een uitgebreide collectie gotische kunst en stukken uit de goudateliers van Limoges, waardoor het museum een rijk en gevarieerd overzicht biedt van deze dynamische periode in de Europese geschiedenis.
11 – Musée de L’Orangerie
Het Musée de L’Orangerie is gevestigd in een oude orangerie, oorspronkelijk gebruikt om fruitbomen te beschermen tegen vorst. Het werd gebouwd in de vroege 19e eeuw om de bomen uit de Tuilerieën in onder te brengen, maar werd later een ruimte voor openbare evenementen.
In 1921 werd het omgebouwd tot een museum voor impressionistische en post-impressionistische kunst, dankzij een schenking van Monet. De bekende kunstenaar schonk zijn Waterlelies-serie aan het museum en vroeg ook om dakramen toe te voegen aan de kamers om de ervaring van de bezoekers te verbeteren.
Ooit de thuisbasis van tijdelijke tentoonstellingen, heeft de Orangerie nu een permanente collectie met werken van o.a. Cézanne, Laurencin, Matisse, Monet, Modigliani, Picasso en Renoir. Het bevat ook beelden uit Afrika en Oceanië en functionele sculpturen van Agnès Thurnauer. Met uitbreidingen en herinrichtingen door de jaren heen, is het museum een van de beste in Parijs.
12 – Musée Carnavalet
Het Musée Carnavalet, opgericht in 1880, is het oudste museum van Parijs en richt zich geheel op de rijke geschiedenis van de stad. Het museum, dat zich uitstrekt over twee gebouwen, beschikt over een uitgebreide collectie van meer dan 2600 schilderijen, 150.000 foto’s, en duizenden andere artefacten, variërend van meubels tot munten.
Beroemde kunstenaars zoals Jacques-Louis David en Paul Signac zijn vertegenwoordigd, samen met unieke stukken zoals een 4e-eeuwse parfumfles en de wieg van Lodewijk Napoleon Bonaparte. Je kunt er ook persoonlijke bezittingen bewonderen van belangrijke figuren uit Parijs, zoals Robespierre, Marie-Antoinette en Émile Zola.
Het museum biedt ook tijdelijke tentoonstellingen, workshops en lezingen voor bezoekers van alle leeftijden.
13 – Museum voor Moderne Kunst van de stad Parijs
Het Museum voor Moderne Kunst van de stad Parijs herbergt meer dan 15.000 kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw, waardoor het een essentiële bestemming is om de hedendaagse kunstwereld te verkennen.
Van meesterwerken van Picasso, Van Gogh en Matisse tot werken van de fauvistische en kubistische bewegingen, het nieuwe realisme en de School van Parijs, de collectie is divers en inspirerend.
Opvallend zijn de monumentale werken die de muren van het museum sieren, zoals Henri Matisse’s ‘La Danse’ en Raoul Dufy’s ‘La Fée Electricité’, een van ’s werelds grootste schilderijen.
Naast de permanente collectie biedt het museum regelmatig wisselende tentoonstellingen, variërend van individuele kunstenaars tot thematische groepstentoonstellingen.
Hoewel er een toegangsprijs geldt voor de tijdelijke tentoonstellingen, is de permanente collectie vrij toegankelijk. De boekwinkel van het museum is een schatkamer voor kunstliefhebbers, met een selectie van zeldzame boeken, monografieën van kunstenaars en gespecialiseerde tijdschriften.
14 – Legermuseum Invalides
Het Musée del’Armée (Legermuseum), gelegen in Les Invalides, huisvest een uitgebreide collectie die de oorlogsgeschiedenis van de oudheid tot de moderne tijd omvat. Deze verzameling strekt zich uit over zes gebieden en biedt bezoekers de kans om meer te leren over de verschillende aspecten van militaire geschiedenis.
Van voorwerpen uit de 13e tot de 17e eeuw tot de moderne en hedendaagse afdelingen, de collectie omvat uniformen, wapens, kanonnen en zelfs speelgoedsoldaten. Naast deze tentoonstellingsruimtes zijn er multimediale ruimtes gewijd aan specifieke campagnes en unieke collecties, zoals militaire muziekinstrumenten.
Les Invalides omvat ook andere gebouwen zoals de kathedraal Saint-Louis des Invalides, het Musée de l’Ordre de la Libération en het Musée des Plans-Reliefs, gewijd aan militaire modellen die teruggaan tot de jaren 1600.
15 – Musée des arts et métiers
Het Musée des arts et métiers, een uniek museum voor industrieel ontwerp, biedt een uitgebreide collectie van technologische en mechanische innovaties. Hoewel slechts 2500 stukken permanent tentoongesteld worden, omvat de totale collectie bijna 100.000 objecten.
Wat dit museum echt bijzonder maakt, is de verrassende diversiteit van zijn vijf collecties, variërend van transport en bouw tot energie. Bezoekers kunnen alles ontdekken, van het originele model van het Vrijheidsbeeld tot de eerste mechanische rekenmachine van Pascal en een reeks fascinerende automaten.
Andere hoogtepunten zijn onder meer een Blériot XI-vliegtuig uit 1909, diverse automaten zoals een zingende vogelkooi uit 1785, en een verzameling energiegerelateerde voorwerpen, zoals hydroturbines en dynamo-elektrische machines.
Het museum organiseert ook tijdelijke tentoonstellingen en evenementen, variërend van muziek en film tot de Belle Epoque en live demonstraties van de slinger van Foucault.
16 – Cité des sciences et de l’industrie
Cité des Sciences et de l’Industrie is niet alleen het grootste wetenschapsmuseum van Europa, maar ook een van de grootste groene ruimtes in Parijs.
Binnen vind je permanente tentoonstellingen over vervoer, energie, het heelal, wiskunde, geluiden en de ruimte. Er zijn interactieve stations om de werking van de hersenen te begrijpen en simulatoren voor ecorijden.
Het museum herbergt ook een planetarium en een IMAX-theater in de gespiegelde koepel ‘La Géode’ waar je 3D-films, live uitzendingen en concerten kunt bijwonen.
De onderzeeër Argonaute (S 636), die buiten werking is, is ook te bezoeken. Bezoekers kunnen hier meer leren over de geschiedenis van onderzeeërs en het dagelijks leven aan boord.
17 – Nationaal Natuurhistorisch Museum
Het Natuurhistorisch Museum dateert uit de vroege 17e eeuw, toen het dienst deed als koninklijke tuin van Lodewijk XIII waar geneeskrachtige planten groeiden. De collectie groeide aanzienlijk na de Franse Revolutie, dankzij de expedities van Napoleon naar Egypte.
Nu herbergt het museum meer dan 67 miljoen specimens, waaronder planten, skeletten (waaronder een van de kleinste dinosaurussen), culturele artefacten, archeologische vondsten en meteorieten, naast uitgebreide insecten- en mineralencollecties.
Naast het hoofdgebouw heeft het museum nog 13 andere locaties met specifieke collecties, zoals het antropologische Museum van de Mensheid, de Pataud Shelter (een prehistorische opgravingslocatie) en de Harmas de Fabre (een herbarium en museum). Het museum beheert ook drie dierentuinen, waaronder La Ménagerie, een van de oudste dierentuinen ter wereld, en drie botanische tuinen.
18 – Wassenbeeldenmuseum Grévin
Het Wassenbeeldenmuseum Grévin, opgericht door de Franse krantendirecteur en journalist Arthur Meyer, is geïnspireerd op Madame Tussauds. De collectie richt zich voornamelijk op figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis en cultuur van Frankrijk.
Bezoekers kunnen speciale scènes met wassen beelden ervaren, zoals de Franse Revolutie, inclusief de scène van de moord op Jean-Paul Marat (met de echte badkuip waarin hij dood werd aangetroffen).
Moderne Franse figuren, zoals Zinedine Zidane, Isabelle Adjani en Jean Dujardin, worden ook tentoongesteld, samen met andere beroemdheden uit heel Europa, zoals Monica Bellucci.
Het museum presenteert ook wassen beelden van beroemdheden van over de hele wereld, velen ervan in interactieve opstellingen. Bezoekers kunnen poseren met Einstein, koffiedrinken met Picasso of champagne drinken met George Clooney. Een opvallend beeld is Napoleon, gezeten op een kameel tijdens zijn veldtocht in Egypte.
Daarnaast beschikt het museum over een theater in Italiaanse stijl, waar regelmatig shows, concerten en speciale evenementen plaatsvinden. Een andere opmerkelijke attractie is de Spiegelzaal, oorspronkelijk ontworpen voor de Parijse Expositie van 1900, die bij binnenkomst een spectaculaire show van muziek en licht biedt, waardoor bezoekers zich in een gigantische caleidoscoop wanen.
19 – Musée de l’Homme
Het Musée de l’Homme (Museum van de Mensheid) werd oorspronkelijk opgericht voor de Wereldtentoonstelling van 1937. In het begin bevatte het museum een verzameling van diverse objecten uit een “rariteitenkabinet”, met alles van etnografische specimens tot exotische voorwerpen zoals een drakenei.
Later concentreerde het zich op de geschiedenis van de mensheid en evolutie, met een focus op menselijke fossielen, oude kunst en artefacten om de vraag “waar komen we vandaan” te beantwoorden.
Opvallende items in de collectie zijn onder andere de echte schedel van filosoof en wiskundige René Descartes, een sculptuur van een oude kristallen schedel en anatomische voorstellingen van menselijke diversiteit.
Interactieve tentoonstellingen omvatten een originele bus uit 1960 die ooit in Senegal reed en nu een virtuele rit door de geschiedenis biedt, evenals replica’s van typische huizen van vijf verschillende families over de hele wereld, van een pygmee in Gabon tot een Sami in Lapland.
De galerij “Where Are We Headed” belicht globalisering en de impact ervan op diversiteit, de planeet en de menselijke invloed op het milieu.
20 – Musée Rodin
Rodin, een pionier in de moderne beeldhouwkunst, begon op jonge leeftijd met tekenen. Toch werden zijn sculpturen pas tentoongesteld toen hij in de twintig was en pas zestien jaar later begon hij erkenning te krijgen voor zijn werk. De volgende vier decennia werkte hij aan zijn onvoltooide meesterwerk, ‘De poorten van de hel’. Dit beeld, nu tentoongesteld in het Musée Rodin, is het centrale stuk van zijn nalatenschap.
Musée Rodin, een van de beste musea in Parijs, bestaat uit twee locaties: het centrale museum in het hart van de stad, ooit Rodins werkplaats, en zijn voormalige huis net buiten Parijs. De collectie omvat 8000 tekeningen, 6000 beelden en een aanzienlijke hoeveelheid foto’s, inclusief een hele zaal gewijd aan zijn relatie met beeldhouwer Camille Claudel.
Belangrijke werken zoals ‘De Denker’, ‘De Eeuw van Brons’ en ‘De Kus’ worden hier tentoongesteld, naast zijn persoonlijke collectie van fotografie en oude kunstwerken, waaronder stukken van Van Gogh en Monet.
21 – Musée du Parfum
Het Musée du Parfum, opgericht door Fragonard Parfumeur in het begin van de 20e eeuw, belicht de rijke geschiedenis van parfumerie met een diverse collectie objecten van over de hele wereld. Hoewel enkele stukken Fragonard vertegenwoordigen, focust de meerderheid van de collectie op historische parfumerie.
Het museum biedt een fascinerend inzicht in de ontwikkeling van parfum door de eeuwen heen. Je kunt er destillatieapparatuur, zeldzame flessen, verpakkingen en zelfs Mesopotamische en Griekse antiquiteiten, daterend uit respectievelijk 3000 voor Christus en 470 voor Christus, die voor parfum werden gebruikt, bewonderen.
De collectie omvat ook ongebruikelijke voorwerpen zoals pomanders uit de middeleeuwen, parfumbranders uit het tijdperk van Louis XIV en flessen van juwelier Karl Fabergé. Bovendien biedt het museum gratis rondleidingen en workshops, waar bezoekers de kans krijgen om hun eigen essences te creëren onder begeleiding van een parfumexpert.
22 – Musée Picasso
Het Musée Picasso, gewijd aan de Spaanse kunstenaar, herbergt een uitgebreide collectie van meer dan 3000 tekeningen en honderden schilderijen, beeldhouwwerken en gravures. Naast voorstudies en driedimensionale werken, omvat de tentoonstelling ongeveer 400 werken, waaronder grote sculpturen in de tuin.
Opmerkelijke stukken zijn onder meer kubistische schilderijen, draadmodellen, zoals plannen voor het Monument voor Apollinaire, en de beroemde sculptuur De Geit. Het museum herbergt ook een uitgebreide fotocollectie die zowel het werk als het leven van Picasso vastlegt, samen met vele werken op papier, variërend van historische stukken tot houtskoolschetsen en allegorische tekeningen.
23 – Fondation Cartier
De Fondation Cartier, bekend om zijn luxe sieraden, beheert dit indrukwekkende centrum voor zowel gevestigde als jonge kunstenaars.
Sinds de opening in 1984 heeft het museum meer dan 1500 werken van hedendaagse kunstenaars uit de hele wereld verzameld, waaronder Wim Delvoye, Gerard Garouste en James Lee Byars.
Naast de permanente collectie organiseert het centrum ook tijdelijke tentoonstellingen variërend van schilderkunst tot fotografie en film. Ook houdt het centrum zich bezig met moderne kwesties zoals migratie, milieuproblemen en filantropie.
Live optredens, zoals de Nomadic Nights en Nights of Uncertainty, bieden een podium voor jongere kunstenaars en discussies met huidige tentoonstellingskunstenaars.
Rondleidingen zijn beschikbaar van dinsdag tot en met vrijdag.
24 – Musée du Quai Branly
Met meer dan 370.000 werken van inheemse kunst uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika is het Musée du Quai Branly een van de indrukwekkendste culturele plekken in Parijs. Hoewel de focus op traditionele kunst ligt, combineert het museum moderne technologie met een levendige presentatie van de stukken.
Veel van de stukken komen uit privécollecties en werden eeuwenlang bewaard. Het museum werd in 2006 geopend en herbergt de etnologiecollectie van het voormalige Museum van de Mensheid, samen met objecten uit het Nationaal Museum van de Kunst van Afrika en Oceanië.
Het museum heeft meer dan 10.000 nieuwe objecten toegevoegd sinds de opening, waaronder documenten, foto’s en textiel, en richt zich op diverse onderwerpen in tijdelijke tentoonstellingen, zoals de geschiedenis van tatoeages en de Vietnamoorlog. Ook organiseert het museum shows, concerten, festivals en familie-evenementen het hele jaar door.
25 – Musée Maillol
Het Musée Maillol, opgericht door Dina Vierny ter ere van de kunstenaar Aristide Maillol, biedt een intieme blik op het leven en werk van deze belangrijke schilder en beeldhouwer. Gevuld met een prachtige verzameling van Maillol’s schilderijen, beeldhouwwerken, gravures en meer, is dit museum een eerbetoon aan zijn artistieke nalatenschap.
Wat dit museum echt speciaal maakt, is de nauwe band tussen de oprichter, Dina Vierny, en Maillol zelf. Als zijn belangrijkste muze en model, en later als kunsthandelaar en verzamelaar, was Vierny toegewijd aan het bewaren en delen van Maillol’s werk. Haar passie voor zijn kunst leidde tot de creatie van dit museum, waar bezoekers een diepgaande ervaring kunnen hebben met Maillol’s meesterwerken.
Naast het bewonderen van Maillol’s oeuvre, biedt het museum ook tijdelijke tentoonstellingen die een breder scala aan kunststromingen en kunstenaars belichten. Van popart tot avant-garde, deze exposities voegen een dynamisch element toe aan het museumbezoek en bieden bezoekers de kans om nieuwe artistieke perspectieven te verkennen.
Voor gezinnen en kunstliefhebbers van alle leeftijden zijn er ook kunstworkshops beschikbaar, waar kinderen en volwassenen kunnen leren en creëren in de geest van Maillol. Bovendien heeft de boekwinkel van het museum een uitgebreide selectie moderne kunstboeken, samen met unieke Maillol-geïnspireerde geschenken en souvenirs om de ervaring compleet te maken.
26 – Musée Jacquemart-André
Édouard André en zijn vrouw, Nélie Jacquemart, verzamelden een indrukwekkende kunstcollectie in hun herenhuis in de jaren 1860, uit Italië en later ook uit het Oosten. Nu is hun herenhuis het Musée Jacquemart-André, waar hun collectie en persoonlijke bezittingen te bewonderen zijn.
Het museum is ingedeeld in vijf secties die overeenkomen met de ruimtes van het herenhuis, waaronder de Staatsappartementen, de Informele Appartementen, de Private Apartments en de Winter Garden, naast The Italian Museum met kunstwerken van Botticelli en anderen.
Tijdelijke tentoonstellingen in het museum belichten vaak het werk van meesters zoals Botticelli en Joseph Mallord William Turner, waardoor bezoekers een diepere kijk krijgen in hun creatieve genie.
In de boekwinkel van het museum zijn naast koffietafelboeken ook ornamenten, sieraden en educatieve materialen verkrijgbaar, waardoor bezoekers een tastbare herinnering aan hun ervaring kunnen meenemen.
27 – Jeu de Paume
Deze galerie, gelegen in de Tuilerieën, naast de Place de la Concorde, is toegewijd aan moderne fotografie en media. Het heeft een rijke geschiedenis, want het werd ooit gebruikt als indoor tennisbaan.
De ruimte werd in 1922 omgevormd tot een galerie. Tijdens de oorlog diende de Jeu de Paume als opslagplaats voor moderne kunst, maar na een reeks veranderingen werd het in 1991 een galerie voor hedendaagse kunst.
Tegenwoordig is het vooral een tijdelijke expositieruimte voor fotografie, video, digitale en multimediakunst, met tentoonstellingen van bekende en opkomende kunstenaars, zoals Diane Arbus, Joel Meyerowitz en Marine Hugonnier.
De online kunsttentoonstellingen, vaak samenwerkingen tussen filmmakers en beeldend kunstenaars zijn uniek en voegen een extra dimensie toe aan de artistieke ervaring.
28 – Musée de la Vie romantique
Het Musée de la Vie romantique bevindt zich in een historisch herenhuis uit 1800, voorheen de woning van de romantische schilder Ary Scheffer. Dit huis is beroemd om de grote salons waar bekende namen als Chopin en Dickens aan deelnamen.
Het gebouw werd in 1982 omgetoverd tot een museum met werken van de Romantische beweging, met een speciale focus op de literatuur. Het museum bezit één van de belangrijkste collecties van George Sand, waaronder enkele van haar geschriften, familieportretten en bezittingen en zelfs aquarellen die ze schilderde.
De collecties omvatten ook werken van Scheffer en zijn tijdgenoten, naast meubels en memorabilia, zoals een muziekdoosje dat toebehoorde aan de grootouders van George Sand.
Tijdelijke tentoonstellingen verkennen thema’s gerelateerd aan de Romantiek, zoals hedendaagse interpretaties, literaire salons en werken van kunstenaars uit die tijd. Bezoekers kunnen ook genieten van de kas en de tuinen, inclusief de theesalon, voor een ontspannen ervaring.
29 – Dalí Paris
Dalí Paris is een must-visit in Parijs voor liefhebbers van de Spaanse surrealistische kunstenaar Dalí. Met meer dan 300 werken, waaronder de grootste collectie sculpturen van Dalí van Frankrijk, biedt het een boeiende tentoonstellingsruimte van 600 vierkante meter.
Opmerkelijke sculpturen zijn onder meer het dodenmasker van Napoleon, waaraan hoorns werden toegevoegd door Dali, en zijn Surrealistische Pianosculptuur, met een dansende vrouw bovenop een piano. Naast sculpturen omvat de tentoonstelling schilderijen, etsen en handgesigneerde grafiek die Dali’s fascinatie voor mythologie en religie weergeven.
Het museum organiseert ook tijdelijke tentoonstellingen met gastkunstenaars en speciale thema’s (zoals straatkunsttechnieken). Eerdere tentoonstellingen omvatten ook speciale presentaties van Dalí’s juwelencollectie uit de jaren 1960.
30 – Palais de Tokyo
Het Palais de Tokyo, gebouwd voor de internationale tentoonstelling van Parijs in 1937, herbergt nu twee musea: het Parijse museum voor moderne kunst en het Palais de Tokyo, het grootste centrum voor hedendaagse kunst en creatie in Europa.
Het Palais de Tokyo presenteert geen permanente collectie, maar biedt in plaats daarvan tijdelijke tentoonstellingen over diverse onderwerpen, waaronder wijnbouwpraktijken, het werk van kunstenaars zoals Aïcha Snoussi en installaties met oude olijfbomen uit Libanon.
Naast kunsttentoonstellingen organiseert het Palais de Tokyo ook filmvertoningen, live evenementen en huisvest het een van de grootste kunstboekwinkels in Parijs, samen met twee restaurants die traditionele en Italiaanse gerechten serveren.
Het Palais de Tokyo draagt artistieke expressie hoog in het vaandel en beschikt daarom ook over de ‘Yoyo’, een locatie voor muzikale evenementen, visuele programma’s en modeshows.
31 – Musée Yves Saint Laurent
Het Musée YSL, gelegen in het voormalige atelier van Yves Saint-Laurent, biedt een blik in het leven van het mode-icoon en zijn artistieke inspiraties. De collectie omvat originele kostuumschetsen, foto’s en momentopnamen uit het rijke portfolio van het merk, met meer dan 5000 kledingstukken en duizenden accessoires, vaak gedragen door YSL’s muze Betty Catroux.
Bezoekers kunnen ook het bureau en de werkruimte van de ontwerper verkennen, evenals enkele van zijn favoriete kunstwerken, waaronder een werk van Picasso. Het museum is dagelijks geopend, maar als je tijdens het weekend een bezoek wilt brengen moet je vooraf online reserveren.
Voor een blijvende herinnering aan het bezoek, kunnen bezoekers de cadeauwinkel van het museum bezoeken om souvenirs mee naar huis te nemen.
32 – Musée Guimet
Het Musée national des Arts asiatiques-Guimet, opgericht door Émile Guimet aan het einde van de 19e eeuw, toont een uitgebreide verzameling van Aziatische kunst en cultuur. Veel van de stukken werden door Guimet zelf verzameld tijdens zijn reizen naar verre landen, waaronder porseleincollecties uit Japan.
De collectie omvat ook artefacten uit het oude Griekenland, Rome en Egypte, boeddhistische kunst, Khmer-cultuur, Chinees aardewerk uit de 8e eeuw, en sculpturen en reliëfs uit India. Een opmerkelijke verzameling is de Himalaya-collectie, met schilderijen, metalen en houten beelden, en boeddhistische objecten.
Naast rondleidingen biedt het museum workshops aan, zoals het maken van een zandmandala, Chinees schilderen, Nihonga (Japanse schildertechnieken), en het creëren van een bonkei.
Bezoekers kunnen ook genieten van filmvertoningen, culturele activiteiten en lezingen met experts.
33 – Musée de la Monnaie
Het Musée de la Monnaie illustreert de geschiedenis van de muntproductie in Frankrijk aan de hand van een uitgebreid archief dat teruggaat tot de 15e eeuw.
De tentoonstellingen omvatten machines en gereedschappen gebruikt voor het gieten, stempelen en graveren van munten en sieraden, evenals een belangrijke numismatische verzameling.
Tijdens een bezoek aan dit museum worden je zintuigen geprikkeld. Bezoekers kunnen de geur van een productiewerkplaats ervaren via speciale reukapparaten en luisteren naar getuigenissen en geluiden uit een originele fabriek. Bovendien kunnen bezoekers zelfs hun eigen muntstuk smeden om mee naar huis te nemen.
Het museum fungeert ook als een operationele fabriek, waar bezoekers het proces van het slaan van munten kunnen observeren door grote glazen ramen die uitkijken over de gieterij. In het museum kunnen bezoekers ook gravuredemonstraties bijwonen en gebruikmaken van interactieve apparaten om zelf met munttechnieken te experimenteren.
34 – 99 cameras museum
Het 99 Cameras Museum, gevestigd in Studio Harcourt, voegt een boeiende dimensie toe aan het culturele erfgoed van Parijs. De collectie van 99 vintage camera’s biedt een intrigerend overzicht van de evolutie van de fotografie, elk met zijn eigen unieke bijdrage aan het medium.
Dit museum kwam tot stand dankzij de passie van Gianpaolo B., een toegewijde verzamelaar die deze fotografische wonderen uit verschillende hoeken van de wereld verzamelde. Zijn levenswerk wordt nu weergegeven op de displays. Zijn zoon heeft de nalatenschap van zijn vader voortgezet door de technologische vooruitgang van de 20e eeuw tot het digitale tijdperk te belichten.
Het museum nodigt iedereen, helemaal gratis, uit om een intieme blik te werpen op de opmerkelijke reis van fotografische innovatie. Elke camera, van bekende merken tot zeldzame schatten, vertelt een verhaal van creativiteit en technisch kunnen, en belichaamt de tijdloze allure van het vastleggen van momenten door een lens.
Slotopmerkingen
Met talloze bezienswaardigheden en activiteiten in Parijs, kan het lastig zijn om te kiezen welke musea en galerieën je gaat bezoeken. We hopen dat onze lijst met de beste musea in Parijs een goed startpunt is voor een reis vol spannende ontdekkingen.
Als fervent museumliefhebber kan het echter na verloop van tijd prijzig worden. De toegangskosten voor musea kunnen snel oplopen, vooral als je meerdere dagen in de stad verblijft.
Voor wie op zoek is naar een goede manier om geld te besparen, is een Paris Museum Pass het overwegen waard. Met deze pas krijg je gedurende 2, 4 of 6 dagen gratis toegang tot meer dan 50 musea en toeristische attracties. Je hoeft maar één keer te betalen en profiteert bovendien van extra voordelen zoals skip-the-line en fast-track toegang.
Heb je nog andere favoriete musea die je zou aanbevelen? Laat het ons weten in de opmerkingen!